Ministar u Subotici: Strah od GMO neopravdan

Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da ne postoji naučni dokaz o štetnosti genetski modifikovane hrane i da će, ako bude dozvoljen promet GMO, ti proizvodi biti vidno deklarisani. "To tvrdim kao odgovoran čovek i kao naučnik", rekao je on za RTS u Subotici, gde će svečano otvoriti Međunarodni festival organske proizvodnje Biofest.

 

"Ako dođe do liberalizacije prometa GMO, ti proizvodi će biti vidno deklarisani, potrošači će biti na to upozoreni i proizvodi će proći rigorozne mere kontrole da nisu opasni po zdravlje ljudi, životinja i životnu okolinu", rekao je ministar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

SKUPSTINA SRBIJE-IZBOR NOVIH MINISTARA

On je istakao da strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane nije opravdan i da je u interesu građana da se zakonodavstvo u toj oblasti uredi, kako bi se uveo red na tržištu.

 

"Mi samo hoćemo da se uvede red na tržištu, ako dođe do liberalizacije prometa i da se građani sami opredele i donesu odluku, jer u ovom momentu možda konzumiraju GMO, a da toga nisu svesni", rekao je Glamočić.

 

On je podsetio da srpsko zakonodavstvo o GMO nije u skladu sa propisima EU i pravilima Svetske trgovinske organizacije.

 

Ističući da je "legalizacija propisa vezanih za GMO od nacionalnog i vitalnog ineresa za državu Srbiju", on je najavio da će vlada o tome zauzeti stav.

 

Glamočić je podsetio da su, po našim zakonima iz 2009, zabranjeni i gajenje i promet GMO i dodao da će "ako dođe do pozitivnog mišljenja vlade i do promene propisa o GMO, promet će biti regulisan, a to je upravo u interesu potrošača".

 

"Naše zakonodavstvo nije u skladu sa propisima Evropske unije, sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, kao ni sa Kartagena protokolom o biološkoj zaštiti," čiji je Srbija potpisnik, rekao je ministar, naglašavajući da "zato i postoji želja da se ta oblast mnogo bolje reguliše".

 

On je ponovio da "naši potrošači ne treba da se brinu" jer će genetski modifikovana hrana "biti vidno deklarisana, ako dođe do realizacije njenog prometa".KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Jesam li ja ovo dobro pročitao… ili sam preterao sa špricerima…

 2. Родољуб kaže:
 3. Родољуб kaže:

  НЕЋЕМО ГМО У СРБИЈИ!!!

  Који део му није јасан?

 4. rudi kaže:

  ne pita se ni on kamoli mi,al je bar rekao pa citaj medj redovima:mora se urediti zakon inace necemo znati sta jedemo,ko sto vec davno ne znamo.To da se u srbiji gaji zdrava hrana je isto samo mit,svi koriste vestacko djubrivo,svi koriste otrove za korov,insekte,inace propada na trzistu.I sta tu kome nije jasno,to je samo mali korak do gmo koji je vec ionako uveliko prisutan

 5. Mirjana kaže:

  Ne mogu da poverujem! Sram da ga bude!!!! Ministar??? Oh neeeeeeeee!!!!

  Izgovorila bih stotine pogrdnih imene za takvog coveka!!! 

  Al za pocetak neka sam jede on i njegova bliza i sira porodica "bezopasni" GMO !!!!

 6. KM kaže:

  A  sta fali onima koji to jedu? Niko nam nije objasnio ni dokazo da ce nam zbog toga izrasti repovi. Ceo svet jede takvu hranu i zivi. Mislim da neko ovde preteruje , i to najcesce rade oni koji o tome nemaju pojma. Dakle, sigurno je  da GMO odavno jedemo u raznim cokoladama i salamama koje  kupujemo na buvljaku .I?

 7. stormwatch kaže:

  Hah…najbolja fora je u tome sto vi vec odavno imate hranu sa najvise GMO od cele Evrope.

 8. emanuel kaže:

  Samo kucajte Indija i GMO – i dobićete zastrašujuće razultate šta je GMO uradio njima i njihovoj privredi u zadnjih 10 godina… da se ne priča o Južnoj Americi koja je bila test polje zadnjih 20 godina.

  I onda samo neki od naslova dok sam googlao 
  – Scientists Link Monsanto’s Glyphosate To Birth Defects 
  – Italy Moves To Ban Monsanto GMO Corn
  –  Top Children’s Vitamins Full of Aspartame, GMOs & Harmful Chemicals
  – Significant Concentrations Of Glyphosate AKA ‘Roundup Herbicide’ Found In Urine Of People Across Europe 

  i to samo za početak bez preteranog istraživanja …. 

  I jedan video čisto informativno 

   

 9. Teodor Malic kaže:

  Zalosno je da je ministar totalno neinformisan o experimentima koji su dokazali iznimnu stetnost nekih genetski modikovanih organizama, kao na primer kukuruza Bt 176 koji je testiran na stakorima i kravama. Da ne ulazim u detalje, stakori su masivno oboljevali od tumora, posebno mlecne zljezde a kravama su stradavali bubrezi, sluznica creva itd. Inace kukuruz Bt176 je manipilisan da proizvodi u svakoj celiji Bt toksin koji razara crevnu sluznicu gusenica u koje dospije. Ocigledno i visi organizmi nisu na njega otporni a sto se nije znalo dok se kukuruz nije genetski modifikovao njime. To je samo jedan primer. Mozda su neke genetske modifikacije manje stetne i opasne ali da bi se to saznalo nazalost ce zamorci biti ljudi, ukljusivsi i mali decu. Pa tko sme da to napravi celoj naciji, ministre!!?? Ne verujte Monsantu i Syngenti, profit im je bitan a ne dobrobit ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: