Meče-siroče vraćeno u prirodno stanište

Sećate li se mečića-siročića koji su jedan deo svog života proveli u Zoološkom vrtu na Paliću? Nakon što im je neko ubio majku u šumama jugozapadne Srbije, mečići su bili smešteni na Paliću, da bi kasnije bili prebačeni u Rumuniju gde su odrastali sve do ovog momenta. Prvi od njih troje, Spavanko, vraćen je u Srbiju, ali ne na Palić, već u njihovo prirodno stanište kod Tutina.

medved

Mladi mužjak mrkog medveda vraćen je u prirodno stanište na području Istočnog Mojstira, u opštini Tutin, nakon više od godinu dana rehabilitacije u specijalizovanom centru u oblasti Hargita u Rumuniji, pod nadzorom rumunskog biologa Leonarda Bereckog. U pitanju je mužjak od ukupno tri mečeta koji su prošle godine bili smešteni u Zoološkom vrtu na Paliću. Radi omogućavanja posebnog vida rehabilitacije i vraćanja nazad u prirodnu sredinu, tri mečeta su u maju mesecu transportovana u specijalizovan centar za rehabilitaciju siročića mladih mrkih medveda u Rumuniji, gde su bili u ogradjenom prostoru u divljini, izolovani od ljudi, ali pod nadzorom rumunskog biologa.

Uspavanko je jedan od tri mečeta koji su prošle godine deo svog života proveli u Zoološkom vrtu na Paliću, nakon što su ostali siročići jer im je majka ubijena. Pored njega, naše gošće su bile i dve ženke od kojih je jedna u Rumuniji uginula, dok se druga nalazi još uvek tamo, a njen povratak se očekuje na proleće.

Mrki medved je strogo zaštićena vrste na teritoriji Republike Srbije, i zaštićena je medjunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). Lov je strogo zabranjen i predvidjene su sankcije od milion dinara po primerku (uključujući i onesposobljavanje opstanka u prirodi u slučaju mladunaca stradale mečke) kao i zatvorska kazna do pet godina u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.

 

YU ecoKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: