Migranti i opasnost od požara

Tokom ove zime, migranti i izbeglice mahom iz Avganistana, Pakistana i Irana, na rubnim područjima severa Srbije, blizu granice sa Mađarskom, traže utočište. Spavaju na zemlji u šumi, na hladnoj zemlji, lože vatru…..

“ Jedan od velikih problema u šumama je i smeće koje migranti ostavljaju za sobom. Radnici kada čište šumu obavezno moraju da imaju rukavice, a velika je opasnost i od loženja vatre.

suma

“Mi smo jako ugroženi od požara jer imamo puno borove kulture i strogo je zabranjeno loženje vatre”, istakla je Olivera Perkučin, iz Šumske uprave Subotica.

Otvoreno lovište „Subotičke šume” se prostire na 6.130 hektara, a ograđen prostor ima status posebne namene i prostire se na 530 hektara. Životnjske vrste koje su karakteristične za ovaj kraj su: mufloni, jelen lopatar i divlje svinje.KOMENTARI

 1. Bivsi kaže:

  Citav zivot setam tom sumom i nikada nisam sreo muflona. Da li vi znate kako muflon uopste izgleda?

 2. vesko kaže:

  Koje je vrste taj muflon,dvonozni ili

 3. stormwatch kaže:

  Ima muflon u toj sumi, kako nema, svaki put kada je muflon pobego iz Zoo vrta na Palicu isho je pravac u tu sumu, valjda je ostavio koju kopiju sebe tamo.

 4. amacak kaže:

  mufloni su u ograđenom delu

 5. Nada kaže:

  A gde to vasi ljudi ciste sumu? Niko ih nikada nije video, suma se pretvorila u deponiju! Nema ni zivotinja, lovokradice slobodno love, postavljaju zamke, suma se nemilice krade…Hvala vam na tolikoj brizi!

 6. TT kaže:

  Olivera Perkucin trbalo bi da znate da su rukavice osnovni deo HTZ opreme za cistace
  bez obzira da li su tu izbeglice ili ne .

 7. stormwatch kaže:

  Pitajte sns kadar koji se ovdi javlja kako se stite mufloni od raspodele senvicha!

 8. Atila kaže:

  Gospodjo Olivera, obidjite ponekada oblast o kojoj govorite…tamo vise nema ni sume, a o zivotinjama da ni ne govorimo…

 9. Čika Stipan kaže:

  Ako govorimo o predelu Subotička peščara onda je to svakako jedan neiskorišten potencijal za razvoj sportsko-rekreativnog, aktivnog turizma, No, šuma je u velikom delu posečena, smeća koliko voliš, izletište Majdan zapušteno, Trestište u privatnim rukama, učinite nešto da se to promeni, uspostavite saradnju sa organizacijama koje su voljne da pomognu, da nešto urade kako bi ta šuma bila bliža svim Subotičanima

 10. Anonimni kaže:

  radio sam u Sumskom gazdinstvu i to po pitanju sire zastite. Pre prvog maja smo
  dali informaciju gradjanima gde se MOZE paliti rostilj, u principu NIGDE ali mobilnljudi
  iz gazdinstva u ovim danima 24 sata bili su na terenu. Dok sam radio u ovoj firmi nije
  bilo sumskog pozara. Sumari su bili zaduzeni za zastitu od kradja, tj. u to vreme nekako drugacije smo ziveli. Danas kada je vise sirotinje necudime kradja u okolnim sumama.
  ZELENA KIFLA tj. sumski pojas iznad optine kao zastita od erozije peska prema gra-
  du Subotice – sve je tanja. Naime nekada SOUR Agros, kao i Slovin STVARALI SU
  VOCNJAKE I PLANTAZE vinove loze, krcili su sume, stvarana su i vikend naselja i
  suma je bilo sve manje. Danas se od nekoliko drveca ne vidi ostatak sume. – DGY

 11. stormwatch kaže:

  @anonimni

  Cek cek cek cek, ja se secam pre jedno 12 godina da smo imali izuzetno neugodno iskustvo sa shumarom iz neke polutrule Lada nive, koji je uz to bio i mortus pijan.

  Za 1. maj bili smo na Majdanu i zamislite kao i desetine drugih grupa pravili smo rostilj – drveca uokolo NIGDE dobrih 500 metara. Uredno iskopana rupa u pesku za granje, drva i cumur gde se lozila vatra i tako se pravio rostilj. Pored rupe kanta sa vodom za svaki slucaj.

  Dolazi lik u Stiven sigal maniru, ma kakav stiven sigal – Kung Fury jebote! Kung fury jedan na jedan! Koci sa tim ruskim djubretom u pesak maltene tik do rostilja, lada proklizava i zaustavlja se krivudavim tragovima iza rostilja. Ja sam mislio da smo svi gotovi, jer ovaj sad kad izadje sa dvostrukim salto mortaleom zacinjenim shaolin monk pokretima i repetiranim pistoljem, bice svasta. Kad ono jedva izasao lik, crven od nekog domaceg djubreta, drzi se dvema rukama za vozilo i vice na drusto od nas petoro koji pravimo rostilj na tom mestu. Kako se on dere, tako vatra sve jaca od njegovih alkoholnih isparenja – ko je nama dozvolio jebote to da radimo ovde? Jel mi hocemo da zapalimo citavu sumu? Sta mi mislimo da li je to po zakonu…bla bla bla bla bla…

  Sve bi to bilo u redu da smo bili na mestu blizu drveca, da nismo uredno iskopali rupu gde smo lozili vatru i da nismo imali kantu sa vodom. Najsmesnije je sto su nas drugi koji su pravili rostilj (jedno 5 drugih grupa) gledali i smejali se ko ludi na ovog debila, a oni niti su imali rupe, niti kante sa vodom.

  Posle njegovog auto izlaganja, covek opet jedva seo u ladu nivu, i rkrkrkrkrkrkrrk nekako izasao iz svog sopstvenog traga kocenja. Posle toga je jos 15 puta prosao tamo da vidi jer bas mi palimo sumu gde sume nema, a vatra davno bila ugasena.

  Toliko o sumskom gazdinstvu.

OSTAVITE KOMENTAR