Međuregionalnom saradnjom do oživljavanja giganata

Kroz međuregionalnu saradnju treba tražiti mogućnost oživljavanja nekadašnjih giganata, stvorenih još u vreme bivše Jugoslavije, ocenio je danas u Subotici pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

 

On je, otvarajući sedmi međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici, istakao da taj sajam predstavlja izuzetno dostignuće saradnje između vlade i komorskog sistema Vojvodine, i da je jedan od sedam regionalnih sajmova koji će kroz tu saradnju biti realizovani u ovoj godini.

 

“Činjenica da se na ovoj samu nalazi preko 200 izlagača iz osam zemalja daje ovom sajmu izuzetan kvalitet i značaj. Broj izlagača, delatnosti koje oni predstavljaju i raznovrsnost ponude su najveća dragocenost ove manifestacije”, rekao je Vasin.

 

 

Govoreći o značaju povezivanja privrednika kroz sajmove, Vasin je naglasio da se na taj način mora postizati razvoj malih i srednjih preduzeća, kao “osnovni segment razvoja privrede”.

 

“Kroz međuregionalnu saradnju moramo da tražimo i pokušamo da obnovimo one privredne gigante koji su bili kreirani za stare Jugoslavije. Zbog toga je jako bitno što se ovde nalaze predstavnici Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i ostalih zemalja regiona koji trebaju da jednog dana stvore snažno zajedničko tržište”, rekao je Vasin.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, rekao je na otvaranju sajma da je lokalna samouprava, opterećena činjenicom da je privreda po kojoj je grad bio prepoznatljiv, “devastirana nakon raspada zemlje i tranzicije”, kao i činjenicom da je cela Evropa opterećena krizom, imala težak zadatak da pronađe formulu kako oživeti privredu i učiniti je jakom.

 

Dulić je ocenio da je Subotica u tome uspela zahvaljujući investicijama velikih evropskih kompanija i svetskih brendova, ali da je prilika za ozdravljivanje privrede i međuregionalna saradnja, čemu kao dobra prilika služi sajam u Subotici.

 

Sedmi međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici “Od njive do trpeze” trajaće do 08. juna u Hali sportova. Na sajmu će se predstaviti se 203 izlagača iz devet zemalja: Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Hvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Italije, Belorusije i Srbije. Fokus ovogodišnjeg sajma biće na poljoprivredi, a u tom pravcu na sajmu će kao prateće manifestacije biti priređeni stručna predavanja i konferencije.

 

Pokrovitelji manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za privredu i grad Subotica, a suorganizatori Regionalna privredna komora Subotica i V-Land sajmovi. Ulaz na sajam je besplatan. Sajam u Hali sportova će biti otvoren svakog dana od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR