Meteoriti u Subotici

Od 14 maja, Gradski muzej Subotica i Prirodnjački muzej iz Beograda organizuju izložbu: Meteoriti – Glasnici svemira, autora Aleksandra Lukovića. Otvaranje je u 12 časova u Gradskom muzeju Subotica.

Meteoriti su čvrsta tela vanzemaljskog porekla koja prolazeći kroz atmosferu dosegnu površinu planete. Njihovo poreklo se uglavnom vezuje za asteroide, ali postoje i meteoriti koji na Zemlju dolaze sa susednog Marsa ili Meseca.

Meteori i meteoriti su dva različita pojma i osnovna razlika između njih je u tome što meteorite nalazimo na površini Zemlje dok meteori uglavnom sagore u atmosferi. Smatra se da meteoriti potiču iz Sunčevog sistema, imaju dosta sličnosti sa planetoidima i predstavljaju delove jedne rasprsle planete sunčevog sistema. Na osnovu njihovog hemijskog sastava možemo da izvedemo zaključak o sastavu unutrašnjosti Zemlje i drugih planeta. Meteoriti neprekidno padaju na zemlju, najvećim delom u obliku prašine (koju zapažamo pomoću specijalnih uređaja) i utvrđeno je da se količina meteorskih padavina na Zemlji kreće od 1000 do 10 000 tona dnevno.

Meteoriti su deo Prirodnjačkog muzeja od njegovog osnivanja i u okviru izložbe je predstavljena unikatna Zbirka meteorita muzeja.

Publika ima priliku da vidi neke od naših najpoznatijih meteorita i ujedno najvrednijih i najstarijih eksponata muzeja: Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski, koji su u Muzej dospeli zaslugom velikana naše nauke, Jovana Žujovića i Josifa Pančića.

Pored navedenih meteorita, na izložbi su predstavljeni i drugi čuveni meteoriti iz sveta, među kojima su Kanjon Diablo, Mudrabilja, Henberi, Bjorbule, Toluka.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR