Medin (ne)zimski san

Postoji narodno verovanje kako medvedi znaju da predvide kakvo će biti vreme. Veruje se da ako medved izađe iz brloga u februaru i uplaši se svoje senke vraća se u brlog i zima traje još 9 nedelja. Ali šta će medved uopšte u brlogu?

DSC_0677 (1024x683)

Medvedi se zavlače u topli brlog krajem jeseni i tonu u zimski dremež. Obično to zamišljamo kao duboki san gde se medved samo ponekad okrene u krevetu od lišća i grančica ali to nije u celosti tačno. Medvedi se bude tokom zime kako bi potražili neku hranu. Ipak, većinu zimskih zaliha mu čine debele naslage sala koje se polako topi. Salo je nastajalo tokom jeseni kada je medved jeo non stop i to što kaloričniju hranu, poput ribe. Dnevni unos kalorija je tokom jeseni bio višestruko veći nego obično i iznosio je nekoliko desetina hiljada. Kada medved konačno iskopa brlog i uvuče se u njega salo ga ne samo hrani već i greje. Otkucaji srca i disanje mu usporavaju i čitav metabolizam radi kao na rezervnoj funkciji. Ali kada dođe proleće i medved konačno izađe iz brloga, sam ili sa mečićima koji su došli na svet tokom zime, budite uvereni da je jaaaako gladan.

meda3

U zoološkim vrtovima zbog izobilja hrane medvedi ne dremaju zimi već se zavuku u brloge i čekaju da se vreme razvedri. Svakodnevna ishrana im je promenila prirodni tok i medvedi u vrtovima jednostavno nemaju potrebe za zimskim snom. Svakodnevno su na meniju riba, meso voće i povrće, i našoj medvedici omiljene narandže. Zbog zdrave i redovne ishrane i veterinarske nege medvedi u zoo vrtovima živa i do 43 godine, dok im je u prirodi životni vek do 20 godina. Ipak, ne može sav instinkt da nestane. Preseljenjem u novu volijeru, naša je medvedica Mica dobila 800 kvadrata prostora sa prirodnom podlogom. Iako ima topao unutrašnji deo medvedici se više dopala mala betonska podkapina na sred volijere koju može da iskoristi kao brlog, što je ona i uradila. Ukopala je nekih dva metra, pa preko hladnijih dana voli da se zavuče u brlog i odatle posmatra posetioce koji je traže u dvorištu. Noću radije uđe u svoju pećinu jer je tu čeka večera i grejani krevet.

 

U svakom slučaju ne znamo koliko će trajati zima ni da li će biti hladna, ali naša medvedica Mica već dve nedelje intenzivno radi na završnim radovima svog zimskog brloga koji joj se nalazi u sred dvorišta. Ko ne veruje može i sam da proveri i potraži par očiju koji posmatra iz ušuškanog mraka.

 

Zoo vrt kroz oko kamere

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR