Miért aszimetrikus a Manojlović-palota homlokzata?

Sanko Manojlović megrendelésére Mácskovics Titusz szabadkai főépítész 1885-ben építi meg az egykori Kossuth utcai, ma Korzó 8-as házszámon található palotáját. A palota homlokzata klasszicista stílusú és némiképp belecsempészi az olasz reneszánsz díszítő elemeit is. Az épület szinte szimmetrikus, de erről majd később.

 

A Zoran Đinđić plató felöli homlokzat ennél sokkal egyszerűbb díszítésű. Még a főhomlokzaton allegórikus alakok jelennek meg, addig az oldal homlokzat fő dísze a sárkány motívum. A kapualj és a lépcsőház is freskókkal díszített.

 

Az épület felújítására pár évvel ezelőtt került sor. Akkor azt mondták, hogy olyan igényes munkát végeznek, mint amilyen a Városháza felújítása volt. Noha a lépcsőház freskói felújításra kerültek, a fölötte levő tetőzetre már nem jutott pénz, így az anyagiak hiány az beázik. A beázás pedig – mondani sem kell- nem kedvez a freskóknak. Az utcára néző két homlokzaton kívül, a harmadik, udvari homlokzat nem került felújításra. Előtte 1977-ben volt tatarozás, viszont akkor a szobrászati elemek hangsúlyát visszafogták.

 

Aki arra merészkedik, hogy a galambtolltól és ürüléktől hemzsegő kapuajjon átvergődik, az a freskókkal díszített lépcsőházon át a Horvát Matica irodáiba juthat.

 

Ha kíváncsi az aszimetria történetére, elolvashatja a Kisvárosi történetek oldalán: link.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR