Matijević pazario u Subotici

Danas je na licitaciji u Privrednom sudu preostala imovina Agrokombinata  prodata za 763. 828.412,77 dinara. Najvredniji deo imovine je 1.280 hektara zemlje ali nije za zanemarivanje i nekoliko ekonomija koje su prodate u paketu.

.
Kupac je kompanija „Matijević“.

.
Na licitaciji je učestvovao još jedan takmac, „Agromarket“ iz Kragujevca koji je kao i predstavnik Matijevića prihvatio početnu cenu ali „nisu se otimali“ da bi dizali cenu pa je izostala „dramska“  napetost koja zna da bukne kada se prodaju dragulji poput plodne bačke zemlje.

.
Iako su oba kandidata za kupovinu prihvatila istu cenu komisija je za kupca proglasila  kompaniju „Matijević“ jer je njihov zastupnik podigao tablicu za licitiranje pre predstavnika „Agromarketa“ koji je „startovao“ džentlmenski-ležerno.

.
„Agrokombinat“ – poslednja socijalistička latifundija je razorena, bankrotirala je i nestala. Neki delovi su prodati ranije u postupku stečaja, najveći deo zemlje koji je „Agrokombinat“ koristio je vraćen u državni portfelj i država je izdala u zakup, ostatak produktivne imovine je kupio „Matijević“, a „Agrokombinat“ postaje knjigovopdstveno – finansijska kategorija, pretvara se u takozvau stečajnu masu.

.
Od novca koji će za nekoliko dana uplatiti kupac, namirivaće se poverioci, a ako ostane para to pripada vlasnicima – dakle akcionarima. Ta procedura može da dugo da potraje.

.
Predstavnik „Matijevića“ je rekao posle licitacije da novi vlasnik zemlje i ostalih kapaciteta namerava da organizuje proizvodnju u svom poslovnom maniru po visokim standardima koje je već postigao u agrobiznisu. Imaće u subotičkom ataru, računajući i danas kupljenu zemlju, oko 5.000 hektara, za sobom ima šampionske rezultate u ratarskoj proizvodnji sa duplo boljim prinosuma žita od ratarskog proseka u državi, a tržištu liferuje više od 40 hiljada tovljenika godišnje.KOMENTARI

 1. Kirdžijaš kaže:

  Đubraška posla. Takim da u vezi ovog propiva Mirko Bajić! U duhu njegove porodične tradicije u kojoj je oduvik nigovan veliki senzibilitet za zemlju i rabadžije-salašare…..

 2. dzoni kaže:

  ovo je nevidjeno,dokle vise? u proseku ga izaslo oko 3700 eura po hektaru,pa po te pare nema nigde da se kupi zemlja takvog kvaliteta u danasnje vreme,PLJACKA!

 3. dasHHa kaže:

  licitacija sa jednim ucesnikom (onaj drugi nije ni planirao da kupi,samo je pravio guzvu)?! Da je ova drzava normalna nebi ni otvarala licitaciju bez minimalno 2 domaca i 2 strana zainteresovana lica!

 4. Spasic Marko kaže:

  Molim Vas pročitajte pažljivo ovo:  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=202&cl=05

 5. ....... kaže:

  Ajd sad na stranu teorija zavere. Ali, zar licitacija nije bila javna? Zar je bilo zabranjeno bilo kome ko ima para i ko je zainteresovan da se tu pojavi? Ako je otislo za tako „malo“ novaca, onda to toliko i vredi. Sto neko treci nije ponudio vise?

 6. light in the night kaže:

  …….:

  Ajd sad na stranu teorija zavere. Ali, zar licitacija nije bila javna? Zar je bilo zabranjeno bilo kome ko ima para i ko je zainteresovan da se tu pojavi? Ako je otislo za tako „malo“ novaca, onda to toliko i vredi. Sto neko treci nije ponudio vise?

  Ne prosipaj pamet.

 7. Bulevar propasti kaže:

  Prodato 1.280 hektara zemlje za cca 8.000.000 miliona evra.

  Znači 6.250 evra po hektaru ili oko 3000 evra po jutro. Računica ima toleranciju oko 10% jer je pod sporom još oko 60 hektara, poreska stopa po kojoj kupac na izlicitiranu cenu plaća se razlikuje zavisno od predmeta trgovine.

  Kupac nije dobio jeftino robu ali istina je da takve robe sve manje ima, a u subotičkoj okolini je više nema.

  Istina, kvalitet robe je poslwednjih godina drastično pogoršan jer je rađeno ukrupnjivanje, prekomponovanje, zamena  takozvane  društvene zemlje za državnu da bi se pravile table pogodne za mašinsku manipulaciju. U suštini je Agrokombinatu ostavljana zemlja nižeg kvaliteta. I posle svega ovaj komad zemlje od 1300 hektara je bio ekskluzivna ponuda. Zato je možda mogla da se postigne bolja cena! Zaštio nije?

  Zato što niko nije došao na crtu Matijeviću u sudnici gde se licitiralo? Taj poslednji čin je javna priredba, dođeš staviš 20% od  minimalne cene u sudski depozit i mlatiš tablicom za licitaciju. ( ovde je  trebalo obezbediti  dvostruko više novca , znači 20 %  umesto uobičajenih 10% u odnosu na minimalnu cenu, ali nije bila obaveza bukvalnog polaganja keša, mogla je da se priloži i potvrda banke o garanciji da  će novac biti uplaćen u roku od tri dana ako licitar odustane, na primer )

  Međutim, došao je samo direktor „Agromarketa“ i elegantno i diskretno sporo digao tablicu. Njegov suparnik sa druge strane nije mnogo žurio, podigao je tablicu nonšalantno i komisija je konstatovala da njemu pripada prvenstvo.

  Jednostavno, Džo je bio brži.

  Komisija je proglasila Matijevića za prvog potencijalnog kupca.

  Ipak, postoji jedan posao koji se razvio u poslednjih desetak godina kao specijalitet „dogovorne ekonomije“.

  To što neko ne dođe na neku licitaciju, aukciju, tzv. javnu prodaju obično košta onog što je došao. Košta i to što  neko sporo reaguje ako je već došao, što mu ispadne tablica baš u trenutku kada predsednik komisije pravi dramsku pauzu između onog čuvenog „drugi put“ i “ treći put“ i udarca čekićem koji ima snagu presude . . .

  I sad: malo ili mnogo se dobilo ?  Upišite odgovor : 1. MALO     2. MNOGO

  Glavni dobitak će se videti na teretnoj vagi u julu ili oktobru 2013.g. kada Matijević bude završavao prvu žetvu u svojoj režiji pa onda narednih godina.

  Oni koji su u međuvremenu pravili nevidljivu žetvu na imovini Agrokombinata tek treba da se vide ali mora da se pokosi veliki korov  koji je ovladao na polju na kojem je zasejana pravda, ali ovde lako i brzo zastarevaju grehovi te vrste.

  Naravno, ništa nije gotovo dok neko ceo ovaj slučaj medijski ne proglasi za veliki politički uspeh. Termin se već namestio: ako izbori budu na Đurđevdan onda u četvrtak 3. maja pre podne, u Matijevićevim poljima će se snimati čuvena scena: crna odela, kravate lepršaju na vojvođanskom vetru, mlade gospođice pridržavaju frizure i okreću se da im vetar kosu nosi niz vetar a na istu stranu se zanosi  mladi kukuruz koji će tada već stasati do trećeg pera, repa će se zeleneti u daljini , sa jedne strane, spontano će nailaziti, nove moćne mašine u radnom hodu, sa druge strane  fasade obnovljenih ekonomija obijene korporativnom žuto-plavom kombinacijom novog vlasnika, vijoriće se i korporativne zastave na jarbolima . U poslenjim vestima pred izbornu tišinu narod će gledati televizijski zapis i tek onda će biti jasno da li je sve ovo malo ili mnogo.

 8. Kirdžijaš kaže:

  Već sam kazo da je ovo đubraški poso.Tribalo je prvo vratit zemlju svima kojima je oduzeta po Titinim zakonima,i to s kamatom za arendu od 60 godina(!) pa onda šta ostane(ako ostane) nek država radi s tim šta oće.Ovako je napravljena još veća nepravda.

 9. dzoni kaže:

  Gospodine Bulevar tih cca 8 miliona evra je placeno za komplet imovinu agrokombinata a ne samo za zemljiste,tako da nije cifra 6250 eura po ha vec kao sto sam napisao oko 3700 eura po ha sto je slozicete se jako malo,po te pare se u danasnje vreme kupuje jutro zemlje!

 10. Bulevar kaže:

  Džoni, jeste sva imovina,  čisto bez dugova, a ja sam malo paušalno uzeo da ti objekti nemaju neku posebnu vrednost ali priznajem da ne poznajem strukturu. Međutim između redova sam rekao da mislim da apsistencija tih nekoliko  apiranata na istu zemlju i iste objekte takođe košta. Tu se nema milosti  – izmiruju se naknade ili se predhodnim nagodbama vraćaju usluge. Računaj još 2 – 3 puta po 4-5% da je nevidlčjivi trošak tako da me ne bi čudilo da sa skrivenim dugovima kupoprodajne cene u Srbiji treba uvećavati još za cca 15 procenata. Ko ne pristane na to obično naiđe na osvetu u obliku inata i na licitaciji se pojavi „zec“ koji dige cenu kao da je blesav. Jedino vodi računa da ne bude poslednji koji ju je podigao da mu ne propadne kaucija. Malo grubo dajem skicu, ima tun još mnogo detalja. . . uostalom ti to znaš ali ima i ionih koji nikada nisu osetili atmosferu  pogađanja, dogovaranja itd. Nisam uzalud napisao DOGOVORNA  ekonomija jer ono što su nekada zvali dogovorna ekonomija je  mala maca za ovo što nas je sada snašlo. Videćemo koliko će još ovo da traje  dok se lova ne podeli.

  Za početak ja kao mali akcionar ne tražim ništa, samo da mi dozvole da se ja dogovorim sa bankom kod koje će biti deponovana lova dok ne kucne čas da se prebaci na račun  državnih institucuija koje su akcionari, zatim poveriocima, malim akcionarima itd. Au Džoni, čovečeeee

 11. Williamson kaže:

  Kirdžijaš:

  Već sam kazo da je ovo đubraški poso.Tribalo je prvo vratit zemlju svima kojima je oduzeta po Titinim zakonima,i to s kamatom za arendu od 60 godina(!) pa onda šta ostane(ako ostane) nek država radi s tim šta oće.Ovako je napravljena još veća nepravda.

  To ce drzava lako isplatiti kad dodje vreme ali bez kamate : za hektar po 1 Evro ili nesto manje !?

 12. luka kaže:

  oduzetu zemlju treba vratiti pravim vlasnicima zna se tačno koja je čija parcela nekad bila. Privatna svojina je svetinja u civiliziranom svetu.a to će biti jedan od prvih uslova za kandidaturu u europdku uniju

OSTAVITE KOMENTAR