Mlekara Subotica: Mleko je bezbedno, problem je u pravilniku

U Mlekari Subotica tvrde da je njihovo mleko bezbedno i ocenjuju da je ceo slučaj oko kontaminacije mleka aflatoksinom posledica neusklađenosti strogih pravilnika sa realnošću na farmama.

Direktor sirovinskog sektora subotičke mlekare Goran Stoparić izjavio je danas da je njihovo mleko i većine ostalih mlekara bezbedno, te da ga i on daje svojoj deci.

 

Stoparić je rekao da je Mlekara Subotica, jedna od šest proizvođača mleka za koje se sumnja da sadrže povišeni nivo aflatoksina M1, postupila po nalogu Veterinarske inspekcije i uzela uzorke iz tankova na farmama sa kojih se donosi sirovo mleko.

 

– Trenutno nemamo konkretne rezultate za pojedinačne farme. Međutim, na osnovu do sada povučenih proizvoda sa tržišta, a na bazi standarda koje primenjujemo u proizvodnji, u smislu njene sledljivosti, jedan deo farmi je detektovan i Veterinarska inspekcija u ovom momentu na tim farmama uzima uzorke stočne hrane – rekao je Stoparić.

 

Nakon što se dodatnim analizama utvrdi da su u tom mleku zaista povećane koncentracije aflatoksina, pretpostavlja se da će u tom slučaju to mleko biti uništeno, objasnio je on.

 

Što se tiče pravilnika, kojim je uređena maksimalna koncentracija aflatoksina, Stoparić je rekao da je on “preko noći” pooštren 10 puta i to je zapravo glavni uzrok celog problema koji je sada nastao.

 

Prilikom usklađivanja našeg zakonodavstva sa regulativom EU, nije sagledavano stanje na terenu, niti se o ranijim maksimalnim koncentracijama aflatoksina (bile 10 puta veće) struka izjasnila kako bi dala svoju analizu da li su te koncentracije problematične za zdravlje ili ne, rekao je on.

 

– Slična situacija bila je i 2002. godine kada je takođe ‘preko noći’ usvojen novi pravilnik, prema kome 90 procenata mleka u zemlji nije zadovoljavao nove kriterijume. Da je tada neko počeo striktno da ga primenjuje, mi bismo imali veštačku nestašicu mleka – objasnio je Stoparić.

 

– Sada je zahvaljujući obračunu između pokrajinskog sekretara i republičkog ministra poljoprivrede aktuelan aflatoksin. Međutim, mnogobrojni higijenski parametri, sadržani pravilnikom, određuju kvalitet mleka, a tim pravilnikom se niko ne bavi – kazao je Stoparić.

 

Aflatoksin, kao produkt plesni u stočnoj hrani, nije prisutan samo u mleku, jer preko stočne hrane dospeva i u druge životinje i na osnovu toga se postavlja pitanje da li se neko bavio analizama mesa i mesnih prerađevina, ukazao je on.

 

– Trebalo je napraviti jedno opsežnije istraživanje i analizu i onda bih ja kao građanin mogao da zaključim da se ovde radi o zabrinutosti za zdravlje stanovništva. Međutim, ovo meni više liči na obračun sa mlekarskom industrijom – zaključio je Stoparić.

 

BlicKOMENTARI

 1. Mleko kaže:

  U Eu je dozvoljeno 0,000 To je sigurno !

 2. ZEDNIK.... kaže:

  isto ovo zarazeno mleko smo pili i pre 10 tak godina isto,pa smo svi zivi i zdravi nikome nista nefali.ovo su ponovno izmisljene bajke za decu,da bi se mleko uvezlo iz hrvatske i madjarske ,jer se vec ovaj uvoz mesecima radi,znalo se da ce se nesto slicno smisliti,ovo se ne desava prvi put.pre nekoliko godina kad su napravili slicno pricu ,uvezli mleko u prahu iz hrvatske,kao zdravije je to nego ovo nase domace mleko.koliko njih se u bg.razbolelo od ovoga mleko??stvari se zataskale ,i ponovo je bilo domace mleko najbolje.ovo se radi u inat poljoprivredi,a neko od ovoga ima velike koristi.livno sam bila svedok vec par meseci uvozu mleka iz madjarske,stalno sam ramisljala sta ce nama toliko mleka OBRANO sa 2,8 masnoce ,kad imamo nase mleko,,E SAD JE SLIKA SASVIM JASNA !!!

 3. ss kaže:

  Ja cu umreti od IMLEKOVOG mleka. Proklinjem dan kad sam ga kupio i pio!!!

 4. dasHHa kaže:

  Vlada je katastrofa,drzava je banana milkshake a i mediji su isto krivi.

  Niko ali niko od gore spomenutih nije pruzio potrebne informacije svim gradjanima.

  Sta su myotoxini(aflatoxini),koliko ih ima(14 vrsta!),koji su opasni a koji su manje opasni(B1 je najopasniji)dok se M1(transformisani B1 za koji su se svi zakacili)nalazi u dozvoljenih 0,05 ug/kg u mleku.

  B1,B2,G1,G2 su daleko opasniji u mleku(kancerogeni)i njihov nivo je 0,00 u EU sa razlogom.

  Aflatoxini se nalaze u zitaricama,uljaricama,semenkastim i orasastim plodovima,u svim zivotinjama i ribama koje se prehranjuju zitaricama.

  Ko zeli da se informise evo linkovi pa citajte(na engleskom su)

  http://www.icrisat.org/aflatoxin/aflatoxin.asp

  http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/aflatoxins_en.htm

  http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/guidance-2010.pdf

  Direktno opasna,fatalna doza aflatoxina B1 je oko 6g/kg-momentalno izaziva mutaciju DNA strukture u jetri ako se unelo kroz hranu,na kozi ukoliko je doslo do kontakta sa kozom.Posledica je karcinom.

 5. freelancer kaže:

  Nepojmljivo je, smešno bi bilo da nije tragično, neshvatljivo… kako iz dana u dan SVI koji daju nekakvu “izjavu”, u bilo kojoj formi i obimu, zapravo SAMI SEBI skaču u usta i otkrivaju sve više i više prljavštine. Kao kad se zaglibiš u živo blato. Svaki pokret znači potonuće dublje i dublje…

  PREKO NOĆI se menjaju svakojake odredbe u zakonskim aktima (bez obzira na oblast) i pri tome se ne vodi računa ni za SLOVO koliko su te odredbe uskladjene sa srodnim, zavisnim ili onima koji su u nekakvoj vezi… To se i dogodilo u ovom slučaju. Potezom PERA smanjen je nivo dozvoljenog otrova u mleku 10 PUTA, a istovremeno je ostao isti (enorman) dozvoljeni nivo u stočnoj hrani. Čist dilentantizam.

  A šta se to dogodilo 2002.? Ne znam da li je to bilo TE godine, ali znam ovo: neko (moj, ne bitno) živi od proizvodnje mleka. Desetak krava u štali i još toliko bikova i… živi se. Mlekara je isplaćivala vrednost mleka po osnovu količine MLEČNE MASTI. Po skali. Koliko mm toliko para. Ko zna, njegove krave daju mleko sa +4%, neki nisu imali ni 3,5%. Onda je PREKO NOĆI doneta odluka da će se kao parametar za obračun uzimati broj bakterija po jedinici mere u mleku. HAOS! 90% mleka NEISPRAVNO! Otkupna cena po litru stravično PALA. Za isti uloženi trud i rad, za istu količinu mleka, seljak odjednom dobije manje para. Ok. Da se izbace oni koji predaju neispravno mleko. ALI… Mleko se predaje na otkupna mesta. SVO mleko, SVIH kooperanata se sipaju U JEDAN bazen. Izmeša se… ONDA se uzorkuje, vrši analiza i… to vam je toliko i toliko… Pa kada neko moj, preda 200 litara ISPRAVNOG mleka i dodje “kooperant” koji ima 1 (jednu) lravu sa cincikom od 5 litara DJUBRETA od mleka, šta se dešava?

  Definitivno smo banana, ma kakva banana…. KORA od banane država. OVO je isplivalo na površinu ZATO što su neki političari odlučili da se obračunaju. A šta je sa ostalim? Ostalo je sve ispravno? Zdravo i po “propisima”? Nije nego…

 6. dasHHa kaže:

  Totalni haos! Neko ce reci “divlji zapad”,e pa ovo je gore i od divljeg zapada na kojem si pored celog haosa i ne vladavine zakona i pravde ima jedno od najvaznijih prava: stiti svoj zivot i imovinu svim sredstvima(hladno i vruce oruzje)!

  Ovde nema ni takvog najprimitivnijeg oblika prava coveka!

 7. freelancer kaže:

  Sve, ali bukvalno SVE današnje **bene novine prenose naslov: “Knežević:Stiže potpuno ispravno mleko”. O D A K L E??? Čije? U prahu pa da ga razmućuju? Preko koga? Eeeehhhh… 

OSTAVITE KOMENTAR