Medvedev: Srpske jabuke su opasne

Prema podacima Rosstata, statističkog zavoda Ruske Federacije, uvoz jabuka iz Srbije smanjen je ove sezone za više od 2,5 puta u odnosu na prethodnu.

 

Tako je za devet meseci s kraja 2012. i početkom 2013. godinu iz naše zemlje u Rusiju izvezeno 31.000 tona, što je drastično smanjenje. Poređenja radi, prethodnih godina je u tu zemlju plasirano i do 80.000 tona jabuka.

 

Zbog ovog pada Srbija je slabije plasirana za dva mesta na listi zemalja iz koje Rusija uvozi najviše jabuka i sada zauzima šestu poziciju, prenose ruski mediji.

 

Početkom marta objavljeno je da bi Rusija mogla da zaustavi uvoz jabuka iz naše zemlje jer je služba za kontrolu poljoprivrednih proizvoda “Roseljhoznadzor” otkrila da oko 60 tona tog voća iz Srbije sadrži previsok nivo pesticida.

 

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je zbog toga poručio trgovcima da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni ni po kvalitetu.

 

“Neke isporuke su jednostavno opasne po zdravlje zbog visoke količine pesticida i nitrata. Poslednji primer su bile jabuke iz Poljske i Srbije”, rekao je Medvedev.

 

Inače, Rusija je 2009. uvezla 145 tona srpskih jabuka s previsokom količinom pesticida, a 2011. oko 77 tona.

 

Rusija je inače prethodnih godina najveći kupac srpskih jabuka jer se na to tržište izvozi između 90 i 95 odsto celokupnog izvoza ovog voća.

 

B92KOMENTARI

 1. pauk kaže:

  Poznajem proizvodjace koji prodaju divne jabuke, ali ih nikad sami ne ni kupili ni jeli. Kad kupujete jabuke kupujte one mal crvljive (znam da cete odmahnut rukom) zbog vaseg zdravlja. Ne verujte svemu sto je lepo i sto blista

 2. Iby P. kaže:

  Po mom skromnom znanju nije jabuka opasna, vec rusi nisu placali isporucenu kolicinu jabuka, pa proizvodjaci ne isporucuju robu bez placanja.

 3. stormwatch kaže:

  Po mom saznanju rusi su nam uvek bili braca, majka i spasenje…kako to da nece da kupe nase jabuke? E rusi rusi….

 4. von Minhauzen kaže:

  Postoji tu veća opasnost od pesticida. Naime kod bombardiranja Srbije od strane Nato Pakta , alijansa je koristila OSIROMAŠENI URAN.Sve ovo se oseća već sada u nižim vodonosnim slojevima i u Vojvodini,a to znaći da su delovi Vojvodine ozračeni pa tako i plodna zemljišta.

 5. zorandjala kaže:

  von Minhauzen:

  Postoji tu veća opasnost od pesticida. Naime kod bombardiranja Srbije od strane Nato Pakta , alijansa je koristila OSIROMAŠENI URAN.Sve ovo se oseća već sada u nižim vodonosnim slojevima i u Vojvodini,a to znaći da su delovi Vojvodine ozračeni pa tako i plodna zemljišta.

  ti uopste nisi informisan bijo je to milosrdni andjeo koga sada slavi 30 otsto vojvodine.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: