Menjanje sata na tornju 1972. god.

Stari sat na tornju, postavljen 1910. posustao je šezdeset godina kasnije. Stojao je mrtav dve godine a onda su naši radnici iz Aurometala zasukali rukave i napravili novi i bolji. U potpunosti prilagođen secesiji, snažnog mehanizma i osvetljen. Kao i prethodnog, i ovaj pokreću električni impulsi. U zgradi je smešten manji časovnik koji svakog minuta šalje električne impulse u toranj na koje se pokreće veliki mehanizam.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Stari sata mozete videti ako posetite toranj gradske kuće.

  Slika

 2. Duqi kaže:

  A da li mozda znas kada su rekonstruisali tj. promenili nijansu fasade gradske kuce i zasto? Za krov tornja znam da su ga par puta menjali i farbali. Ofrbali su ga i nedavno jos jednom, ali za nijansu fasade jedino znam da nije ovakva nekada bila.

 3. djomla kaže:

  Fasada Gradske kuce nije oduvek bila ovakva? Za toranj znam da je bio crven i imao petokraku a da su ga 90′ prefarbali u sadasnju nijansu boje, dok za fasadu nisma znao. Ako se nijansa menjala onda je to sigurno bilo pre Drugog svetskog rata, posto na fasadi jos uvek svedoce ostaci od mekata iz tog perioda.

 4. Duqi kaže:

  Pokusao sam ja da nadjem nesto o staroj fasadi na netu. I pogodite gde sam nasao? :)

  http://www.skyscrapercity.com/showpost. … tcount=544

  P.S.
  Jedno pitanje kojem mozda nije bas ovde mesto.
  Zasto slike nisu trajne na forumima? Na Skyscraper City forumu je bilo par slika gradske kuce tokom rekontrukcije fasade, kao i mnoge druge slike na raznim temama.

 5. Dreamgirl kaže:

  Pronašla sam neku informaciju da je na konkursu za izradu satova 1910. učestvovao i jedan Subotičanin koji je živeo u Njujorku. On je hteo da satni mehanizam uradi besplatno i da se postavi sat isti kao na njujorškom Metropoliten bildingu. Trebalo je da otkucava svakih četvrt i pun sat i da se to obeležava svetlosnim znacima – četvrt crvenim, a pun sat zelenim svetlom. Međutim, njegov predlog je odbijen.
  Lansky (ili neko drugi) da li možda znaš nešto više o ovome?

 6. Lansky kaže:

  Postoji više verzija o tome.
  Boško Krstić je zapisao:
  „Već je izgledalo da će se stvar oko sata neprijatno zakomplikovati, kada je rešenje stiglo iznenada i to sa strane s koje ga niko nije očekivao. Javio se pisamcetom gradskoj administraciji neki Bela Pikal, Subotičanin koji je živeo u Americi. Njega je tamo u New Yorku sat na Metropoliten bildingu toliko oduševio da je predložio da se istovetan postavi i na Gradsku kuću. Znači, pisao je on, da sat snažno otkucava, da se čuje nadaleko, ali da četvrti sata obeležava i svetlosnim signalima. Pa ko ne čuje otkucaje videće svetlo. Tako je i bilo: satarima je dat nalog da se napravi upravo takav sat „

  Slika
  1972. je najavljeno da će i ovaj sat izbijati o zvono na svaki četvrt, pola i sat. Verovatno je tako i bilo do nekog doba.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: