Mišel Roman: Zagađivači Palića su uporni

Hidrolog koga je poslala nemačka vlada da pomogne Subotičanima u rešavanju problema Palićkog jezera Mišel Roman smatra da bi brže i kvalitetnije rezultate, kad je u pitanju jezerska voda, dobili uklanjanjem i dalje upornih zagađivača na samoj obali, što je inače već napisano u Platformi koju su prihvatili svi stručnjaci.

 

To podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže jer i dalje se „ne zna”, primera radi, gde otiče otpadna voda Zoo vrta, a Roman je spreman svakog da povede oko jezera i pokaže niz otvorenih kanalizacionih cevi koje iz vikendica, pa i poljoprivrednih gazdinstava direktno svoj otpad ispuštaju u jezero.

VilaPalic08

Osim toga, tu je i formiranje „zaštitnog pojasa”, tj. dela uz obalu gde bi bila zabranjeno korišćenje đubriva, stajnjaka, herbicida i pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovakva staza između vode i urbanog i poljoprivrednog dela imala bi i svoju turističku i rekreativnu funkciju.

 

Prema Romanovim rečima, ovo su potezi koji ne bi koštali mnogo, nekoliko stotina hiljada evra, a trajno bi se eliminisali zagađivači koji i dalje potiru značaj gradskog prečistača. To što su zadaci popisani u Platformi i prihvaćeni, ne znači da je posao završen.

 

Naprotiv, za njeno ostvarenje je veoma važno to da li lokalna samouprava ozbiljno pristupa rešenju problema na jezeru Palić, smatra Roman. Osim toga, potrebno je još ulaganja kako bi se dodatno snizio nivo fosfora u vodi koja izlazi sa prečistača, kao i kontrola eventualnih industrijskih zagađivača. Zbog svega toga Roman je skeptičan kada je reč o remedijaciji jezera.

 

– Kada je sedamdesetih godina Subotica pokušala da reši problem Palića, imali su projekat i efikasnog prečistača i zaštitnog pojasa, pa ipak to nije ostvareno već se poseglo za najskupljim rešenjem izmuljavanja koje, vidimo, nije dalo rezultate. U celom svetu stručnjaci su se saglasili da je vađenje mulja iz jezera bacanje para, ali to još treba dokazati i u Srbiji – kaže za Politiku Roman.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Marinko magla kaže:

  Expert? Was hat er Referenzen?

 2. Damjanics kaže:

   

  Marinko magla:

  Expert? Was hat er Referenzen?

   

   

  Pitaj nemačku Vladu

 3. dejan kaže:

  bio  problem precistac , sada  napokon  ima i  radi najmoderniji  gradski  precistac ,pa  bio  problem   deponija izpred precistaca , pa ce biti   problem  da  subotica postoji i ljudi preu  i kake ,  i  na karju  nema resenja  jel sada je vec i problem   zemlja oko  jezera i ako se napravi  zastini pojas  stvorice  se  se jos  neki novi  zgadjivac .  ,ima  jedno resenje  .zatrpajte  jezero  i  resen problem , vec mi  je  muka   od  toga  sto se prica vec   20 godina   i komenatrise umestio da se  uradi  ciscenje naseg  Palica 🙁  ja   i svi  mi na nase odgovornost  i dalje  cemo da se kupa kao sto smo se i  kupali   u  poslednjih  30 godina ,

 4. dr.No kaže:

  DEPONIJA….uzrok br 1.Podzemne vode se mesaju sa toksicnim materijama i stizu i u jezero.

 5. Suboticanin kaže:

  Na nasu zalos istina je sta prica Nemacki strucnjak, ali nasi politicari i strucnjaci su nesposobni za bilo sta osim da se ugrade u neku transakciju.

 6. Trinaesto prase kaže:

  Dok pojedinci imaju direktnu korist iz Morahaloma i slicnih objekata u Madjarskoj, ne mozemo ocekivati da ce postojati realna politicka volja u gradu da se ista uradi na resavanju Palickog problema.

 7. Schulmeister kaže:

  Marinko magla:

  Expert? Was hat er Referenzen?

   

   

  Was hat du Deutsch?  Du Türke?

 8. Sarma kaže:

  Ma ovaj decko nema pojma, pa on nije negde ni radio pre, Suboticko ekolozi su za nega Eksperti bre nek daju pare nemci i nek izvade bombu za pocetak sto su bacili u Palic radioaktivnu!!!

 9. Nikola kaže:

  Sarma:

   

  Ma ovaj decko nema pojma, pa on nije negde ni radio pre, Suboticko ekolozi su za nega Eksperti bre nek daju pare nemci i nek izvade bombu za pocetak sto su bacili u Palic radioaktivnu!!!

  Samo Vucic moze da nas spasi. On je spasio i Uzice i doveo im pitku vodu.

 10. laki kaže:

  Nikola:

  Samo Vucic moze…

   

  Ma j..o te Vučić. Napraviste od njega novog Tita. Ne osporavam da čovek ima volju i da radi, ali nemojte da preterujemo… nakon nepunih dve godine, po meni, ipak bezuspešne vladavine aktuelnih smo već počeli da se služimo onim poznatim sloganom iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, jedino smo promenili aktera… I POSLE ACE ACA!!! Smatram da bolje radi od ovih prethodnih, ali zar to i nije normalno? Oni su zato tu i zato su plaćeni da se rade svoj posao, a ne da ih kujemo u zvezde.

 11. pravdoljub kaže:

  Gumeni pendrek i MILICIJA, resilo bi se sve..

 12. amacak kaže:

   

  pravdoljub:

  Gumeni pendrek i MILICIJA, resilo bi se sve..

   

   

  nemoj? evo severna koreja je poznata da uopšte nema problema.

 13. mibl kaže:

  Prema Romanovim rečima, ovo su potezi koji ne bi koštali mnogo, nekoliko stotina hiljada evra, a trajno bi se eliminisali zagađivači koji i dalje potiru značaj gradskog prečistača.

  Mislim da je ovo OK,ne košta mnogo i trebalo bi uraditi.

  Ili mi volimo najskuplja rešenja koja neće pomoći jezeru ali nekom drugom hoće?

OSTAVITE KOMENTAR