Međunarodni festival pozorišta za decu od 19. do 25. maja

Na jubilarnom izdanju festivala koji se održava od 19. do 25. maja u Subotici biće prikazana 21 predstava iz 14 zemalja – od Japana, preko Rusije, Francuske, Slovačke, Poljske, Belorusije do Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Italije, Makedonije, Slovenije i Srbije. Predstave su namenjene deci uzrasta od 3 do 18 godina a svi programi festivala besplatni su za sve posetioce.

 

Organizator posebno ističu predstavu „PP Theatre“ lutkarskog pozorišta iz Kamakure (Japan). Ovo neobično umetničko ostvarenje zamišljeno je kao predstava za jednog gledaoca koji virenjem kroz otvor na deblu ima priliku da posmatra trominutnu lutkarsku igru.

 

 

Predstave iz Italije i Makedonije „Ona spava“ i „Beskrajni snovi“ povešće publiku u mističan svet snova, igrajući se sa zvukom, svetlom i senkama, prikazujući šta se to zbiva sa našim razumom kad utone u san.

 

Pozorište „Glej“ iz Ljubljane odigraće „Ludu šumu“, predstavu čija je osnovna  ideja da se od prirodnih materijala napravi šumsko drvo sa rezonancijom. U ovom teatru biljke oživljavaju u vidu muzičkih instrumenata ili scenografije dajući nam priliku da oslušnemo zvuke šume.

Tu su još i predstave rađene po već poznatim dečijim bajkama poput „Lepa mlinareva kći“ (Belorusija), „Ružno pače“ (Srbija), „Palčica“ (Slovačka), ali i onim koje tek treba da otkriju, kao što je „Aladinove nepoznate avanture“ (Poljska).

U fokusu ovogodišnjeg Festivala biće srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija, naučni skup na datu temu i učešće pozorišta iz Srbije u programima Festivala.

 

Za učešće u takmičarskom programu ove godine prijavljeno je 225 predstave iz 50 zemalja sveta.

 

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade: gran pri za najbolju predstavu u celini, specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno), nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka i 5 ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo.

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri u sastavu: mr Predrag Bjelošević, pesnik, pripovedač, dramski pisac, prevodilac i profesor režije za lutkarski teatar iz Republike Srpske, David Burman, glumac-lutkar, reditelj i pozorišni producent iz Rusije, Žak Trido, glumac, lutkar, plesač i generalni sekretar svetske Unime iz Kanade, prof. dr Siniša Jelušić, filosof, književnik i profesor teatrologije i dramaturgije iz Crne Gore i mr Miroslav Radonjić, teatrolog i pozorišni kritičar iz Srbije.

 

BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR