Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obeležava se danas sa ciljem da se skrene pažnja na značaj očuvanja ozonskog omotača i podstaknu najmlađi da razmišljaju o tome.

 

 

Od 1995. godine, 16. septembar se u celom svetu obeležava kao međunarodni dan zaštite, a povod je bio Montrealski protokol, potpisan godinu dana ranije kojim su predviđene aktivnosti koje bi omogućile zaštitu i očuvanje ozonskog omotača. Stručnjaci ukazuju da taj omotač ima važnu ulogu u zaštiti života na planeti i da on zaustavlja 97-98 odsto UVB zračenja.

 

Naučnici su još 1970. godine otkrili da je sloj ozonskog omotača sve „tanji“ u oblasti iznad Južnog pola, a ta promena označena je kao „ozonska rupa“ . Zaključeno je da na njeno povećanje utiče prisustvo nekih štetnih gasova, odnosno supstanci u atmosferi.

 

Da bi se sprečilo uništavanje ozonskog omotača potpisani su brojni međunarodni protokoli, čiji je cilj bio da kontrolišu proizvodnju i korišćenje štetnih gasova.

 

Uništavanje ozonskog omotača posledica je više faktora, od kojih najveći uticaj imaju određene hemikalije u gornjim slojevima atmosfere, a koje se koriste u rashladnim i sistemima za zaštitu od požara, kao rastvarači, različiti gasovi…

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR