Metla pomela spremačice

Kada dođu na posao, medicinski tehničari na odeljenju rehabilitacije Opšte bolnice u Subotici zasuču rukave i spremaju ordinacije, kroz koje dnevno prođe oko 300 pacijenata, a povremeno i operu prozore.

– To radimo kada je neophodno, ali kolege koje se bave rehabilitacijom beba, svoje prostorije spremaju svakodnevno, jer mi nemamo spremačice – kaže nam jedan iskusni tehničar.

Umesto spremačica sa metlom i krpom, na odeljenje su stigle bočice sa tečnošhu za dezinfekciju ruku, ali je jasno da to nije dovoljna zamena za pranje podova i brisanje inventara. Ovo, kažu, nije rezervisano samo za odeljenje rehabilitacije, a pitanje spremačica već nedeljama je centralna tema kojom se bavi gradska vlast u Subotici.

spremacica-1

U slučaju bolnice, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru osim medicinskog osoblja uticala je i na one koji održavaju higijenu. Posledice vladinog ograničenja o maksimannom broju zaposlenih koji primaju zaradu iz gradskog budžeta iz prve polovine godine, tek sada se osećaju. Određujući broj zaposlenih,odbornici Skupštine grada nisu se mešali kako će to uraditi kolektivi, te su na leđa direktora prevanili odluku o tome kome će uručiti radničku knjižicu. U većini preduzeća tako su prve stradale spremačice i portiri. Opšte obrazloženje je bilo da se oni mogu angažovati preko agencija, a da bi svako drugo „rezanje” radne snage uticano na kvalitet delatnosti. Tako su u javnim preduzećima ostali zaštićeni oni koji su do radnog mesta stizali preko partijskih i drugih veza, bez obzira na sposobnosti, a firme se lišavane spremačica. Da u ovom slučaju ne važi deviza da koga nema bez njega se može, uverila se uprava Predškolske ustanove „Naša radost”, koja se sedmicama brani od nezadovoljstva roditelja i pitanja političke opozicije zbog čega su obdaništa prljava. Zabrinuti roditelji na lokanne sajtove „kačili” su fotografije neurednih prostorija u kojima borave njihova deca, ali i navodili da vaspitačice ne mogu da stignu i da podele hranu, i da čuvaju decu, i da spremaju krevetiće, u čemu su do sada imale pomoć „tetkica”.

Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost”, danima objašnjava da je to samo kratkotrajni problem „prelaznog perioda” dok se ne potpiše ugovor sa agencijom. Vojnić takođe tvrdi da ne samo što su se uklopili u broj zaposlenih, već su izdavanjem posla agenciji i uštedeli.

– Mi smo uradili procenu koliko nas staje bruto zarada žena koje održavaju higijenu, sa svim socijalnim davanjima, a mi smo pretežno ženski kolektiv i imamo dosta bolovanja, troškovima za prevoz i kupovinom sredstava za higijenu. Naša kalkulacija je pokazala da je to na nivou dve godine oko 97,7 miliona dinara. Na osnovu toga smo raspisali javni tender i prihvatili ponudu agencije „Sekut” iz Beograda, na godišnjem nivou od oko 30 miliona dinara. Na taj način očekujemo da u dve godine imamo uštedu 20-25 miliona dinara – kaže Vojnić za „Politiku”.

Iz PU „Naša radost” otišlo je četvoro ljudi iz administracije, a od 72 spremačice starije su uzele otpremninu, dok je većina potpisala ugovor sa novom agencijom. Sindikat radnika u socijannoj zaštiti ne smatra da je otpuštanjem spremačica napravljena ušteda.

U Centru za socijanni rad procenjeno je da imamo troje viška zaposlenih, iako imamo manjak s radnika u socijannoj zaštiti. Otkaz su dobile dve spremačice i kurirka, koja je povremeno radila i kao spremačica. Njih tri su nas mesečno koštane do 94.000 dinara u bruto iznosu, a umesto njih sada sprema agencija „Revnost” koju mesečno plaćamo 75.000 dinara. Agencija je angažovala samo jednu spremačicu koja ne može da stigne da spremi naša dva objekta – kaže za „Politiku” Sreto Rauković, predsednik granskog sindikata socijalne zaštite u Subotici i poverenik za region Vojvodine.

Umesto kurira, sada socijalni radnici raznose dokumenta i gubi se prostor za njihov kvalitetan rad, i tu nema uštede, već se čini da je ovo način da se budžetski novac prelije u privatne džepove, smatra Rauković.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  moto…uzet od radnika i stavit u dzep direktorima!

 2. Savic m. kaže:

  I to je malo sto rade i ovako nista ceo dan samo sede

 3. Samo se pitam dokle? kaže:

  To rade već više od deset godina,prvo čiste sobe,kupatilo,wc,prazne kante za smeće…a posle u toj istoj odeći,bez zaštitne opreme,vrše raspodelu obroka i seku hleb u kantini.Zar se još neko čudi,da u 21 veku pacijenti umiru od sepse ili dobijaju klostridiju ili drugu bolničku bakteriju,koja može da ih košta života.

 4. Superhik kaže:

  A sekut je ustvari firma nekoga politicara , direktor ce dobiti nesto u dzep a iste te spremacice ce raditi za duplo manje para ( a i ono sto su prije dobijale je bilo nista).A nama ce objasnjavati kako je to dobro i krasno. A sva ta kvazi usteda ce otici na platu jednoga savetnika menadzera a desetak ili vise zena ce jos bednije da zivi nego sad.

 5. antifašista kaže:

  Sve je to igra, u kojoj agencije i oni koji ih angažuju dobijaju, a svi drugi gube, naravno na grbači građana ! Trebalo bi zabraniti sve agencije, lizing radnika i sve tekovine “novog kapitalizma” koju nam vlast gura na velika vrata ! Sama bolnica je naprimala po kancelarijama ihahaj ljudi, a otpuštaju majstore i spremačice, radnice iz vešeraja, kuhinje… Sve su ovo igre na štetu sopstvenog naroda, a zaposleni u firmama vuku dodatni teret, ali avaj, rukovodstvo to naziva “racionalizacijom” ! Samo u rukovodstvu nema racionalizacije, samo u administraciji nema smanjenja zaposlenih – ali kako bi i bilo, kad se razni partijski i rođački kadrovi moraju zaposloti, pa makar i po ceni da ostali zaposleni vuku dodatni teret !

 6. Đuro kaže:

  Samo napredno….

 7. zbunjena kaže:

  Prihvatili ponudu agencije „Sekut“ iz Beograda … naše agencije nisu sposobne da angažuju spremačice?!
  Ili će nam možda dovoziti spremačice iz Beograda pošto su one kanda urednije i vrednije?
  Možda ja nisam nešto posebno inteligentna, ali kako može sat rada spremačice angažovane preko agencije, na čiji radni sat i agencija ugrađuje neki svoj procenat, a i agencije moraju da plaćaju doprinose, biti jeftiniji od radnog sata spremačice koja radi za minimalac … a ako nije bilo potrebno da bude zaposleno toliko spremačica, mogli su jednostavno smanjiti njihov broj …

 8. Pajo kaže:

  A kada izracunamo od plata koliko je poreza stiglo tada u kasu gradsku i sada videcemo da je to veoma napredno! Kada izracunamo koliko je njih sada ima manji standard i manje novaca potrose u Subotici kada uzmemo da su nezaposleni i minplacamo za njihovo zdravstveno osiguranje u vecem smo minusu nego da su ostali raditi!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 70 = 77