Meštani Čantavira i Oroma sami uredili letnji put

Čantavir, selo na teritoriji Subotice i Oroma, koji je deo Kanjiže, zvanično deli 13 kilometara puta, ali put između ova dva naselja je više nego upola kraći ukoliko se ide “letnjim” putem. Kako bi on bio u što boljem stanju, više od 20 poljoprivrednika iz ova dva sela upalilo je svoje traktore i sa priključnom mehanizacijom izravnalo je pet kilometara puta koji svakodnevno koriste.

Put je izuzetno prometan, jer ga pored poljoprivrednika koriste i drugi meštani ovih, ali i okolnih sela, kojima je on praktičniji, nego da idu asfaltiranim saobraćajnicama.

– Čantavirci su dobro organizovani jer oni rade ne samo na uređenju letnjeg puta do Oroma, nego uređuju i ostale puteve u ataru Čantavira – ističe Robert Leko, predsednik MZ Orom.

Već decenijama se govori da put između Oroma i Čantavira treba da dobije čvrstu podlogu i da se asfaltira, plan za izgradnju te saobraćajnice postoji, ali da bi taj posao koštao 500 do 600 miliona dinara.

– Ta sredstva trenutno nemaju ni naša kanjiška opština, ni lokalna samouprava Grada Subotice, kojoj pripada Čantavir. Jedino se uzdamo da bi sredstva mogli tražiti i obezbediti iz pokrajinskih i republičkih izvora – dodaje Leko.

Radni Bačvani, međutim, ne sede skrštenih ruku i ne čekaju da im neko drugi reši problem. Svojim mašinama su izravnali put kako bi im svima bilo lakše za vreme intenzivnih poljoprivrednih radova. Sav posao su završili za nešto više od dva sata.

– Ovim putem vozimo stoku za isporuku, idemo u snabdevanje stočnom hranom i rezervnim delovima za poljoprivrednu mehanizaciju, a naše porodice ga koriste za svakodnevne potrebe kao što su pijaca, ili prodavnica – objašnjava Karolj Česko iz Oroma.

– Zbog lošeg vremena i dugotrajnog kišnog perioda, put je bio onesposobljen za normalan prolaz. Radili smo plugovima, kultivatorima, kembridžima i drugom mehanizacijom da bismo poravnali put. Ide vreme žetve, promet se intenzivira, pa ćemo moći mnogo brže da stignemo do Čantavira.

PREORALI PA IZGRABULjALI

Zbog kiše ovim putem se teško saobraćalo čak i traktorima, zbog toga su poljoprivrednici odlučili da ga najpre preoru, a onda mašinama izgrabuljaju trasu, kako bi svi mogli da koriste prometni put.

– Kada je put bio loš, blatnjav, automobilom uopšte nismo mogli da vozimo, a traktorom je trebalo sat vremena. Sada treba 10 do 15 minuta – dodaje poljoprivrednik Tamaš Lošonc.

 

Večernje novosti

 

 KOMENTARI

  1. I.S. kaže:

    Bravo za složne i vredne Čantavirce i Oromljane.

    Bruka i sramota za državu i vlast.

  2. Dušan kaže:

    Taj put su oduvek održavali. Dok je postojala zadruga Čantavir dotle je ona radila, a od kada je nestala zadruga rade poljoprivrednici.

OSTAVITE KOMENTAR