Mišel Roman: Neće biti pomora ribe

Stanje Palićkog jezera daleko je od idealnog, ali nadležni uveravaju da nije toliko zabrinjavajuće, koliko na prvi pogled izgleda.

Prema rečima hidrologa Mišela Romana, situacija nije bezazlena, ali je ona uobičajena u ovom periodu godine. Zelena boja jezerske vode dolazi prvenstveno od algi, koje u njemu rastu, a o pomoru ribe, koji se pominje u javnosti, nema ni govora.

zagadjenje (1)

– Alge su se tokom leta razmnožavale, dan je sada kraći, a one žive od fotosinteze i prirodno je da će uginuti, ali ekosistem ni tada neće biti potpuno zdrav. Ljudi su prijavljivali da se ribe na površini jezera guše, ali tu o pomoru nema reči – objašnjava Roman.

Najveći problem u jezeru je proždrljiva riba babuška (srebrni karas), koja se razmnožava u prevelikoj meri i čini 93 odsto ribljeg fonda. Nedavno je izlovljeno 17 tona babuške, a procena je da u jezeru živi oko 160 tona ove ribe, koja jede sve ostale.

Zaštitari apeluju na ribolovce da ne love smuđa, koji je kao vrsta veoma dobar za ekosistem Palića. Ali, dok njegova populacija ne stasa, potrebno je da prođu dve do tri godine.

– Mladu populaciju smuđa treba pustiti da naraste, jer se tek veliki smuđevi hrane babuškama, ali su pecaroši krenuli da ih love, i to upravo one velike primerke! Svako ko izvadi velikog smuđa, pravi veliku štetu za ekosistem i usporava proces oporavka jezera, jer oni za njega zlata vrede – upozorava Roman.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Sojic kaže:

  Ako je tako,onda zabraniti ribolov i resen problem.

 2. NC kaže:

  Ne treba zabraniti ribolov, nego treba poštovati propisa.
  Naredbom o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda (“Službeni glasnik RS”, br. 56/15) Vlade Republike Srbije je zabranjeno lov i promet primeraka smuđa čija je veličina (dužina) manja od 40 cm (tačka 5.), dodatno (tačka 6.) rekreativni ribolovac može dnevno uloviti najviše 5 kg autohtonih vrsta riba (kao što je smuđ), a najviše tri komada zbirno sa primercima štuke, šarana, soma i još nekoliko vrsta kojih nema u Paliću npr. pastrmka. A ima još ohoho ograničenja baš zbog zaštite ribljeg fonda.
  Znači JEDAN pecaroš TREBALO BI da ima mali pritisak na populaciju smuđa. A činjenica je i da Korisnik ribarskog područja “Palić-Kireš-Ludaš” bi mogao da posebno ograničava ulov smuđa (zakonski je omogućen).

 3. dejan kaže:

  ja sam van 1000 puta rekao da je voda je zelena i bila je zelana i bice zelena ,potpuno providnu vodu ni nemojte ocekivati , A I DALJE TRVDIM DA VODA U PALICU JE VISE BEZBEDNIJA NEGO U PROVIDNOM BAZENU GDE SIPAJU SOLNU KISELINU I HLOR DA DEZINFEKCIJU <

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 1 =