Mladi duh Evrope na 23. Festivalu evropskog filma Palić

Jedan od najuzbudljivijih programa Festivala evropskog filma Palić – „Mladi duh Evrope“ 13. put predstaviće od 16. do 22. jula filmove savremenih, inventivnih autora čija dela imaju za cilj pomeranje granica filmske umetnosti.

Publika će imati priliku da pogleda novi film Žan Kristof Morisa i francuske umetničke grupe „Psi Navare“ – „Apneja“, koji je predstavljen u programu „Nedelja kritike“ na Kanskom festivalu ove godine.

Film prati zaljubljeni trio koji pokušava da se snađe u moru izazova savremenog društva, ali se suočava sa ekonomskom i admistrativnom stvarnošću moderne Francuske i u potrazi za dahom slobode otkriva sav apsurd savremenog sveta.

Bioskop Abazija

Na sličan način, istim apsurdom se bavi i kratki animirani film „Scenografija“ kultnog španskog animatora Alberta Vaskeza o tankoj liniji između jave i sna u ubrzanoj kolotečini stvarnog i fiktivnog života koji živimo.

Na programu će biti i jedan od najnagrađivanijih dokumentaraca ove godine „Dead Slow Ahead“ koji prati otuđenu posadu teretnog broda sastavljenu od ljudi sa svih krajeva planete u besciljnom traganju za konačnom destinacijom i donosi zastrašujuću sliku sveta u kojoj čovek biva tretiran kao potrošna roba u službi kapitala.

Borba za umetničku slobodu grupe neoavangardnih umetnika na liniji Ljubljana, Zagreb, Novi Sad i Subotica tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka tema je dokumentarnog filma „Druga linija“ Nenada Miloševića koji nam otkriva nastanak, procvat i zabranu savremene umetničke prakse okupljene oko Tribine mladih u Novom Sadu.

Ista umetnička praksa je okosnica i srednjometražnog filma „Minotaur“ Šabola Tolnaija prikazanog na festivalu u Roterdamu ove godine koji će na Paliću doživeti domaću premijeru.

Za bolje razumevanje ova dva filma u saradnji sa Muzejom Savremene umetnosti u Novom Sadu i Savremenom galerijom Subotica biće organizovana izložba „Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma“ kustosa Nebojše Milenkovića.

Za slobodu umetničkog izražavanja se bore i akteri estonskog dokumentarca „Imrovizovano“ koji prati grupe muzičara posvećene istraživanju samog zvuka kroz stvaranje muzike u trenutku, bez prethodnog pripremanja, muzike koja se izvodi jednom i nikada više.

Na kraju biće prikazan film „Beskrajna poezija“ režisera, pesnika, pozorišnog reditelja, kreatora i scenariste kultnih Mebijusovih stripova Alehandra Hodorovskog.

„Beskrajna poezija“ je, prema rečima organizatora festivala, vezivna, objedinjujuća tačka programa „Mladi duh Evrope“ koja upozorava da se osvojene slobode moraju braniti iznova, zauvek.

Filmovi iz selekcije „Mladi duh Evrope“ biće prikazivani na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija, nedaleko od jezera Palić.

Ulaz je besplatan, a projekcije su od 21.30 časova.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR