Mineralna voda SUBOTICA

Hoće li se i Subotica uvrstiti u red proizvođača mineralne vode zavisiće samo od spremnosti subotičkih organizacija da prihvate flaširanje ove vode. Naime, u dve subotičke bušotine pronađena je mineralna voda koja pored svih ostalih mineralnih materija, koje sadrže i druge vode, ima i velike količine sode-bikarbone. Po toj osobini to je jedinstvena mineralna voda u Jugoslaviji, a po kvalitetu se može meriti sa poznatim mineralnim vodama u Evropi. Veoma je pogodna za lečenje organa za varenje. Iza ove tvrdnje stao je Institut za istraživanje i ispitivanje voda iz Beograda, koji je za račun Komiteta za energetiku i sirovine Izvršnog veća Vojvodine, vršio istraživanja po severnoj pokrajini.

„S obzirom da u Subotici ima nekoliko proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, koji imaju uređaje za flaširanje, punjenje flaša ovom vodom ne bi predstavljao problem“ – pišu novine početkom 1980. godine.

Danas znamo da od toga nije bilo ništa. Kao ni od još nekoliko velikih projekata koji su najavljivani tih godina kao već gotova stvar. A prodavati flaširanu vodu iz svog bunara, baš zvuči kao posao iz snova.

Flaširana subotička voda, tridesetih godina

U istom broju „Subotičkih novina“ piše kako na Hajdukovu izgleda imamo potencijalni rudnik. Dragocena „ruda“ je treset, koji Jugoslavija za devize uvozi na tone. Naslage treseta se nalaze na desnoj obali Kireša. Plan je da se oplemenjivanjem peskom, mineralnim materijama i drugim potrebnim sastojcima dodatno uveća cena. To tada se ovaj treset koristio prilikom podizanja voćnjaka i vinograda, kada je posle mešanja sa stajskim đubrivom korišten kao đubrivio. Predsednik komiteta za energetiku i sirovine SAPV Karolj Bagi je rekao da je za eksploataciju potrebno uraditi rudarski elaborat, odnosno plan uređenja tog prostora nakon što ostane bez tog sloja zemlje. Dogovoreno je da nosilac ovog posla bude „Zorkina“ organizacija udruženog rada.

Da nije sve tada bio samo spisak želja Deda Mrazu, u istom broju novina je i treća vest o eksploataciji prirodnih resursa u našoj opštini. Iza muškog štranda na Paliću, najavljuje se izgradnja bazena sa toplom i lekovitom vodom koja je do tada puštana u Omladinsko jezero. Kako se usled toga voda u jezeru zimi nije ledila, jedini korisnici ove blagodeti bile su divlje patke. Topla mineralna voda sa dubine od 800 metara ubuduće će puniti bazen. U poslovima na izgradnji uzeće učešće i Savezna omladinska radna akcija „Palić“.

LanskyKOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Drugovi mi bi trebali… Drugovi mi bi morali… Drugovi mi imamo … Drugovi mi cemo.. Drugovi nasi potencijali su ogromni… Drugovi mi imamo sve uslove … itd… itd… U medjuvremenu su drugovi postali gospoda, a potencijali, trebanja i moranja, su i dalje ono sto su uvek bili i ostali. Po Subotici, i ne samo njoj, kolale su razne legende o bogatstvu koje lezi samo tako, treba se samo sagnuti i pokupiti. Recimo prica o Palicu koja je imala nebrojene varijante u zavisnosti od maste onog ko ih kolportrira. Uglavnom srz legende je bila – Nama stranci (Nemci,Francuzi, Englezi ili Amerikanci) u zavisnosti ko koga vise preferira, nude da srede Palic na najvisi moguci turisticki nivo, da ga onda koriste 10 godina i posle toga sve ostave nama za dzabe. Ali eto ovi nasi tikvani na vlasti nece. Bila je sva sila takvih legendi u zavisnosti od bogatstva fantazije pripovedaca. Potaknuti velikim bumom koji svojevremeno izazvala tzv “Muska voda” iz Kladnja u Bosni, svi su pokusavali nekako da prodaju svoj vazduh i vodu. Naravno voda mora uvek biti narocito lekovita. Stomak posle malo dubljeg zagledanja u casu se odlicno leci pomocu Soda bikarbone. Casa vode i kasika Sode bikarbone, dobro izmesane i popijene na ex, neutralizuje visak kiseline u stomaku i covek se bolje oseca. Zdrava i cista voda, ugodna i prijatna za pice i sto je najvaznije bez primesa bakterija, je bila trgovacki neatraktivna, ako nema i neka cudotvorno lekovita svojstva.
  Treset je uvek vadjen u okolini Subotice. Pitanje je samo oko tehnike njegovog vadjenja, odnosno ekonomske isplativosti. Tipicno je i postavljanje pitanja rekultivisanja zemljista pre nego sto je eksploatacija uopste pocela. Za takvo nesto treba i bezuslovno elaborat. Ustvari rupe koje ostaju nakon vadjenja treseta se pune podzemnom vodom i stvaraju cista jezera. Dovoljno je okolo posaditi odgovarajuca sumska stabla i rekultivizacija je gotova. Ne mora sve da se odmah pretvara u Las Vegas, dovoljno je i malo obicne prirode.

 2. Trovach kaže:

  @Kertvaros…Tako je i nastalo jezero “Tresetiste”. Inace treset je odlican za djubrenje peskovitih zemljista. To cak nije bas ni neko djubrenje, ali treset dobro za sebe veze vodu, a unosenjem organske materije se poboljsavaju i fizicka svojstva peskovitih zemljista. Uglavnom je problem njihovo lose zadrzavanje vlage. Treset je zato jeftina zamena za stajnjak kog nikada nema dovoljno.

 3. Termalni bazen kaže:

  Na bazenu

  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2020/05/termalni-bazen-palic-4.jpg

  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2020/05/termalni-bazen-palic-3.jpg

  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2020/05/termalni-bazen-palic-2.jpg

  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2020/05/termalni-bazen-palic-1.jpg

 4. Gligorije kaže:

  Termalni bazen
  E na radost nekad bilo, a danas na zalost…nista.

 5. --- kaže:

  @Gligorije
  Nemamo termalne bazene ali imamo tobogane.

OSTAVITE KOMENTAR