Medoprodukt: reorganizacija ili ?

Privredni sud u Subotici prihvatio je juče Plan reorganizacije preduzeća „Medoprodukt” iz Tavankuta koje je u stečaju od 24. februara ove godine. Plan reorganizacije podneo je preko zastupnika Živojin Đorđević, kao bivši vlasnik, ali i poverilac. Plan je dopunjen 5. decembra i na osnovu primedaba stečajnog upravnika i 20. decembra.

 

U dosadašnjem toku stečajnog postupka priznata su potraživanja veća od tri milijarde dinara, dok prema urađenim procenama preduzeće „Medoprodukt“ vredi oko 800 miliona dinara. Gotovo polovina duga, odnosno 1,38 milijardi dinara je u rukama OTP Novi Sad i OTP fektoring koji imaju hipoteku na imovinu.

 

Po prihvaćenom planu reorganizacije pre njegove pravosnažnosti, Đorđević kao predlagač treba da isplati 18,7 miliona dinara radnicima, plus 5,8 miliona za isplatu minimalca radnicima koji su poslednju godinu pre stečaja proveli u „Medoproduktu“ i doprinose za poslednje dve godine.

 

Sud je tražio da se definiše kako će novac biti obezbeđen, pa je na samom ročištu potvrđeno da će pozajmicu za ovu isplatu dati preduzeće GVP, u vlasništvu Olivere Imbronović, koje prema podacima Agencije za privredne registre poseduje novčani kapital od 2,9 miliona dinara.

 

Usvajanju Plana reorganizacije osim podnosioca i jednog broja poverilaca prisustvovalo je i desetak sadašnjih i bivših radnika „Medoprodukta“, koji su preko svojih ovlašćenih predstavnika odbili da podrže taj plan jer smatraju da je na štetu radnika. Pre ročišta, predstavnici oba sindikata u preduzeću, UGS „Nezavisnost“ i Samostalnog sindikata, oglasili su se zajedničkim saopštenjem u kome podsećaju da je predlog dao isti čovek koji je, po njihovom mišljenju, „upropastio preduzeće i lošim poslovanjem ga odveo u stečaj“ i ostao im dužan šest mesečnih zarada.

 

Sindikati su nezadovoljni i namerom da se vrati svega 39 od nekada 140 zaposlenih radnika, smatrajući da je Plan reorganizacije štetan i za državu, i za radnike i za poverioce. Ovo saopštenje radnici su poslali na adrese državnih organa i poverilaca.

 

Nakon ročišta „Politici“ je u sedištu Samostalnog sindikata saopšteno da će se radnici žaliti na ovakav plan reorganizacije jer se praktično otpisuju ukupna dugovanja prema radnicima od preko 36 miliona dinara. Takođe, deo poverilaca je nakon ročišta izrazio neslaganje sa ovako prihvaćenim Planom reorganizacije i najavio žalbu jer smatra da su im zakinuta prava.

 

Jedan broj učesnika ročišta u stečaju „Medoprodukta“ nije ni napuštao sudnicu nakon što je počelo ročište vezano za PD „Ljutovo“, čiji je vlasnik takođe bio Živojin Đorđević. Ovo poljoprivredno dobro otišlo je u stečaj na zahtev firme „Milma komerc“ pre godinu i po dana, i to svega dva dana nakon što je Agencija za privatizaciju sa Đorđevićem, kao tadašnjim vlasnikom, raskinula kupoprodajni ugovor. Tada je reagovao Samostalni sindikat smatrajući da je sporno pokretanje stečaja nakon raskida kupoprodajnog ugovora. Još uvek nije usvojen plan reorganizacije ovog preduzeća, a to je ponovo prolongirano kako bi se na zahtev poverilaca uradila procena vrednosti imovine i kapitala. Priznata potraživanja prema poveriocima su oko 300 miliona dinara, ali je ovo preduzeće svojom imovinom bilo garant za kredite uzimane za povezana preduzeća.

 

Inače, radnici „Ljutova“ zbog toga su podnosili krivične prijave protiv rukovodstva, a kako je u Samostalnom sindikatu rečeno „Politici“ oni su dobili uveravanja Policijske uprave da je krivična prijava prosleđena nadležnom tužilaštvu u Subotici, ali da nemaju saznanja da li je tužilaštvo nešto i preduzimalo.

 

Aleksandra Isakov

PolitikaKOMENTARI

  1. Loš Đak kaže:

    To što Đorđević uništi, to ni MMF ne popravi. Mnoge je familije taj zavio u crno. Nadam se da da će i njegova familija jednog dana osetiti “dobrotu” koju je on sejao oko sebe.

OSTAVITE KOMENTAR