“Mladi u akciji”-ekološki lideri

U Subotici je održan trening za mlade ekološke lidere iz Portugala, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon šestodnevnog treninga pod nazivom “Mladi u akciji” polaznici su imali priliku da nauče kako da se osnaže i budu ekološki lideri. Uz mnoštvo zadataka koje su uspešno uradili tokom treninga pokazali su da žele da promene nešto, a na treningu su imali priliku i da nauče kako to da urade.

U sredu su u održali su prezentaciju o ekološkim problemima. Cilj prezentacije je bio da se podigne ekološka svest učenika o problemima u prirodi i na koji način mogu da se reše. Prezentacija je održana u okviru projekta “Mladi u akciji”, a organizator je subotička nevladina organizacija “Know How”.

 

– Ideja je bila da se kod mladih probudi interes za očuvanjem životne sredine i kako da mladi stečena znanja primene u svakodnevnom životu. Najbitnije je da se kod mladih probudi ekološka svest i da postanu svesni da oni mogu da promene nešto. Mi smo pokušali da im ukažemo na to. Inače, Subotica je predivan grad – rekao je Zoran Bogdanović iz Bosne i Hercegovine, Brčko.

Trening “Mladi u akciji” ima za cilj da podstakne mlade aktiviste iz oblasti ekologije da postanu vođe za poboljšanje okoline u svojim organizacijama i zajednicama.

 

-Teme treninga su bile razvijanje komunikacijskih i organizacionih veština lobiranje, podizanje samosvesti i ekološke svesti. Iz četiri zemlje učestvuje 22 polaznika. Pored praktičnog i teorijskog dela učesnici su imali priliku i da se upoznaju sa radom Zoološkog vrta na Paliću, kao i da putem gritera, neformalnih turističkih vodiča upoznaju Suboticu. Svečanu večeru, kao završnu smo imali na Majuru gde uz odličnu hranu i piće, kao i uslugu jedna od polaznica Tatjana je izvela i ples sa vatrom – rekla je saradnica na projektu i trener, Nataša Marić. Zajedno sa njom treninge je držala i Nina Mamužić, dok je kao tehnička podrška Srđan Lazić bio zadužen da pored realizacije sitnih tehničkih detalja i za provod polaznika koji su uz njegovu pomoć imali priliku da se upoznaju sa tamburašima i noćnim životom, koliko ga ima ili nema naš grad.

 

19. februara u poslepodnevnoj sesiji u konferecijskoj sali Hotela “Patria” novinarka RTV YUEKO, Sandra Iršević je održala prezentacije na temu: “Mediji i klimatske promene”, “Zaštićena prirodna dobra Subotice “ i “Arhuska konvencija”. Radni jezik bio je engleski.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR