Mlekara pomaže modernizaciju farmi dobavljača mleka

Млекара Суботица, која послује у оквиру “Дунав храна групе”, обезбедила је под повољним условима набавку три нова савремена уређаја за аутоматску мужу крава – измузишта, за потребе три кооперанта ове млекаре, у укупној вредности од око 40.000 евра.

 

Како је приликом обиласка три фарме у региону Суботице и Сомбора Танјугу рекао директор сировинског сектора Млекаре Суботица Горан Стопарић, измузишта су набављена обједињеном набавком, чиме је смањена њихова појединачна цена, а Млекара је кредитирала набавку за два фармера, док је трећи сам обезбедио кредитну линију.

 

 

Најповољнију понуду за ову набавку дало је предузеће “Луковић – агри” из Куле, регионални дистрибутер италијанског предузећа “Милк лајн”, а два измузишта вредна око 11.000 и око 14.000 евра, Млекара је кредитирала у целокупном износу, на период од четири године, са каматом од шест одсто годишње и грејс периодом од шест месеци.

 

Измузишта “Милк лајн” инсталирана су на фармама Андора Ковача из Чантавира, Јосипа Дулића из Ðурђина и Николе Настасића из Обзира код Сомбора.

 

Према Стопарићевим речима, у Млекари Суботица је процењено да постоји велики број фарми са високом производњом која није технолошки покривена, а да би се кроз помоћ фармерима за инсталацију измузишта смањило време муже, а подизањем технолошког нивоа би се повећао и квалитет сировог млека, односно сировине за Млекару Суботица.

 

“На фарми Андора Ковача, на пример, дневно се добије око 400 литара млека, а за мужу је било потребно и до три сата. Инсталацијом ових савремених измузишта време муже је смањено, а ова фарма је доказ да се њиховом инсталацијом повећава и квалитет, јер је Ковач, након инсталације ове линије, постигао квалитет сировог млека ЕУ квалитета”, рекао је Стопарић Танјугу.

 

Генерални директор Млекаре Суботица Милан Грујић приликом обиласка ове три фарме изјавио је Танјугу да је помоћ фармерима – добављачима сировог млека, “деценијска пракса” овог предузећа, а да износ те помоћи зависи од пласмана готових производа на тржишту.

 

Грујић је најавио да је за наредну, 2013. годину, планом пословања Млекаре превиђено улагање три милиона евра у модернизацију Млекаре, али и помоћ фармерима.

 

“Што ми будемо успешнији у послу прераде и продаје на домаћем и регионалном тржишту, то ћемо бити у већој могућности да помажемо примарну производњу, што је нама и најважнији циљ, јер без квалитетног млека и довољне количине ми не можемо да остваримо своје пословне циљеве”, рекао је Грујић.

 

Млекара Суботица у овој години ће откупити укупно 58 милиона литара сировог млека од 1.600 коопераната, од којих су 260 породичне фарме.

 

Извор: ТанјугKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR