Mladi traže šansu i prostor

Регионална канцеларија за младе у Суботици, која је спроводила едукативне и психосоцијалне програме, не ради скоро годину дана. После три године рада, затворена је у мају прошле године, а тако је заустављен и координиран рад 14 локалних канцеларија општина, међу осталим, Бачке Тополе, Малог Иђоша, Сенте, Кањиже, Аде, Чоке, Сомбора, Куле, Оџака, Апатина и Кикинде. Активисти кажу да је канцеларија затворена јер није било услова за рад, иако је акциони план урађен у сарадњи са општинским властима.

 

Више од 30 организација радило је акциони план, али ту стратегију није усвојила Скупштина града, упркос томе што је израђен нацрт истраживања о потребама младих, у сарадњи са Студентском унијом Економског факултета, на узорку од 800 испитаника од 15 до 30 година, на српском и мађарском језику.

 

– Регионална канцеларија је урадила део посла, али локална канцеларија није отворена. Да ли је реч о недостатку политичке воље, не знамо, али збуњени смо затварањем, тим пре што је основано шест водитељских радних група, а ЛАП (локални акциони план) требало је да покрива деловање активиста у 31 тематској групи. Укључило се и 42 учесника, ученика, студената и активиста. Помагали смо младим у послу, упутили их на праве адресе да реше проблеме запослења, развода и друге, врло практичне животне ствари, а ни фиксни телефон нисмо имали – каже Дејана Бибић, активиста Регионалне канцеларије.

 

Она је водила две фокус групе младих и укључивала их у волонтирање и едукацију из седам области.

 

– Савет младих урадио је план у оквиру пројекта „Генератор омладине“ за општински конкурс. Упућивали смо младе да решавају проблеме конфликта и креативног рада. Долазило их је много на обуке, повезивали смо их са НВО, али ништа није решено – каже Бибићева.

 

У министарству су одлучили да је довољно пет регионалних канцеларија у Србији.

 

– Речено је да нема новца у буџету. Градоначелник је обећао отварање канцеларије, али до тога није дошло – каже Ксенија Лазић, бивши координатор Регионалне канцеларије за младе у Суботици.

 

Суботичка омладина је тако остала без могућности да конкурише са својим плановима и да организовано ради. Млади су већ изгубили наду, али Немања Симовић, члан Градског већа за спорт и омладину, каже да би у марту канцеларија опет могла да отвори врата младима.

 

– Од 1. марта почиње да ради локална канцеларија на Отвореном универзитету. Град је обезбедио простор, део опреме Министарство омладине и спорта, а у фебруару ће бити расписан конкурс за координатора. Млади ће дорадити постојећу стратегију, али тако да може да је прихвати Скупштина града – каже Симовић.

 

PravdaKOMENTARI

  1. Nenad kaže:

    Da li moze da se zna o kojoj se kolicini novca radi? I da li je pored obezbedjenog prostora uopste i potrebno neko finansiranje ovakvih grupa mladih? posto pretpostavljam da bi trebalo da sve to bude na dobrovoljnoj bazi i da mladi budu samomotivisani da tu ucestvuju.

OSTAVITE KOMENTAR