Mleko Mlekare Subotica ispod 0,05 mikrograma aflatoksina

Po rezultatima analize prisustva aflatoksina u mleku laboratorije Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u dva od 59 uzoraka mleka prisustvo aflatoksina je veće od dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu.

 

U većini uzoraka prisustvo aflatoksina veće je od evropskog standarda od 0,05 mikrograma, koji je do marta bio na snazi i u Srbiji.

 

Analizu je naručio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a rezultati su pokazali da samo devet od 59 uzoraka zadovoljava evropski standard od 0,05 mikrograma.

 

Rezultati koji su na sajtu tog pokrajinskog sekretarijata pokazali su da je veće prisustvo aflatoksina od dozvoljenog pronađeno u mleku Mlekare Tomić, i to u uzorcima pasterizovanog mleka sa jedan i 2,8 odsto mlečne masti ( 1,215 i 0,623 mikrograma po kilogramu), sa rokom upotrebe do 10. maja.

 

Evropski standard zadovoljavaju uzorci Dukat trajnog mleka obogaćenog vitaminom D sa 2,8 i 1,5 odsto mlečne masti i rokom upotrebe do 26. i 19. avgusta ( 0,007, 0,009, 0,023 i 0,029 mikrograma), Imlekovo belo (bello) organsko mleko i to dugotrajno sa 2,8 odsto mlečne masti upotrebljivo do 25. oktobra i 7. novembra (0,016 i 0,03 mikrograma), kao i belo organsko mleko bez konzervansa i glutena u ambalaži od 750 mililitara upotrebljivo do 23. maja (0,028 mikrograma).

 

I dugotrajno mleko Niške mlekare sa 2,8 odsto mlečne masti upotrebljivo do 30. jula i sveže mleko mlekare Subotica “Zdravo” sa 1,5 odsto mlečne masti upotrebljivo do 14. maja zadovoljavaju evropske standarde prisustva aflatoksina u mleku jer je utvrđeno da ga sadrže 0,044 i 0,037 mikrograma po kilogramu.

 

U Srbiji je krajem februara dozvoljena vrednost aflatoksina vraćena na 0,5 mikrograma, umesto dotadašnjih 0,05 mikrograma, koji su bili u skladu sa standardima EU. Vlada je potom najavljivala da će dozvoljenu granicu opet vratiti na “evropskih” 0,05 mirkograma, ali to do danas nije uradila.

 

Vlada je odluku o vraćanju dozvoljene koncentracije na 0,5 mikrograma donela nakon afere koja se pojavila u javnosti, jer su merenja koncentracije štetnog aflatoksina pokazala da veliki broj uzoraka mleka, koji se prodaju na tržištu Srbije, sadrži količine aflatoksina iznad dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ove sedmice je izjavio da je mleko u Srbiji “katastrofalno loše”, kada je u pitanju koncentracija opasnog aflatoksina u njemu, i ocenio da iza napada na njega u pojedinim tabloidima stoje oni koji imaju najveći uticaj u “mlekarskom lobiju”. “Već nekoliko puta sam rekao njihovo ime javno”, kazao je Ješić, koji je ranije takve optužbe uputio na račun kompanije “Salford”.

 

On je upitao ko stoji iza kampanje “Ja pijem mleko” u Srbiji. “To je trenutno najskuplja i najveća kampanja u Srbiji. Ko stoji iza te kampanje, pitam vas. Da li stoji ministarstvo ili ko? Nema potpisa, pa ne znamo ko stoji, a mleko je i dalje neispravno”, kazao je Ješić i ocenio da u državi postoji “ozbiljna korupcija” po pitanju aflatoksina i mleka.

 

Rezultate analziranih uzoraka mleka pogledajte ovde

 

Beta, Studio BKOMENTARI

 1. su.cornelia@gmail.com kaže:

  Nije nikome cudno sto su tu naveli samo mlekaru Tomic?  😆

 2. Gledač kaže:

  Evo link za rezultate pa nađite Zdravo. Samo po imenu 😉
  http://195.178.40.73/poljoprivreda/sites/default/files/16052013_Spisak_mleka.pdf 

 3. freelancer kaže:

  Pa baš lepo. Od celog cirkusa, na kraju NIŠTA! potezom pera, administrativno, “dekretom” jednog političara, mleko više nije otrovno. Super. “Dživ-dživ-dživ, niko nije kriv!”

  To sa Salfordom smo odavno apsolvirali da nisu čista posla i da svaka garnitura, aktuelna na vlasti, verovatno ima neke koristi da se zadrži status quo. A šta ako jednom pokupe prnje i odu? Onda zna se – UVOZ. Umesto da su vlasnici mlekare DOMAĆI PAORI, proizvodjači mleka, kao u kulturnim zemljama gde Salford NE SME ni da se POJAVI, a kamoli posluje. Raspitajte se…

  Na kraju, ispada da je sve ovo samo ujdurma. Uostalom, količina arsena (vrlo pogan otrov) u pijaćoj vodi u Subotici je 20 (DVADESET) puta iznad dozvoljenog nivoa pa…? Kako za to baš briga političare? 

  O otrovima u ostaloj prehrani i tečnostima, neki drugi put 🙂

OSTAVITE KOMENTAR