Mesečno deset hiljada evra

Izgradnja subotičkog Narodnog pozorišta stala je pre nekoliko meseci, a izvođač radova sada je investitoru najavio da će – ukoliko ne bude bilo isplaćeno barem održavanje gradilišta – demontirati skele, odneti alat, opremu i kran, odnosno potpuno napustiti gradilište. A poluzavršena pozorišna zgrada mesečno staje deset hiljada evra i onda ako se na njoj ne izvode nikakvi radovi. Mora se plaćati noćni čuvar, dnevnice za kran –što je još uvek jeftinije nego njeno demontiranje, pa ponovno vraćanje – kao i plate zaposlenih na održavanju gradilišta koji bez prestanka ispumpavaju vodu iz podruma poluzavršene zgrade. Izvođaču radova na obnavljanju subotičkog pozorišta, firmi „Yumol“, investitor duguje sumom u vrednosti od 200 hiljada evra, a poslednji put je isplata bila u novembru. Budući da se ne gradi, ovo preduzeće nije moglo da prihvati troškove, pa se investitoru obratilo zahtevom da on pokrije troškove održavanja gradilišta sve dok radovi pauziraju.

Direktorka Narodnog pozorišta iz Subotice Ljubica Ristovski rekla je za „Mađar so“ da ovaj teatar nema potrebnih deset hiljada evra, odnosno da ne bi uopšte moglo da bude pozorišnih predstava ukoliko bi plaćali održavanje betonske konstrukcije. Ona kaže da pozorište ima samo toliko novca da jedva pokriva troškove funkcionisanja, te da su se zato obratili investitorima (Ministarstvu kulture, Vladi Vojvodine i subotičkoj lokalnoj samoupravi), ali da odgovor sa ovih adresa pozorištu još nije stigao.

.

Na pitanje „Mađar so“-a, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić rekao je da će grad privremeno preuzeti izdatak od milion dinara mesečno sve dok ne bude stigao novac za isplatu dosad obavljenog posla, odnosno ne započne nova faza rada na rekonstrukciji pozorišta.

.

Demantujući glasine po kojima na tom mestu više nikada i neće pozorišta, predsednik upravnog odbora Narodnog pozorišta Jožef Kasa ustvrdio da će gradnja biti nastavljena, te da on neće odustati „iako je proteklih godina morao da iskusi da je u ovoj stvari ostao sam“ i da „politika neće da stane iza njega“.

.

– Izgradnja pozorišta je, u suštini, stala još pre nekoliko meseci. Izvođači, naime, nisu dobili novac za svoj obavljeni posao. A sada smo stigli dotle da ne pokrivaju ni one minimalne troškove za održavanje gradilišta. Ne plaćaju zbog toga jer su uludo trošili novac, bez bilo kakvog plana i strategije. Novac se delio od nemila do nedgraga. U tome je prisutan i Savez vojvođanskih Mađara, i na to nisu obratili pažnju. Kasa je prazna, nema od čela da se plaća. To su činjenice. Postavlja se pitanje zbog čega je to tako da je teret problema izgradnje subotičkog Narodnog pozorišta na ramenu samo jednog čoveka. Mogu reći da se osim mene prilično malo njih bavilo ovom zgrdom. Onaj ko srcem i dušom radi i pomaže koliko može – to je direktorka pozorišta. Niko iz politike nije podigao ni slamku da bi napredovali. Protraćili su novac. Gradnja pozorišta „Kostolanji“ stajala je abnormalnu sumu, kao i obnavljanje Dečjeg pozorišta, iako je mesto za ova dva pozorišta bilo u istoj zgradi u kojoj će biti Narodno pozorište. To je bilo u planovima, ali su to, zahvaljujući nečijem pozadinskom radu promenuli, a pare potrošili – izjavio je Kasa za „Mađar so“.

 

Prema rečima upravnog odbora Narodnog pozorišta u Subotici, izgradnja će ipak sigurno biti završena „samo je pitanje da li ćemo imati dovojno strpljenja da to dočekamo“. On je primetio i da se iz Fonda za kapitalna ulaganja Srpsko narodno pozorište već po drugi put obnavlja, kao i da „svi znaju“ da se beogradska pozorišta listom obnavljaju.

.

– Nadam se da ćemo u predstojećem periodu naći rešenje da se gradnja pozorišta u Subotici nastavi i završi. Neću dopustiti da se stane na pola. Kašnjenja ima, ali u Srbiji to nije vanredna stvar. Osim toga, uveliko bih se razočarao u predsednika Tadića, koji je lično prihvatio obavezu da će to pozorište biti izgrađeno. A šta se sve događa u pozadini, to je teško proceniti – dodao je Kasa.

.

Prilikom početka izgradnje subotičkog Narodnog pozorišta zauzet je stav da u budućoj zgradi neće biti nikakvog poslovnog prostora. Prema rečima Kase, sada su u izgledu izmene planova zbog smanjivanja troškova i biće predviđeni i takvi komercijalni prostori, kako bi ova investicija umesto 22 miliona mogla da se pokrije sa 15-16 miliona. Dosad je, inače, u izgradnju uloženo 2,5-3 miliona evra „što je mnogo u ovakvim okolnostima, ali nedovoljno za to da bi nešto od zgrade koju smo zamisli moglo postati upotrebljivo“. Obavezu da finansiraju troškove rekonstrukcije i gradnje ovog pozorišta, sa učešćem po 45 odsto, prihvatili su Ministarstvo kulture, odnosno Vlada Vojvodine. Preostalih deset odsto troškova trebalo bi da obezbedi subotička lokalna samouprava. Prema rečima Jožefa Kase, delimično su svoje obaveze pokrili i republika i pokrajina, ali „Subotica dosad nije dala za izgradnju ni pare“. Prema tvrdnji gradonačelnika Saše Vučinića to nije tačno, Subotica je finansirala izradu projekata a, kako je rekao, šta bi dva miliona evra vredela – ako nema preostalih dvadeset.

.

Jožef Kasa je najavio da će uskoro biti javno predstavljeni novi planovi, kao i budžet izgradnje pozorišta.

.

Izvor: Mađar soKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Joj boze, place mi se! Cini mi se da ne postoje ikakvi izgledi da u skorijoj buducnosti prestanemo da gledamo tu betoncinu. Ja ne znam kako je iko mogao da pomisli da ovakav megalomanski projekat moze sa lakocom da se realizuje u Subotici. Kasa, Kasa, hocemo li te se ikada resiti? Za sada je tih 2.5-3mil ulozeno samo za unistavanje grada. To je moglo i besplatno da se obavi. Bolje da su te pare skrkali u, ne znam, vodozahvat 2 npr.

 2. djomla kaže:

  U ovom tekstu mene najviše brine poslednja rečenica.

  Jožef Kasa je najavio da će uskoro biti javno predstavljeni novi planovi, kao i budžet izgradnje pozorišta.

  Kakvi crni novi planovi. Ko zna šta se krije iza ovoga.

 3. Anonimni kaže:

  Ma oni su vec menjali te planove. Ne znam da li je ovo nesto novo. Jednom su skresali citav sprat. Ne znam sta ce jos da ukinu ovaj put. Mada rece da ce biti dodati komercijalni sadrzaji. To mozda, kako bih rekla, estetski nece biti lepo (tj. bilo bi nacickanih poslovnih prostora), ali mislim da je to pozitivna stvar. Ako se ikada sagradi, odrzavanje ce kostati. Neko mora to da finansira. Sigurna sam da prodaja karata za predstave ne moze to da pokrije.

 4. Anonimni kaže:

  To što Subotica nije „dala ni prebijene pare“ može da bude jako dobar potez lokalnih vlasti. Čemu bacati pare ako je realizacija projekta pod znakom pitanja.

  @djomla
  Opet se kroz djomline komentare provlači politička opredeljenost. Sada čak kritikuje i kada ne zna zašto kritikuje, nego eto, „ko zna šta se krije….“

 5. djomla kaže:

  Ukoliko bi celu stranu prema Korzou pretvorili u poslovni prostor to bi bio dobar potez. Čak šta više odličan.

  Nemojte samo da bude „novi planovi“ kao za bazene. Da li je rađen novi projekat pre par godina? I koje su posledice? Ne kažem da će „novi planovi“ ovoga puta biti loši, ali kao što rekoh „brinem se“ da to ne bude neka nova budalaština.

 6. Anonimni kaže:

  Kod nas u firmi su bezali od ovog projekta kao djavo od krsta. Tako da sam izuzetno zadovoljna sto vise ne radimo na istom. Ne znam o kakvim se izmenama radi, jer jednostavno ne zelim da znam. Jer „znanje“ bi znacilo da cemo ponovo saradjivati na ovom projektu i onda postoji mogucnost da i mene zakaci. Ne zelim to! Samo da budem jasna, nismo bezali zbog ovih politickih zavrzlama, vec iz tehnickih razloga.  😀
  Cisto sumnjam da vrse neke radikalne izmene. Neke koje se vide iz aviona. Mozda se izmene bas odnose na te komercijalne sadrzaje.
  Malko je off topic, ali evo kako je fasada izgledala u idejnom projektu. Mozda ce nekome biti interesantno da vidi od cega se krenulo i sta je tada ‘proslo’. Nadam se da cu uspeti da uploadujem slike. 7. Anonimni kaže:

  Nema sta da se brines djomla vlast je pokazala odgovornost u gazdovanju. Zar ne primecujes? 🙂  

 8. Anonimni kaže:

  Ove slike pokazuju da nova zgrada nema estetsku vrednost tj smek kao prosla,tako da nije bilo potrebe da se rusi.Ako Kasa nije bio 100% siguran u obezbedjivanju novca za rusenje i gradnju ,sto je uopste rusio ? Ako nije uspeo u ovom projektu ,zasto se on uopste drzi za predsednika upravnog odbora ? A sto se tice prenamene objekta, to je i cilj u fazonu nemamo para pa ce sufinansirati i zato eto ajd nek njihovi poslovni prostori budu.

 9. Grrrr kaže:

  Uz duzno postovanje, meni je ovaj nacifrani betonski sarkofag beskrajno ruzan i potpuno neprikladan okruzenju u kome bi trebalo da stoji. Svaki politicar se trudi da ostavi neki trag svog delovanja . Gospodine Kasa , Vas cemo da upamtimo, pretpostavljate i kako 😥

 10. Anonimni kaže:

  Ako se prisetimo na koji način je srušeno pozorište i ko su bili glavni akteri i učesnici te sramne epizode Subotičke istorije koji će ostati upisani kao najveći zlotvori ovog grada, videćete da ove priče pojedinaca u tekstu su čista glupost. Na sednici grada kada je ta sramna odluka predočena „odbornicima grada Subotice“ na uvid i glasanje između ostalog je bila i tačka za glasanje o promeni namene zemljišta iz poljoprivrednog u gradsko građevinsko one famozne Bambalićeve pumpe na autoputu, koja je pre toga par puta bila tema i tačka uz podršku u to vreme Srpske radikalne stranke i nije imala prolaz u skupštini. Naravno radikali su mudro čekali priliku da proguraju SVOJU tačku, i onda je Kasi i ekipi palo na pamet da bi idealno bilo da se sruši pozorište. I tada uz prethodni dogovor radikali napuštaju sednicu I NE GLASAJU o tački rušenja pod izgovorom DA NJIH TO NE INTERESUJE. Pazi NE INTERESUJE IH nešto što će koštati par desetina miliona evra a pre toga su se hvatali za svaku glupost ……….ccc. E… ali se vraćaju na sledeću tačku KOJE JE UPRAVO TO ZEMLJIŠTE NA KOJOJ JE NAPRAVLJENA BENZINSKA PUMPA, a onda ovi ostali ne glasaju jer KAO SAD NJIH TO NE ZANIMA (naravno jedino bitno je bilo da ima kvoruma) i naravno i ta tačka uspešno prolazi. VUKOVI SITI -OVCE OŠIŠANE I IZ……. E, sve ostalo je istorija. Pozorište je srušeno (i istina je da je tadašnji G 17 plus jedini od političkih stranaka javno digao glas protiv toga i organizovao prikupljanje potpisa ali nažalost BEZUSPEŠNO). Kraj svega je da je pozorište srušeno, materijal, mermerne stepenice i sve ostalo popljačkano, poljoprivredno zemljište koje je kupljeno od seljaka za par hiljada evra prodato sa papirima za par miliona evra, svako je dobio svoj deo,i TI i TAKVI se sada u Subotici tretiraju KAO USPEŠNI BIZNISMENI, a mi ostali smo nesposobni i ovce. Pa s obzirom da su i akteri gornjeg teksta akteri i ovih događaja ….o čemu dalje pisati ili pričati. Jedino se nadam da će to sve jednog dana doći na svoje mesto pa ko treba da se nagradi nek se nagradi a ko treba da se ………… da se………..

 11. Anonimni kaže:

  Bravo za prethodno,jedino fali da se desi narod tj da narod uzme motku i da ih sve prebije ko volove .

 12. Anonimni kaže:

  kada se podvuče crta to izgleda ovako :

  SVM + DS+SRS+ (oni mali i nebitni)=srušeno pozorište.

 13. wlado kaže:

  a kada je zombor sabo , doduse malo pripit u gostima kod pintera kazao da pozoriste nece biti 6 godina izgradjeno svi su mu se smejali, a on je zbog toga dobio otkaz….to je bilo pre punih 5 god !

 14. Zdravko kaže:

  Dugo nisam bio u Subotici i nažalost obistinile su se priče o rušenju pozorišta.Urađena je velika glupost jer je zgrada pozorišta bila zaštitni znak Subotice.
  Ovaj novi projekat i ako se ostvari nemože nadomjestiti uništenju ljepotu.
  Zaprepašten sam!

 15. Anonimni kaže:

  žombor sabo je, pored svih ti luzera, faca!!!

 16. daca kaže:

  Zdravko:

  Dugo nisam bio u Subotici i nažalost obistinile su se priče o rušenju pozorišta.Urađena je velika glupost jer je zgrada pozorišta bila zaštitni znak Subotice.

  Ovaj novi projekat i ako se ostvari nemože nadomjestiti uništenju ljepotu.

  Zaprepašten sam!

   

  Lepo receno!!!!!

 17. Nata kaže:

  Ko je napravio ovaj strasan projekat??

  Bolje da ste napravili jos jednu fontanu i ostavili da se vide zgrade u pozadini,koje ce nazalost biti skrivene ovom kantom!!

  Gde su oni divni projekti o adaptaciji??

  Kome ste dali da vodi racuna o izgradnji?Zar nije Kasa gradio zelenu fontanu?

  Nas topao grad pretvorili ste u groblje gradjevinskih kostura!!!Svi, bez razlike!!

  Suboticani!!Da li je dovoljno o ovome pisati komentare??Izadjite na ulice i trazite nazad svoj grad!!

  Postoji opasnost da sutra cujete vest da su podzemne vode (kojih nije bilo vekovima) nacele temelje Gradske kuce…??

 18. Anonimni kaže:

  Ej! Ne znam da li dobro razumeh neke od komentara, ali ono nisu slike aktuelnog planiranog izgleda fasade. Pise lepo…

  Malko je off topic, ali evo kako je fasada izgledala u idejnom projektu. Mozda ce nekome biti interesantno da vidi od cega se krenulo i sta je tada ‘proslo’. Nadam se da cu uspeti da uploadujem slike.

 19. Režija otvaranja kaže:

  Niti će koštati koliko se pričalo, niti će biti gotovo kad su obećavali da će biti, niti će ga napraviti onaj ko je počeo, niti će ga završiti onaj koji ga je srušio, niti će biti onakvo kakvim su ga  predstavljali, niti je moralo da se sruši onoliko koliko su ga srušili, niti je sigurno da će ova betončina opstati jer neki već razmišljaju da ovo poravnaju i da  negde naprave nešto normalno, niti će izgledati ovako kako su nacrtali ovu fasadu, niti će o izgledu i budućnosti odlučivati ovi koji su ga razgrađivali…..Niti će iko zvati na otvaranje sve one koji koji su nam zatvorili ono staro pa makar bilo i nikakvo.

  A tek ne znam  šta bi bilo da je danas sve gotovo.

  Ajmo da zamislimo tu fantastiku: završeno pozorište, sve pic – pic. Svi isplaćeni. Sve na vreme. Zgrada: lepota božja. Funkcionalnost : savršena. Oprema: svetska, japanska, radi kao da je švajcarska…..

  Samo glumci i glumice naši, trupa naša, ovdašnja a u sali 800 ljudi. Onaj fini žamor, leluja se onako atmosfera, šuškaju fine toalete, bogati tepisi guše lupkanje štiklica,  ugašena blještavi centralni lusteri, polako gasnu bočna svetla, razvođačice se diskretno povlače na svoju crtu, teška, bogato ukrašena zavesa, donacija neke stare kraljevine, lenjo se pokreće i razmiče,  zdanjem se razlama  frenetični aplauz i u centralni blještavi svetlosni krug na novoj sceni pojavljuje se grupa domaćih glumaca . Prestaje čarolija.

  Pozorište? Ljudi ili zgrada?

  Možda: sinergija ljudi, zgrade, tehnologije, duha vremena.

  Šta imamo od svega ???

  Zgrada može da se napravi za dve sezone ako nam baš samo to fali!!!

 20. Anonimni kaže:

  Zgrada koja je srušena VIŠE nikada ne može da se izgradi,sem ako se ne pojave stručnjaci koji prave starije i lepše.Nova zgrada…..nova zgrada nikome ne fali niti je iko želi.Šteta koje je učinjena je NENADOKNADIVA i šta sad? Apsurd je što i posle svega Narodno Pozorište ima DIREKTORICU,UPRAVNI ODBOR na čijem čelu sedi predsednik SVIH upravnih odbora na svetu i pokretač ideje rušenja pozorišta.Pre nekog vremena je čak organizovan neki hapenning u tom betonskom sarkofagu i JOŠ JE BIO I POSEĆEN I PROPRAĆEN MEDIJSKI.Nije Subotica jedini grad na svetu u kome su te neke mračne sile iz opanaka htele da sruše nešto na čega nemaju pravo ali jeste jedini grad u kome su i uspele u tom bolesnom rušilačkom pohodu.Ljudi su ti koji su to sprečili ,ali izgleda da je u Subotici sve manje i manje ljudi.Setite se samo izjave kreature pod imenom Geza Kučera o tome kako ON ima čvrste garancije od svih pa i od samog boga o tome kako neće biti nikakvog problema u finansiranju te svinjarije (msm da je spominjao i EU) i evo ……kao nagradu za sva sranja postao je direktor industrijske zone u Malom Bajmoku.Trenutna pozicija u gradu naravno nema apsolutno nikakve ambicije da se uhvati u koštac sa ovim problemom,a i kako će kad im i obično asfaltiranje okupira sve moždane vijuge a ne da razmišljaju još i o pozorištu.A i izbori će brzo a sarkofag definitivno nije neka pozadina za slikanje.

 21. ceki kaže:

  Svaki put kad prodjem pored betonskog mostruma u centru naše (nekad) lepe Subotice, srce me boli. Bolece me jos dugo, ako ne i dok sam živa, pa možda i moju decu, a i unuke ako ih budem imala.

  Predložila bih i g. Kasi, a i gradskom rukovodstvu da u novom planu pokušaju projektovati rušenje tog monsturma, verovatno bi to bilo u krajnjoj liniji najbolje rešenje, a verovatno i jeftinije nego prosipati naše pare u rupu bez dna. 8565

 22. Pozorišni gledalac kaže:

  Kasa nije završio ništa što je započeo od krupnijih poslova !!! Ama ništa.

  Govorim o gradskim poslovima, a privatne“projekte“ ne uzimam u obzir jer u tom sektoru on efikasno zaokružuje investicije.

  Sada se drži Naropdnog pozorišta kao pijavica iako, novine su pisale, njemu je mandat istekao i treba da se bira novi predsednik Upravnog odbora.

  Treba ovih dana da se bira i novi direktor Narodnog pozorišta, čeka se raspisivanje konkursa. O tome se ne govori. Sadašnja direktorka je već prekoračila pravo, izabrana je za ovaj treći mandat protivno Statutu.

  Uprkos velikom nezadovoljstvu javnosti ni taj novi projekt nije pušten daga građani „omirišu“ da se raspričaju da se oseti njihov odnos, nisu organizovane ni stručne rasprave.

  Zašto???

  Moglo bi možda nešto da se popravi od nastale štete.

  Jasno je dana ovaj način od posla nema ništa.Niti se zna koliko su para do sada potrošili, niti se zna koliko bi još trebalo. Ne zna se kako bi izgledalo kad bi bilo para, ne zna se ni kako će da izgleda ako bi se išlo uz minimalni trošak na završetak.

  Velika tajna svima ispred nosa, a svi ćute kao da su im  mozgovi zabetonirani.

 23. JimmyQ kaže:

  Biće nama i gore..jer niko ne zna sagnuti glavu i ćutati kao mi…bilo i ostalo tako..

 24. Anonimni kaže:

  JimmyQ:

  Biće nama i gore..jer niko ne zna sagnuti glavu i ćutati kao mi…bilo i ostalo tako..

   

  Podpisujem.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 27 = 28

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: