Mirović: Pokrajina ne može da smeni direktorku Centra za socijalni rad u Subotici po nalogu ministra

Pokrajinska vlada i njen sekretarijat za socijalnu politiku ne mogu da iniciraju, niti da smene direktorku Centra za socijalni rad u Subotici zbog propusta u slučaju oduzimanja deteta bračnom paru Savić jer Pokrajina te nadležnosti nema, kaže za portal 021.rs predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na pitanje 021 da li je sekretarijat do danas postupio po nedavno izdatoj naredbi ministra za rad Zorana Đorđevića o smeni rukovoditeljke ove ustanove, Mirović kaže da se ministar uputio pogrešnoj instituciji.

“Direktora Centra za socijalni rad u Subotici može da smeni njegov osnivač, a to je Grad Subotica. Prema tome, pretpostavljam da je ministar tu u načinu komuniciranja pogrešio jer je nalog trebalo da ode prema lokalnoj samoupravi”, kaže Mirović za 021.

Kako dodaje povodom slučaja oduzimanja deteta koje su Savići usvojili pre oko osam meseci, Mirović navodi da je Pokrajina reagovala i pre ministrovog naloga.

“Imajući u vidu greške odgovornih u centru, dali smo pisani zahtev da se utvrdi odgovornost, ispita slučaj i eventualno razreši direktor nekoliko dana pre zahteva ministra. Istraga je u toku i nadamo se najpovoljnijem ishodu, a u interesu deteta”, kaže Mirović.

Kako je vidljivo iz službenog lista Grada Subotice i nedavnih odluka čelnika ovog grada, direktorka Centra za socijalni rad u Subotici Miroslava Bagavac još uvek nije smenjena.

 

Autor: 021.rsKOMENTARI

 1. izabela kaže:

  Pa za sta si ti predsednik pokrajinske vlade ako nemozes da smenis po Pokrajini gradske namestenike.Sad se vadis na zakonske prepreke kao.Hhahhhaaaahhaa

 2. Glupost kaže:

  Grad Subotica je osnivač centra za socijalni rad…pa prema tome..taj agilni Laban i njegov član izvrsnog odbora zadužen za tu oblast su trebali da reaguju…ali pošto se oni ne mešaju u svoj posao…a verovatno i ne znaju šta treba da rade…nadam se da će im uskoro biti kraj,pa će doći ozbiljniji ljudi…

 3. Joso kaže:

  Zar vam nije jasno da su pokrajini oduzete sve ingerencije. Kao da ne postoji pokrajina.

 4. Ledenjak kaže:

  Baš bi me zanimalo kako će istoričari (ako budemo postojali ) za jedno sto godina objasniti, odkuda i kako su nam ovakvu kretenastu gradsku i republičku vladu sklepali?

 5. Dr Magistrala,autoban kaže:

  A grad cuti i cuti ,i normalno,ne cuti zato sto su uvezani nego jer im je maca pojela jezik.Sad je sve na gospodji.Ortaci ce je moliti ,eee sad ……
  Bolje da cuti.Ako precuti jos mesec,dva,nece je ni smeniti.

 6. Vlagyimir kaže:

  Ne treba zaboraviti da je dete oduzeto bračnom paru Savić po nalogu Ministarstva na čijem čelu je Đorđević, a Centar u Subotici je samo postupao po njihovom nalogu. I sada, umesto da Ministar podnese ostavku, kažnjavaju se oni najnižeg ranga u tom nizu odgovornosti, koji zapravo i nisu odgovorni ako se pogleda procedura. Naglašavam, dete je oduzeto i vraćeno u Suboticu PO NALOGU MINISTARSTVA.

 7. Cvetic kaže:

  Dete ni nije trebalo biti dato Savicevima. Ako pise u zakonu starosna dob usvojitelja zasto su oni drugaciji ili posebni da bi dobili dete. Zene sa 53 godine su bake a ne postaju majke.

 8. Cvetic kaže:

  Kakva je ovo drzava ako se ide mimo zakona. Taj ko je pogresio treba da se kazni, ali dete netreba da se vrati u tu porodicu.

 9. Cvetic kaže:

  Da li razmisljate kad dete krene u skolu i kad je gospodja Savic bude cekala ispred, deca ce je pitati da li joj je to baka? I o tome treba razmisljati

 10. JaPaja kaže:

  @Cvetić
  Ne ide se mimo Zakona. Kad tako nešto tvrdiš onda se bar informiši. Zakon ostavlja mogućnost da „izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje osobi koja je starija od usvojenika više od 45 godina ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta”. Dakle prilikom najnovije odluke ministra da vrate dete porodici Savić nije se postupilo mimo Zakona.
  Centar je izabrao pomenuti par kao najidealniji, posle svih provera. Centar u Subotici napravio je grešku jer nisu zatražili odobrenje od ministra – pre slanja deteta u porodicu što je trebao da učini kad je takva situacija.
  To je bila njihova greška koja je izazvala ceo ovaj cirkus..

 11. Cvetic kaže:

  @JaPaja, mozda si u pravu sto se tice Zakona necu da ulazim u to, ali nije moguce da nema mladjih usvojitelja. Pa zar mi starije osobe smo podobne za roditelje za dete od 3 godine. Moja sestra je starija od svoje cerke 37 godina i znam necakinu reakciju sad kad je u pubertetu i kad je mama ceka ispred skole a sada je 14 godina.

 12. Oki kaže:

  @vladimir
  Ministar je revizijom dosijea utvrdio nepravilnosti, i naredio dalje postupanje po zakonu. Naknadno je urađeno, opet po zakonu, ministrovo odobrenje.
  Ministarstvo je ovaj put odradili sve po zakonu, treba se samo utvrditi da li je u subotičkoj filijali bilo koruptivnih momenata i stvar je rešena. Ako je bilo po zakonu završiti ako ne, svako ko radi ima pravo i da pogreši. Sem hirurga!!!

 13. Ko pita - ne skita kaže:

  Postoje nebrojena deca o kojima se staraju baka i deda i to je velika sreca za tu decu da se ne potucaju po domovima za sirocad. Pokojnog Branka Copica je podigao othranio i otskolovao njegov djed-Rade. Nekadasnjeg Nemackog vice-kancelara Filipa Röslera rodjenog za vreme rata u Vietnamu, je adoptirao jedan Nemacki bracni par i niko nikada nije pitao zasto i njegovi roditelji nisu kao i on Azijati. Nisu retki slucajevi da roditelji Evropljani usvoje crno dete iz Afrike, pa se niko ne pita odkud sad crno dete belim roditeljima. Zanima me da li ce deca u skoli pitati dete sadasnje predsednice vlade Srbije – a odkud tebi dve mame, a nemas tatu? Ja mogu da zamislim da neodgojena i primitivna deca postavljaju pitanja o necemu sta ih se ne tice, ali tim bolje, jer ce se usvojeno dete od rane mladosti navici da mora da zivi u jednom specificnom kulturnom okruzenju, gde je najvaznije pitanje : a koliko godina ima tvoja mama i koliku platu ima tvoj tata.

 14. Suzy kaže:

  @Cvetic
  ajte molim vas najmanji problem tu je koliko će roditelji imati godina. Važno je da dete dobije ljubav i potporu. Pa dete naše premijerke će imati dve mame!!! Sutra će davati dvojema tatama da budu roditelji, to je za raspravu.

 15. Grozdana kaže:

  Sramota

 16. Grozdana kaže:

  E pa sram i stid vas bilo !!!!

 17. Cvetic kaže:

  Zasto bi nas bilo sram i stid? To treba njih da je sram. Ono cega se pametan stidi budala se hvali.

 18. Cvet u kosi i ekser u glavi kaže:

  @ Cvetic

  Mislim da je Nickname Cvetic, dosta pogresa izbor. Tebi bi bolje odgovarao naziv Cvecka.

 19. (ba)laban kaže:

  @JaPaja

  S obzirom da je “specijalna dozvola” o povratku deteta izdata od strane Ministra koji je ponosni vlasnik diplome NEPOSTOJEĆEG Megatrend univerziteta, ovo je ipak problem. Ta diploma govori o njegovoj stručnosti pri donošenju ovakve odluke od životne važnosti za tri osobe.

  Inače, mnogo je bitniji momenat davanja tog deteta na staranje ovoj porodici. Ko je i kako vodio brigu u tom momentu o propisima i zakonu? Kad je šteta već bila učinjena, oni su bez razmišljanja (jer nemaju čime da razmišljaju) oduzeli dete usvojiteljima i svo troje ih povredili.

  Drago mi je da se stanje ipak vratilo u period od OSAM SREĆNIH PORODIČNIH MESECI ove porodice, odnosno u vreme dok neko od ovih bezmozgovića na čelu sa Đorđevićem nije počeo da “razmišlja” svojom šupljom glavom.

 20. (ba)laban kaže:

  @Ko pita – ne skita

  U pravu ste potpuno. Šta vredi što su Vučića othranili roditelji, kad se ponaša kao pravi huligan i divljak?

 21. CV kaže:

  (ba)laban
  Zelim ti dug zivot

 22. Balaban kaže:

  Okreni,obrni opet sve dodje do Labana

OSTAVITE KOMENTAR