Milijardu dinara je potrebno za ozdravljenje jezera Palić

U Arhus centru održan je okrugli sto na temu: sanacije jezera Palić. Na skupu je istaknuto da nije postignut koncenzus oko metode koja treba da dovede do poboljšanja stanja u jezeru Palić, ali su se svi složili da se izgradnjom prečistača 2009. situacija znatno poboljšala. Pokrajinski sekretarijat koordinira aktivnosti doo „Park Palić“ na poboljšanju ekološkog statusa jezera i do sada je novac ulagan u projekte i dokumentaciju.

Pokrajinski sekretar za životnu sredinu, dr Slobodan Puzović rekao je da su izdvojili 60 miliona dinara za sanaciju, koja po sadašnjem predlogu, izradu odgovarajućih kaseta gde će se deponovati mulj iz sektora 4.

 

– Postoje brojne mere koje su planirane da se preduzmu, izmuljavanje je samo jedna, druga je formiranje zelenog zaštitnog pojasa oko jezera a treća je definisanje načina tretmana otpadnih voda koje dolaze iz naselja Subotica i Palić. Sve to treba raditi fazno jer je potrebno mnogo sredstava- kaže Slobodan Puzović.

 

Glavni problem ostaje autrofizacija jezerske vode, odnosno povećan nivo fosfora i azota. Profesor doktor Božo Dalmacija sa PMF-a u Novom Sadu, je istakao da je ključni problem da se eliminiše azot i fosfor.

 

– Ovde nije reč samo o zagađenju koje dolazi od otpadnih voda ili sa poljoprivrednog zemljišta, nego zgađenju kojim zbog povećane količine fosfora i azora se stvaraju alge koje ribe mogu kasnije da pojedu – rekao je prof dr Božo Dalmacija.

 

Hidrolog Mišel Roman smatra da je najveći problem neizgrađena kanalizacija i otpadne vode.Izmuljavanje je skupo rešenje jer će za 4. sektor biti potrebno milijardu dinara po projektu instituta „Jaroslav Černi“ tako da bi tim tempom bilo potrebno dve decenije da se ovaj posao završi.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  DVE decenije… Pod uslovom da počnu ODMAH. No, budući da se „konsenzus“ neće postići ni za naredne tri, onda to znači da se „nešto“ od jezera Palić može očekivati za pola veka 🙁 Tako sam i mislio…

  U redu. Prečistač „znatno doprinosi“. Ako je tako, IZOLOVATI turistički sektor i ISUŠITI ga. Napraviti fizičku prepreku od ostalih sektora i onemogućiti prelivanje u turistički.

  Eliminisati SVE cevi, kojima se fekalni otpad uliva u turistički sektor. Utvrditi obalu (koja je na pojedinim deonicama u stanju pred raspadanjem) i to na takav način da je ONEMOGUĆENO divlje prikopčavanje ulivanja fekalne kanalizacije iz naselja Palić (vikend naselje, uključno), a da se to NE VIDI (u slučaju da nekoj budali IPAK padne na pamet da „sprovede svoju“ kanalizaciju direktno u jezero). 

  FIZIČKIM uklanjanjem (buldožerima, radnim mašinama & sl.) očistiti dno od mulja. Po potrebi (u priobalju) i PRODUBITI, nasuti tucanik, potom šljunak i sloj peska (kao prirodna filtracija).

  Za to vreme (dok je jezero isušeno), izgraditi fizičku branu ka priobalnom poljopripvrednom zemljištu i onemogućiti slivanje rastvora herbicida i pesticida.

  SVE ovo, pod uslovom da stvar u ruke uzmu LJUDI, koji pre svega znaju i hoće, MOŽE da se uradi MAKSIMALNO za tri do EVENTUALNO pet godina.

  NE na način kako su radili Ženski štrand. Radili su ga DILETANTI, jer im je za posao od desetak meseci trebalo bezmalo TRI godine…

  E onda bi od Palića bilo nešto. I koštalo bi manje od nekakvih „akva parkova“, „termi“, hotelskih „kompleksa“ i ostalih nebuloza… U ovakvom poretku stvari, stvorili bi se preduslovi da se investitori TAKMIČE ko će doći i investirati na Paliću, a NE OVAKO, da ih domaći pajseri VUKU ZA RUKAV, cvile i mole, „hoćete li graditi na Paliću?“

  Odgovornima za sadašnje stanje ZABRANITI bilo kakvu dodirnu tačku i sa T od turizma. NI U KAFANU ih ne primati. Neka žderu u svojim hacijendama, koje su opremili na račun Palića i države.

  Smradovi!

 2. Long Dong Silver kaže:

  Auu! Respect!..a,ova ti je bila 😆 ,onako,iz jednoga daha kucajuc po masinii! SVAKA CAST!!

   

   

 3. panonis kaže:

  Ma ja trubim godinama da je jedino resenje da se isusi jezero i sredi obala i dno! Mnogo je jeftinije a i efekat je 100%. Dok je isusen, videce se svi zagadjivaci jezera.

  Onda ubacite ta ostrvca sa biljkama koje ga ciste i sta vec palamude!

  Ako ga sad krenu isusivati, sledece leto bi vec moglo da se cisti i sredjuje, znaci za 3 godine, u vrh glave, mozemo imati providnu vodu sa uredjenim plazama i obalom!!!

  I dok se gradjani ne organizuju ovi ce i dalje da kradu pare na nekim neostvarljivim projektima! Mozda neko udruzenje gradjana da digne buku konacno!

OSTAVITE KOMENTAR