MI IZBRISANI – knjiga godine

Subotičanin Slobodan Vladušić  za roman 'Mi, izbrisani' i Ivan Negrišorac za knjigu 'Kamena čtenija'", podelili su književnu nagradu 'Meša Selimović', koja je juče dodeljena 26. put , saopštio je novinar Večernjih novosti Dragan Bogutović.

 

Slobodan Vladušić je dobio ovo priznanje za roman "Mi, izbrisani" u izdanju Lagune, dok je Negrišorcu nagrada pripala za poetsku zbirku. Obe knjige su od ovogodišnjeg Velikog žirija dobile po 15 poena, a učestvovala su 54 istaknuta književna kritičara, teoretičara i književna istoričara.

slobodan vladusic


Prvi put "Mešu" su ravnopravno zaslužile pesnička i prozna knjiga. U do kraja neizvesnom i uzbudljivom književnom nadmetanju, odnele su najviše glasova kritičara – po petnaest, pa je prestižna nagrada podeljena, tek treći put u svojoj istoriji. Pre Negrišorca i Vladušića, na tron su se zajedno peli Dubravka Ugrešić i Milorad Pavić, 1988, i Petar Sarić i Vladimir Kecmanović, 2008. godine.
 

 

Žiriranje za "Mešu" je specifično i jedinstveno ne samo kod nas nego i u regionu i na prostorima bivše Jugoslavije: Osim impozantnog broja kritičara, izbor najbolje knjige godine obavlja se javno, pred najširom čitalačkom publikom pa takav, maksimalno demokratski način vrednovanja, ostavlja minimalnu mogućnost eventualnog lobiranja za pojedine autore sa ishodom koji bi se mogao predvideti.

 

Istovremeno, članovi žirija su i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Vršca, Jagodine,Kosovske Mitrovice i Mokrina i ove godine su predložili više od 100 knjiga.

Nagrada se sastoji od plakete – reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a biće dodeljena na svečanosti u Narodnom pozorištu 5. marta u podne.

mi_izbrisani-slobodan_vladusic_vKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR