Mihalj Kočiš oslobođen optužbe

Kako prenosi dnevni list Danas, Mihalj Kočiš, nekadašnji dugogodišnji direktor Osnovne škole „Sečenji Ištvan“, uspeo je da dokaže na sudu da su optužbe koje su upućene na njegov račun iz lokalne samouprave tokom 2006. godine, kada je i smenjen, „obična kleveta“, zbog čega je bivša lokalna ministarka za obrazovanje Edita Molnar Pinter novčano kažnjena.

Slika
slika preuzeta sa sajta OŠ "Sečenji Ištvan"

Kočiš je, međutim, novinarima saopštio da je proces trajao gotovo četiri godine zbog opstrukcije suda, koja je dovela do oslobađajuće presude za nekadašnjeg gradonačelnika Geze Kučere, za kojeg Kočiš kaže da je kao član tadašnje gradske uprave, ali i Saveza vojvođanskih Mađara, jedan od odgovornih za njegovo smenjivanje. Razlog je, kako navodi, dogradnja školske zgrade.

– Tvrdim da nekima nije odgovarala činjenica što smo uspeli da školu učinimo jednom od najmodernijih u Vojvodini, i što smo, zahvaljujući sredstvima Ministarstva prosvete, uspeli da izgradimo 1.200 kvadrata novog prostora sa samo 42 miliona dinara, dok su neki obrazovni centri u Subotici za sličnu površinu potrošili dvostruko više novca. Postoji određena sumnja da se u takvim projektima vrlo lako manipuliše sredstvima, a mi smo se tome suprotstavili, i posledica je bila moje smenjivanje, uz lažne argumente koji su se sveli na klevetu, kao što je i dokazano na sudu – kaže Kočiš.

Svojevremeno je oko njegovog smenjivanja izbila čitava afera, a Kočiš optužen i za nemoralno ponašanje prema učenicima. On je takođe dobio sudski spor kojim je poništeno rešenje pokrajinskog sekretara za obrazovanje Zoltana Jegeša o njegovom smenjivanju, pri čemu je sud odredio isplatu nadoknade od oko 500.000 dinara za neisplaćena primanja tokom proteklih godina.

Autor: V. Laloš
Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 76 = 84

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: