Minut sa Soradom

Gradu, koji mnogi smatraju kraljicom Evrope-Budimpešti, sreli smo nekadašnjeg gradonačelnika Subotice Đerđa Sorada. Bio je vidno uzbuđen što je imao priliku da vidi svoje Subotičane kako zabavljaju posetioce Palate umetnosti u Budimpešti. Nije imao previše vremena, jer je želeo da pogleda program, ali nam je ipak posveti "neki svoj minut".
Subotičanin, Đerđ Sorad je pre 26 godina bio prvi čovek grada, predsednik opštine. U vreme kada je on vodio grad rekonstruisan je centar Subotice, pešačka zona je popločana i za ono vreme bila je jedinstvena u Jugoslaviji.

Ime Sorada se vezuje za prosperitet grada. Izgrađena je Zelena Fontana, kada je on u svom kratkom obraćanu rekao, parafraziram: "Obećao sam Vam da će proraditi Fontana, evo radi” i tada je kažu voda puštena. Fontana je proradila kada je njemu već istekao mandat kao predseednika opštine.
Za dobro što je uradio gradu, Subotičani su mu se revanširali tako što što su ga nagradili zvanjem Počasni građanin Subotice u 2007. godini, a ovu prestižnu nagradu grada poneo je pored književnika i novinara Boška Krstića. Krstić i Sorad su ostavili svojevrsni pečat na razvoj grada. Oni su zajedno sa drugim viđenijim ljudima grada u to vreme stvorili koncept sa ciljem da se Subotica promoviše kao "grad po meri ljudi".

U nedelju, 13. februara kada se Subotica predstavljala u Palati umetnosti u Budimpešti sa svojim kulturnim programom i manifestacija sreli smo nekadašnjeg gradonačelnika Subotice, Đerđa Sorada. Bio je istinski oduševljen jer je četvoročasovni program uspeo i bila je to prilika za njega da se sretne sa starim prijateljima, ali i da popriča o aktuelnim temama sa sadašnjim gradonačelnikom Sašom Vučinićem.

– Izuzetno sam zadovoljan manifestacijom, jer se ja i sada smatram Subotičaninom iako živim u malom mestu 30 kilometara udaljenom od Budimpešte. Subotica mi je ostala u srcu! U ono vreme komunizma, kada smo razmišljali šta da uradimo odlučili smo da “ušminkamo” centar grada i to je bila jedna od boljih odluka. Izgrađena je 1985. godine Zelena fontana od Žolnai kerarmike, koja je bila jednistvena za ono vreme po izgledu, materijalu i ideji. Sada čujem da će da je ruše i ne mogu da verujem u to – priča Sorad.

Đerđ Sorad živi u predivnoj dobro stilizovanoj kući, okružen zelenilom. Zidove kuće krase dela poznatih slikara poput Konjovića, ali i subotičkih umetnika. Smatra da je Subotica evropski grad i da bi trebalo da se tako ponaša, da vodi računa o građanima, ali i građani o njemu.
– Veoma mi je drago što mogu da sretnem meni drage ljude u Budimpešti. Mislim da bi trebalo da se više povede računa o higijeni grada. Ne može Subotica više da živi od stare slave, trebalo bi da krene napred. kao što sam i rekao, to je evropski grad i trebalo bi tako da se ponaša – priča Sorad.

U tekstu o Zelenoj fontani možete da pogledate šta nekadašnji gradonačelnik misli o gradu i šta treba uraditi.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

15 + = 23

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: