Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize

Projekat Human District “Pokaži, Ukaži, Osnaži” za cilj ima senzibilizaciju građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama migrantima i izbegličko-migrantskoj krizi. Tim povodom održan je okrugli sto na temu “Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize” u Plavoj Sali Gradske kuće u Subotici. Na skupu pozitivno je ocenjen rad vladinog i nevladinog sektora po pitanju migrantske krize.  Predsednik radne grupe za migrante u Subotici,  Milimir Vujadinović kaže da je primetaj broj migranata u Subotici, ali nije alarmantan i ne remeti život Subotičana.

“Oni pokušavaju da uđu što legalno, a što ilegalno u Mađarsku. Broj ljudi koji pristižu desetima dnevno. Mi smo spremi da pružimo pomoć i reagujemo ako treba”, kaže Predsednik radne grupe za migrante u Subotici,  Milimir Vujadinović.

milimir

Predstavnici civilnog sektora zadovolji saradnjom sa vladinim sektorom.

“ Ja sam zadovoljan što sam bio deo tima Srbije, namerno tako kažem, jer su građani i građanske Srbije pokazali koliko su human i tolerantan narod. Zahvalan sam nevladinom sektoru.  Europol je rekao da je nestalo 10.000 dece po ulasku u Evropu i to je bitno naglasiti. U Srbiji je zabeleno oko 200 dece bez roditeljskog stanja o kojima smo brinuli  i svako dete je imalo  nekog iz centra za socijalni rad kao staratelja. Pored toga radimo i na proširenju kapaciteta za smeštaj maloletnih migranata i to u Subotici, Beogradu i Nišu i to je vezano za sve migracije i poglavlja 23. i 24.,”, objasnio je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad.

Stvaranje pozitivne atmosfere i ukazivanje na pozitivan stav u društvu je neophodno kako bi se stimulisalo društvo po pitanju migrantske krize i pristiglih izbeglica u Srbiju, ocenjeno je na okruglom stolu u Subotici.

“NVO pomaže i daje dobre informacije u procesu izbegličke krize i možemo da pohvalimo rad sa Vladom. Potpisali smo saradnju sa ministrarstvom za rad organizujemo tribine i okrugle stolove”, kaže Aleksandra Kovačević, direktorka  Centra za promociju ljudskih i manjinskih prava.

Na skupu je najavljen i Međunarodni  filmski festival posvećen  ljudskim pravima, koji organizuje ,,Human District“, a gde će biti  prikazani i filmovi na temu migranata

“U krizi pokrivamo migrantsku ruti od Sirije i Iraka do Austrije. Pružamo medicinsku pomoć i samo u Srbiji smo  pružili pomoć za 30.000 ljudi. Bitno je reći da ćemo u ovoj završnoj ili početnoj fazi izbegličke krize donirati opremu Domovima zdravlja u Dimitrovgradu i Šidu, kako bi im olakšali rad u radu sa lokalnim stanovništvom, ugroženim grupama i migrantima. Mi pružamo primarnu medicinsku pomoć. Naš posao je da pružimo medicinsku pomoć ”, Miloš Babić regionalni koordinator Waha Internacional.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: