Mladi Subotičanin Marjan Katančić – republički šampion u pekarstvu

Biti pekar danas znači imati siguran posao i dobru platu. Neretko i tokom školovanja dobiju ponude za posao. Jedan takav je i republički šampion u pekarstvu, mladi Subotičanin Marjan Katančić.

Pletući pletenice, Marjan Katančić iz Subotice ispleo je sebi titulu najboljeg na dvadeset i drugom republičkom takmičenju iz pekarstva. Učenik treće godine srednje Hemijsko tehnološke škole, smera pekar, najviše voli da pravi pice, gde je već ovladao veštinama pripreme testa, čime bi voleo da se bavi i u budućnosti, pošto ponuda za posao već ne manjka.

Izvor: RTV (Boris Šuman)

„Za svoj biznis baš i ne znam, to ćemo videti vremenom, kako se bude vreme postavilo. A za početak ću raditi, trenutno imam neke ponude za posao, tako da videćemo kada završim školu, verovatno nastavljam sa ovim“, kaže Marjan za RTV.

Pekari su u Subotici na ceni, mogu da zarade i šestocifrenu platu, a nije prvi put da državni prvak dolazi iz Hemijsko-tehnološke škole, poznate po dualnom obrazovanju.

„Škola ima fantastičnu saradnju sa poslodavcima i samim tim oni i od nas traže učenike, ukoliko znaju, ili preporuku za učenika za zaposlenje“, ističe pomoćnica direktora Hemijsko-tehnološke škole Jadranka Vojnić Purčar.

Marjan praksu stiče i dok sprema pite za svoje društvo. Za sada nije otkrio recept koji preko peciva vodi do ženskog srca, kaže da taj put prelazi na drugačiji način, dok maminu kuhinju smatra nezamenjivom.

„Ja više volim kada moja mama to spremi, jer moja mama ipak najbolje kuva i onda ne mogu da je zamenim“, kaže Marjan.

Pred njim je još nekoliko meseci do diplome, verovatno odmah nakon toga i do posla, a do tada mu preostaje da usavrši tehniku pripreme bureka.

RTV



KOMENTARI

  1. GurMan kaže:

    Ono sto ce uvek biti cenjeno i trazeno je hrana, pogotovo pekarski proizvodi rucne izrade. Oni proizvodi koji se proizvode masovno u fabrikama nisu ni priblizno takvog ukusa i izgleda kao ovi sto se prave rucno.
    Tako da, jedno bravo za Marjana, zahvaljujuci njemu i njemu slicnima, buduce generacije ce ipak znati kakvi su domaci ukusi u pekarstvu.

  2. GurMan kaže:

    Da, zaboravio sam napisati, i moj otac je bio pekar, tako da znam sta pricam. Ne makar kakav, njegove slane kifle, burek i hleb i dan danas mnogi spominju koji su probali ono sto je on nekada pravio.
    Nije samo do recepta, treba biti pravi majstor i voleti to sto se radi.

OSTAVITE KOMENTAR

32 + = 42

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: