Mesečni račun za grejanje jedne sobe: 47.426,36 dinara

Vlasniku trosobnog stana u Kireškoj 4, novembarski račun toplotne energije (za samo jednu sobu) iznosi preko 47 hiljada dinara.

kireska 4

Moja prosečna potrošnja toplotne energije u prošloj godini iznosila je 8.225,91 dinar i ovaj iznos sam spreman da platim, a u protivnom podnesite tužbu radi naplate svojih potraživanja. Sudsku odluku ću, nakon njenog donošenja, u potpunosti ispoštovati.

Ovo je, najkraće rečeno, suština reklamacije za utrošenu toplotnu energiju za prošli mesec koju je JKP „Subotička toplana“ uputio Dragan Inđić, stanar Kireške 4.  On je naveo da sa suprugom stanuje u 72 kvadrata i da su dve prostorije bile potpuno isključene iz grejnog sistema što se može lako utvrditi kontrolom ugrađenih alokatora, a zagrejavana je samo soba dnevnog boravka i povremeno kuhinja.

– Poznato mi je od ranije – navodi Inđić – da vi od mene i komšinice Sabo Tenki Irene naplaćujete sveukupne troškove toplotne energije za sve vodove koje koriste preostalih deset stanara, od kojih se petoro nelegalno isključilo bez saglasnosti ostalih stanara. Pored toga od nas naplaćujete i troškove zajedničkih prostorija – podruma i jednosobnog stana u suturenu zgrade, a sveukupnim uvidom u stanje za mesec novembar vidljivo je da smo jedini prošlomesečni korisnici vaših usluga bili ja i stanar Sabo Tenki Irena.

Inđić navodi da je sličnu reklamaciju imao i za mart ove godine kada mu je grejanje obračunato u iznosu od 36.691,34 dinara i kada je finansijskog direktora Toplane upoznao sa problematikom nelegalnih isključenja ostalih korisnika.

– Dobijeni račun je apsolutno nerazumljiv, a u masi podataka unetih u račun o potrošnji toplotne energije za mesec novembar teško bi se snašli i sudski veštaci.  Ja sam, ipak, spreman da u potpunosti izmirim troškove „očitanog utroška energije putem ugrađenih alokatora i deo zajedničkih troškova podeljenih na 12 stanara koliko ih ima u zgradi“, ali ne i tuđe troškove- dodaje Inđić.

3308_1

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Prosvetljeni kaže:

  Treba zabraniti iskljucivanje sa toplane pre nego sto se kompletno rekonstruise grejni sistem u zgradi. Prvo postaviti nove instalacije pa tek onda da se iskljucuju i ukljucuju. Ako nekome ne odgovara neka proda stan.

 2. TT kaže:

  Zasto toplana ne dozvoljava da se postave kalorimetri u stanove gde to postoji mogucnost

 3. Max kaže:

  Smisao kolektivnog grejanja je njegova ekonomska isplativost… Ali sad je udomljavanje stotina nekih kancelarijskih neradnika u to preduzeće… samim tim su postali i ekstremno nekonkurentni. Svake godine imaju oko 100 potrosaca manje i vec su spali na svega 9000…

 4. Megille kaže:

  @ Max , Subotička toplana ? Debela ladovina za neradnike i partijske drugove ,uostalom tamo ništa se nije promenilo ,tako je to bilo i za vreme komunizma. Došli drugovi na ‘radno mesto’ pa na teren : kopanje u vinogradu ili pečenje rakije za vreme radnog vremena ,pa onda na razne ‘zakuske’ u vikendicama. E to su bila dobra vremena. Pa onda ne plaćanje grejanje godinama za privilegovane -jer navodno zgrade nisu bile tehnički primljene itd ,dugačak je spisak pogodnosti. A kako čitamo ni ovi danas nisu pod manom…

 5. mnm kaže:

  Za postavljanje alokatore treba barem 51% stanara, koji su za. A za iskljuéenje nikoga ne pitaju, a isporujcenu toplotnu energiju placaju svi, bez obzira, sto neki ljudi greju samo jednu ili dve prostorije. I o vome bi trebali doneti odluku u „Skupstini“ ne samo o povecanju cene grejanja i placanju „obavezni“ ili „fiksni“ iznos.

 6. roki kaže:

  zasto ne mozemo vise da dajemo pluseve i minuse na komentarima?

OSTAVITE KOMENTAR