Medeni vikend u Subotici

Tokom vikenda u Subotici su održani dani meda. Tradicionalnu pčelarsku izložbu je po XIV put organizovalo pčelarsko udruženje „Pčela“ iz Subotice, pod generalnim pokroviteljstvom grada. Na štandovima je bilo 30 izlagača.
-Cilj je da se Subotičani upoznaju sa svim proizvodima koji se proizvode u našoj zemlji od meda.Na štandovima je izložen lipov med, suncokretov, bagremov, kao i pčelinji proizvodi od propolisa ili proizvodi u kombinaciji sa medom-orasi i med, bademi i med- ističe predsednik Udručenja “Pčela”, Ante Holo.

Slika

Kao i ranijih godina, bio je postavljen poseban info punkt za kojim su nutricionisti govorili o vrednostima meda, pčelinjih proizvoda i koliko su važni za zdravlje. Na svečanom otvaranju uručen je tegla meda od strane udruženja gradonačelniku Subotice, Saši Vučiniću.
– Ja svaki dan počinjem sa kašičicom meda i to bi preporučio i drugima. Ova manifestaja je i promocija zdravlja i veoma bitna, a zbog toga je treba podržati i proširiti svest građana o tome koliko je med zdrav. Ja mogu samo da preporučim da je dan najbolje početi sa medom, a trebalo bi i da razmislimo koliko vrednim pčelarima treba vremena da za jednu tegla meda -objašnjava gradonačelnik, Saša Vučinić.
I u narednom periodu ova manifestacija će imati podršku grada, kaže Vučinić i dodaje da će se truduti da pčelarstvo dobije status u Ministarstvu poljoprivrede. U Srbiji je registrovano oko 12.000 pčelara, koji poseduju oko 350.000 košnica, a godišnje se proizvede oko 6.000 tona meda i to najviše bagremovog.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR