Megašipovi će zaustaviti dalje klizanje zvonika

Do kraja godine treba da bude sanirana pukotina na subotičkoj katedrali Svete Terezije Avilske, koja je nastala pre više od veka. Krajem decembra počela je obnova ove velike i značajne rimokatoličke crkve i kako objašnjava Branislav Ćopić, vlasnik projektnog biroa „Suport” i član koordinacionog tima angažovanog na obnovi katedrale, ovo je prvi put od izgradnje, 1779. godine, da se radi na njenom konstrukcionom ojačanju.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Dva zvonika počela su da tonu i da postepeno „vuku” crkveni brod svaki na svoju stranu, usled čega je hram pukao po sredini. Ova konstrukcijska greška pojavila se još pre sto godina, i od naprsline ona je sada već postala ozbiljna pukotina. „Pretpostavka je da je zbog prevelikog pritiska koji vrše zvonici kao viši i teži, veće i sleganje na njihovim mestima i otuda pukotina u crkvi. Postavljanje šipova bio je gotovo jedini način da se to sanira, postojala je ideja i da se uradi injektiranje tla, ali se tim odlučio za šipove kao siguran i proveren način”, kaže Ćopić za „Politiku”.

Glavni izvođač radova na katedrali je subotičko preduzeće „Javornik” u konzorcijumu sa još nekoliko preduzeća, a jedno od njih je beogradska „Geosonda”. Slobodan Đokić, inženjer „Geosonde”, objašnjava da rade postavljanje megašipova koji se hidrauličnom presom deo po deo utiskuju u tlo. Megašipovi su promera 323 milimetra, i spuštaju se do osam metara dubine, odnosno do čvrstog tla.

Trenutno se postavlja ukupno 16 megašipova, i to po osam oko svakog zvonika, a radovi se odvijaju naizmenično na obe strane. „Megašipovi su dobro rešenje za stare objekte gde ne sme da dođe do potresa i dodatnih oštećenja, jer se radi o laganom utiskivanju ovih šipova u zemlju. Pošto donja ivica temelja nije ravna, posebno se ugrađuju četiri čelična profila, a sve to zaliva se betonskom „kapom”. Na taj način dobijamo betonske kocke od pet kubnih metara i ova masa zaustaviće dalji otklon zvonika”, objašnjava Đokić za naše novine.

Ojačanje koje se pruža duboko ispod temelja zvonika ipak neće biti jedino. Branislav Ćopić kaže da na crkvi predstoje obimni radovi, tako da je u prvoj fazi planirano da se osim megašipova u unutrašnjosti postavljaju i nove cokle. Planirano je i da u toku naredna dva meseca budu obnovljeni i prozori, koji će biti montirani u drugoj fazi, kada se završi rekonstrukcija fasade.

„Mi već pripremamo tendere za drugu fazu koja bi trebalo da počne za dva meseca, i tokom koje je predviđeno potpuno uređenje crkve, delimično obijanje maltera, sređivanje, farbanje, zamena oštećenih delova lima, popravljanje sata na crkvi, pozlaćivanje krsta i obnavljanje grba Bogorodice na fasadi”, kaže Ćopić.

Kada je crkva počela da puca, u unutrašnjosti su postavljene utege kako bi držale zvonike na mestu. U međuvremenu su i one popucale. Umesto ovih privremenih rešenja, navodi Ćopić, uradiće se betonska konstrukcija u oba tornja koja će biti povezana u prostoru između njih. Megašipovi će zaustaviti dalje klizanje zvonika, a ovom unutrašnjom betonskom konstrukcijom dodatno će se osigurati od horizontalnih uticaja, poput seizmike, udara vetra… Kada se ovako konstrukcijski učvrsti, nestaće i vek stara pukotina na sredini crkve.

Branislav Ćopić objašnjava da se čitava rekonstrukcija odvija pod pažnjom profesora Građevinskog fakulteta u Subotici Petra Santrača, Slobodana Grkovića i Danijela Kukarasa, da su geodete stalno na terenu i da prate kretanje tla, ali da se nikakva iznenađenja ne očekuju. Do kraja godine katedrala bi trebalo da bude kompletno sređena, i uz unutrašnju obnovu, prvu nakon 1973. godine. Istovremeno i pristupni plato oko crkve biće uređen, zamenjene stepenice i postavljeno ukrasno osvetljenje.

Rekonstrukciju katedrale finansira država Mađarska, posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta, a posao je vredan oko 90 miliona dinara. U prvoj fazi radovi koštaju 24 miliona dinara, a za drugu fazu će, kako se očekuje, biti potrebno više od 60 miliona.

 

POLITIKAKOMENTARI

  1. Dva u jedan kaže:

    Može li neko da mi objasni kako i zašto, s kojim ciljem i interesom, Mađarska finansira obnovu crkve u Srbiji? Ovu crkvu je, inače, gradila austrijska carevina, kao i Sveto trojstvo, a Mađarska platila njegovo premeštanje na prvobitno mesto i tablom ga obeležila kao svoj spomenik!?

  2. Megatron kaže:

    @ Dva u jedan

    Pranje para. Plain and simple.

OSTAVITE KOMENTAR