Mick Harvey na Paliću

Palićki filmski festival ove godine priprema sjajan prateći program glavnog dela festivala. Muzički deo obuhvatiće atraktivne izvođače u rasponu od domaćih i regionalnih alternativnih zvezda (Jarboli, Ludolf Neum i Bilk) do svetski poznatih avangardnih muzičara kao što su Mick Harvey, Damo Suzuki, Burnt Friedman i Jaki Liebezeit.


Prisustvovanjem koncertima imaćemo priliku da uživamo u  nesvakidašnjim nastupima a u isto vreme bićemo deo muzičkog dokumentarca koji će sa polaznicima radionice Crossovers snimati režiseri Uli M.Schueppel i David Kleijwegt.

 

 

PROGRAM MUZIKOG DELA FESTIVALA

.

Nedelja, 17. jul – beogradski bend Jarboli


Ovaj kultni alt-rock bend osnovali su početkom 90-ih Daniel Kovač, Boris Mladenović, Žolt Kovač i Nemanja Aćimović. Od početka rada, grupa sarađuje sa pijanistkinjom Sonjom Lončar, koja od 2000. godine postaje stalni član Jarbola.

Jarboli

 

Ponedeljak, 18. jul – Damo Suzuki & Ludolf Neum


Damo Suzuki je poznat kao nekadašnji pevač nemačkog krautrock benda Can, čiji je član bio u periodu od 1970. do 1973. godine. Can su sa Suzukijem snimili neke od svojih najboljih albuma poput Tago Mago, Future Days i Ege Bamyasi. Suzuki je bendu dao prepoznatljiv psihodelični pečat svojim improvizovanim stihovima i karakterističnim nastupima. Nakon pauze, u periodu od 1974. do 1983. godine, Suzuki se vraća muzici svojim projektom Damo Suzuki’s Network kroz koji je sarađivao sa mnogim muzičarima, između ostalih, sa članovima grupa Can, Cul De Sac, Do Make Say Think, Broken Social Scene, i mnogim drugim.

Na Festivalu evropskog filma Palić Damo Suzuki će nastupiti zajedno sa kultnim subotičkim sastavom Ludolf Neum.

Damo Suzuki

 

 

Utorak, 19. jul – Mick Harvey


Ovaj australijski multiinstrumentalista, kompozitor i producent je najpoznatiji po svojoj dugogodišnjoj saradnji sa Nick Caveom. Dvojica muzičara su se upoznali u školi, tokom 70-ih, kada su delili zajedničku strast prema punk muzici i, po ugledu na talas australijskih bendova poput The Saints i Radio Birdman, oformili svoj prvi bend. Nick Cave and The Bad Seeds nastao je 1983, a Harvey je bio član do 2009. godine. Mick Harvey je sarađivao sa mnogim poznatim muzičarima poput PJ Harvey kojoj je producirao tri albuma, uključujući najnoviji Let England Shake, zatim sa Sergeom Gainsbourgom, Robertom Forsterom i drugim. Objavio je šest solo albuma od kojih najnoviji, Sketches from the Book of the Dead ove godine, a njegov producentski rad se često opisuje kao filmski. Priznajući i sam da je često inspirisan filmovima kao producent i muzičar, radio je muziku za više filmova. Harvey svira gitaru, bas gitaru, klavijature, bubnjeve, perkusije i peva.

 

 

 

Sreda, 20. jul – Burnt Friedman & Jaki Liebezeit


Jaki Liebezeit i Burnt Friedman su muzički tim koji čine nekadašnji bubnjar uticajnog benda Can (Jaki) i muzičar i producent koji se bavi elektronskom muzikom, dubom i jazzom. Sklonost ka muzici netipičnoj za zapadnu kulturu, kao i prema eksperimentisanju sa muzičkim formama, povezala je 2001. godine ovu dvojicu muzičara koji su se udružili u zajedničkom projektu Secret Rhythms.

 

 

 

Četvrtak, 21. jul – Bilk


Moderni hrvatski sastav Bilk je nastao 1999. u Zagrebu. Debi album This Bilk Is Radio Active (Moonlee Records) izdali su 2006. godine. Njihov izraz je inventivna kombinacija gotovo svih savremenih muzičkih žanrova: drum’n’bass, dub, reggae, electro, rock…

Bilk

Ulaz na koncerte je besplatan, a Festival evropskog filma Palić organizuje svakog dana prevoz od Beograda i Novog Sada do Palića koji se takođe ne naplaćuje.

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR