Matija Bečković Počasni građanin grada Subotice

Akademik i književnik, Matija Bečković  proglašen je za Počasnog građanina grada Subotice, na   3. sednici  Skupštine Subotice.

Knjizevno_vece_Tako_je_govorio_Matija_11

Nakon rasprave koja se vodila, na kraju odbornici lokalnog parlamenta usvojili su odluku sa 42 glasa za, 13 protiv i dva uzdržana. Opoziciji je najviše smetalo, to što Matija Bećković nije Subotičanin, i kako su istakli nema dublje veze sa gradom. Tomislav Žigmanov (DSHV) je istakao da je jedini bio protiv dodeljivanja priznanja Počasni građanin Bećkoviću, jer kako je objasnio “osoba koja nije vezana za Suboticu diskvalifikuje se kao kandidat”. Ocenio je i da političko delovanje Bećkovića je suprotno politikama koje se vode u Subotici. Odbornik Pokreta za građansku Suboticu, Jožef Hužvar je isto tako rekao da neće podržati ovaj predlog. Odbornik SNS-a Aleksandar Grubor je sve prisutne podsetio šta znači biti Počasni građanin i da on ne mora da vodi poreklo iz Subotice. Priznanje Pro urbe poneli su Živorad Đurić, dr Kata Dulić i Livija Biro.

50 odbornika je glasalo za, 2 protiv, a četiri su bila uzdržana. Usvojen je i završni račun grada Subotica, kao i nekoliko planova detaljne regulacije. Pored toga, odbornici su sa 45 glasova za, 9 protiv i 2 uzdržana usvojili i Zaključak građanske inicijative povodom Odluke o sahranjivanju.

Da podsetimo, na sednici Skupštine grada Subotica 31.marta 2016.godine usvojena je Odluka o sahranjivanju i grobljima, po kojoj  sahranjivanje i prateće radnje može da obavlja  samo JKP “Poglebno”. Nakon toga je pokrenuta peticija koju je potpisalo 15100 građana i građanki Subotici, koji su tražili da se izmeni važeća Odluka o sahranjivanju od marta ove godine. Zatim je Vlasnik Privatnog pogrebnog preduzeća „Funero” Jožef Miškolci  predao  Građansku inicijativu za promenu Odluke o sahranjivanju i grobljima grada Subotice predsedniku Skupštine grada, Tivadsru Bunfordu.

Odbornici su imenovali za  direktora Zoo vrta na Paliću,  Petra Savića, a usvojeni su i godišnji izveštaji godišnjih izveštaja Gradskog pravobranilišta i Zaštitnika građana.KOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Kakav je zakljucak?

 2. Aleksandar kaže:

  Ko je Petar Savić?

 3. Djula J kaže:

  Srecom pa se Grubor razume u sve. Sramotno da jedan priuceni ekonomista odlucuje o kulturnim vrednostima, i da ratni huskac dobije ovakvu nagradu

 4. easy58 kaže:

  pa cak ni pocasni gradjanin Subotice nemoze biti SUBOTICANIN a ovaj i ne boravi ovde. da je nekakav covek odbio bi ovo imenovanje ali ove sto nam namece SNS diktatura su zaista djon obrazi.

 5. jasso kaže:

  Meni nije jasno ko je tu lud,izadje jedan od odbornika i naprica kako je gospon Beckovic,posle izbora jos kako popljuvao bivseg i verovatno sledeceg premijera i kako je pokrao izbore,pokusao da izmeni izbornu volju gradjana,a onda ga oni predloze za pocasnog gradjanina i izaberu,pa stvarno ko je tu lud…

 6. JAPAJA kaže:

  Kad bi me neko pitao koga za pocasnog gradjanina , birao bi rodjenog suboticanina koji je bar malo nesto doprineo ovom gradu pa bio on to i onaj nas Stipan.

 7. Vesko kaže:

  Bolje da su njegovu cerku predlozili i izabrali, jer je veci borac protiv svake tiranije vlasti.

 8. adkersu kaže:

  Radomir Konstantinović, Danilo Kiš – gospodo iz vladajućih stranaka gradske vlade – da li ste možda na vašim tupavim partijskim razglabanjima smeli i pomisliti da ovu dvojicu rođenih subotičana predložite? Ne. Zašto? Pa oni su „prevaziđeni“, nisu po vašem primitivnom nacionalističkom i populističkom ukusu. A neki od vaših članova su i sada u nedoumici da li su dotični igrali za Zvezdu, Partizan ili za Ferencvaroš ili Ujpešt Dožu.

 9. minden kaže:

  Vesko,ni njega ni njegovu kćerku!Jel jasno?

 10. Moje ime kaže:

  Naprednjaci vs Subotica 1:0. Ćeraće se još.

 11. Anonimni kaže:

  treba imati obraz pa na mestu tog Bećkovića i primiti tu nagradu pre nego što pročita komentare o svojoj nagradi koje pišu Subotičani.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 51 = 52

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: