Migrante vraćaju u Suboticu?

Dan nakon stupanja na snagu nove odluke parlamenta Mađarske o pooštrenoj kontroli pograničnog pojasa u širini od osam kilometara i vraćanja u međudržavnu tranzitnu zonu svih migranata koji su ušli ilegalno u tu zemlji, prva posledica je vidno povećan broj izbeglih koji se sa granice vraćaju u Suboticu, javlja Radio Slobodna Evropa.

horgos

Izbeglički kamp na Horgošu, Foto Tanjug,AP

 

Trenutno ih je u izbegličkom smeštajnom centru, blizu nekadašnjeg migrantskog prebivališta Stare ciglane, približno nekoliko stotina.

Sam centar, koji ima nekoliko spavaonica, može primiti nešto više od stotinu osoba, ali je pored stambenih zgrada kampa naknadno postavljeno više desetina šatora, koji mogu primiti po nekoliko osoba.

Mnogi dolaze ovde da prenoće, dobiju obrok i, eventualno, odeću, te obično bi nakon toga ponovo odlazili do granice, tražeći novi način da pređu na teritoriju Evropske unije.

Među njima je najviše mladih od oko dvadesetak godina, ali sve više je dece i žena.

U sredu su se mogle videti i čitave grupe, kao i porodice sa decom, koji su iz kampa masovno krenuli prema autobuskoj stanici, rešeni da se vrate u Beograd, posle neuspeha na srpsko-mađarskoj granici, navodi RSE.

Migranti svedoče da se veliki broj ljudi vratio sa granice, a da je policije bilo veoma mnogo.

Granica se i ranije nadzirala helikopterima, a sada su vojne i policijske patrole učestalije, pa i one sa psima tragačima.

Visoki komesarijat UN i mađarski Helsinški odbor za ljudska prava osudili su ove antimigrantske mere Mađarske, ocenjujući da takva odluka koja dopušta preširoka tumačenja, može dovesti do kršenja ljudskih prava migranata i do pogoršanja ionako teških uslova u kojima se nalaze migranti na granici.

Odluka da se oni vraćaju bez prava da zatraže azil, je suprotna međunarodnom pravu i pravnim normama Evropske unije, smatraju u Helsinškom odboru, prenosi mađarska nacionalna televizija M1.

Visoki komesarijat UN je, takođe, osudio i izjavu zamenika šefa mađarske policije Janoša Baloga, koji je rekao da je cilj mađarske policije isti kao što je bio cilj mađarske fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu: „da drži protivnika što dalje od svojih vrata“.

Helsinški odbor napominje da sve mere koje Mađarska sprovodi, ne mogu sprečiti ljude da beže od rata.KOMENTARI

  1. easy58 kaže:

    nesto da zalim te ljude mogu da kazem ali ako ih gledam kao ljude koji odbijaju da prodju regularnim putem i da budu evidentirani kao migranti moram da se slozim sa onim madjarom oni napadaju granicu i nipodostavaju sve moguce zakone i zelje drugih uostalom i tu je bilo ratova pa nas je bilo koji smo ostali i to smo sto smo. ne folirajmo se ovi rasturaju Evropu i to im je jedini cilj zapravo najpodmukliji napad islama.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: