Miroslav ponosan na posao grobara

Miroslav Mezei radi jedan od fizički najtežih poslova, koji uz to neretko prati i društvena stigma – zaposlen je kao grobar u JKP „Pogrebno“ gotovo deset godina. Iako je keramičar po struci, sa svega 21 godinom počeo je da radi najpre na ozidavanju grobnica. Danas je grupovođa na Kerskom i Aleksandrovačkom groblju i kako kaže, planira tu da ostane do penzije. Negativni komentari i sujeverje ga ne dotiču, jer je  kaže posao kao i svaki drugi.

Njegov dan počinje u 7 ujutru – u opeglanoj i čistoj uniformi Miroslav  dolazi na groblje i najpre uzima ašov u ruke. Radni dan završava sa poslednjom sahranom, zimi u 15 časova, a leti nekad i u 18.

Nije lako veli, uz težak fizički rad, tu je i večita tuga na koju se navikao. Međutim, ono što svima najteže pada jeste kada sahranjuju – dete.

Za posao grobara ovaj tridesetrogodišnji mladić kaže da je izuzetno odgovoran, a najveći strah mu je da ne pogreši grobnicu. Zato svaku proverava sa strankom na licu mesta, a groblje sada već poznaje kao svoj dlan. Drugi je dodaje, da ispusti kovčeg. Zbog toga svakoj sahrani on i njegove kolege pristupaju sa posebnim pijetetom i pažnjom.

Iako  se par godina okušao u Privrednoj zoni, Miroslav je ipak rešio da se vrati u „Pogrebno“ – tu mu je kaže najbolje, posao siguran, a plata dobra i na vreme. Ipak, ovaj vredan momak ni tu ne završava radni dan-kad stigne kući u Malu Bosnu, bavi se i zemljoradnjom, kako bi ženi i sinu obezbedio što bolji život.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Major kaže:

  Lepo su naši stari govorili, boj se ti živih a ne mrtvih. Bravo momčino!

 2. Milos kaže:

  Svaka mu cast! Vredan i posten. Zelim mu i njegovoj porodici sve najbolje u zivotu!

 3. Ilduza kaže:

  A kako kopaju rake zimi kada je zemlja smrznuta? Imaju neki bagercic ili se rucno sve radi?

 4. Vitko kaže:

  Poslednja igra leptira

 5. Tinke kaže:

  Svaka cast za ovog dobrog i vrednog momka posteno zaradjuje svoju platu !
  Na svu zalos malo je takve omladine koji se ne stide raditi postene poslove

 6. Ivan kaže:

  Dobri moj Miki svaka tebi čast uvek radan i vredan dečko bio i ostao

 7. X-MEN kaže:

  Tinke*
  Misliš da je ne pošten posao lak ? da je lako robijati , plaćati advokate, imati dosije ?

 8. Kopam grobove i fudamente za nadnicu kaže:

  @ Ilduza

  Zimi i leti kopaju isto. Imaju neki bagercic pa onda moraju sve rucno da upravljaju sa njime. A kako to kod vas, u vasem selu? Radi li se sve rucno lotatom, ili imate kakav buldozericic?

 9. Zubelic kaže:

  Bravo svaka cast nastavi tako Kolega

 10. Anonimni kaže:

  pozzz za mikca bili smo kolege, jedna zamerka niko ne spominje platu zašto??? pa zato što nije baš dobra plata za ovu vrstu posla znam jer sam bio sa njim zajedno nepune 4 godine.

OSTAVITE KOMENTAR