Mirko Bajić i SBB: Saopštenje

SAOPŠTENJE

Pozdravljamo potpisivanje Dekleracije o unapređenju odnosa  između Republike Srbije i Republike Hrvatske. Deklaracija je dokaz ispravnosti politike koju vodi Aleksandar Vučić i Srpska Napedna Stranka.

SBB_logo

Činjenica da se pitanja prava nacionalnih manjina – srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji, u Deklaraciji  vezuju za bilatererni sporazum iz 2004. i Okvirnu konvenciju Saveta Evrope iz 1994., konačno otklanja sve insinuacije i osporavanje prava Bunjevcima na autohtonost. Na osnovu ovih dokumenata ne postoji  ni jedan osnov da se Bunjevcima osporava pravo na lično izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i mi očekujemo da se to u buduće poštuje.

Pozdravljamo iskazana nastojanja da se hrvatskoj manjini pomogne, naročito u oblasti informisanja i kulture, ali istovremeno ukazujemo da je neophodno da se organi Republike Srbije, AP Vojvodine i lokalnih samouprava, na potpuno isti način odnose prema svim nacionalnim manjinama. Treba obezbediti sredstva za „Hrvatsku riječ“,  ali na istim principima treba obezbediti sredstva  i za „Mađar soo“, „Het nap“, „Libertatea“, „Ruske slovo“, „Bunjevače novine“… , odnosno pisane medije svih nacionanih manjina. Drugim rečima, Republika Srbija, na svim nivoima vlasti,  mora voditi ujednačenu politiku prema ostvarivanju prava svih nacionalnih manjina, pri čemu ne može posebno izdvajati ili favorizovati bilo koju nacionalnu manjinu, pa ni hrvatsku.

Istovremeno, ukazujemo na licemeran stav Tomislava Žigmanova predsednika DSHV, koji je stao iza leđa Aleksandra Vučića sa zahtevima za rešavanje problema hrvatske manjine, a na izborima je išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način. Treba pitati Tomislava Žigmanova zašto nije probleme hrvatske manjine rešavao sa svojim prijateljima, Borisom Tadićem, Bojanom Pajtićem i Demokratskom strankom, dok je sa njima više od decenije bio zajedno u vlasti,  a sa kojima je i danas u političkom zagrljaju.

Subotica 21. jun 2016.

PREDSEDNIK SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA

MIRKO BAJIĆKOMENTARI

 1. Stipan kaže:

  Bajić se boji da će ovi novi politički vitrovi „otprdit“ i njega i njegove „autohtone Bunjevce“,a onda mož obisit usta na klin jel fiziku je već zaboravio da bi je mogo pridavat u škuli.

 2. vojko & savle kaže:

  Bajiću,nas dvojica smo se upoznali kao članovi Gradskog odbora DS Subotice 2000….tako da,molim lipo,nemoj sad gujca-usta da bude!!!Ja nisam sam sebi opravio stranku di ću bit predsednik a kad zanemoćam talovaće mi sin…..ja osto žut ispraćajući iz te kadgod lipe stranke take ko ti…..Krumpirovi su uvik bili na svoju ruku….ludvircovali po malo……a malo i brkove šrofili sirotinji….

 3. Megille kaže:

  Šta si Bajiću bre trpaš u nacionalne manjine kada vas je tvoj mentor Milošević strpao među narode ? Hrvate se mora priznati za autohtonu vojvođansku manjinu, dok je za vas ‘ Bunjevce’ i sam Nikolić onomad kazao da niste ni Hrvati, ni Bunjevci, već neka vrsta Slovena !

 4. Hrvoje kaže:

  Bajić je praktički politićka povijest. Sve šta mu preostaje je SRS i Radikalski Vojvoda.

 5. bac vranje kaže:

  Mene samo interesuje od kada je Bajic Bunjevac, kad se do 90 izjasnjavao kao Jugosloven!!!

 6. Stipan kaže:

  Da,da,upravo tako,novi vitrovi ćedu odduvat jebivitrove….

 7. Alvatna kaže:

  Hvatamo jos malo hladovine na drzavnim jaslama i posle penzije.

 8. Hrcko Prcko kaže:

  Ovo je suština:
  „Istovremeno, ukazujemo na licemeran stav Tomislava Žigmanova predsednika DSHV, koji je stao iza leđa Aleksandra Vučića sa zahtevima za rešavanje problema hrvatske manjine, a na izborima je išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način.
  Treba pitati Tomislava Žigmanova zašto nije probleme hrvatske manjine rešavao sa svojim prijateljima, Borisom Tadićem, Bojanom Pajtićem i Demokratskom strankom, dok je sa njima više od decenije bio zajedno u vlasti, a sa kojima je i danas u političkom zagrljaju.“

 9. Stipan kaže:

  Mirko Bajić je ofucana politička drolja koja svojim zadnjim „saopštenjima“ upravo dokazuje da crkava od političke SIDE.

 10. Mijo kaže:

  Bajića – nogom u dupe!

 11. Bunjevac kaže:

  Taj Bajić je dežurni kenjator.Ima uz sebe i niku poluglupavu žensku.Kad ji vidim na ekranu već znam da ćedu divanit gluposti.Taj njev divan nema ni vire ni pare.Ja ne znam ko nji plaća i ko njim kroji tu njevu dumu,jel to što oni divane o Bunjevcima nema veze s vezom,a najmanje s Bunjevcima.

OSTAVITE KOMENTAR