Mleko u radnjama niko ne kontroliše

Iako iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su kontrole kvaliteta mleka pojačane i na farmama i u prodavnicama, iz trgovinskih lanaca nezvanično saznajemo da poslednjih sedam dana mleko sa njihovih rafova niko nije kontrolisao. Ministarstvo poljoprivrede kao da ne želi da stavi tačku na aferu sa mlekom, pa je pokušaj “Blica“ da dobije podatak da li su i gde u poslednjih nedelju dana rađene kontrole mleka opet ostao bez konkretnog zvaničnog odgovora.

 

Trgovinski lanci i male prodavnice s kojima smo kontaktirali proteklih dana potvrdili su nam da im inspektori nisu ulazili u radnje prošle nedelje.

Kako u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su kontrole pojačane, i to ne samo na farmama, u pokušaju da to i dokažemo i dobijemo datume i rezultate nekoliko poslednjih kontrola mleka obratili smo se prvo Sanji Ćelebićanin iz Veterinarske inspekcije, koja nas je uputila na Ministarstvo poljoprivrede.

 

Zatim smo okušali sreću u Upravi za veterinu i u Upravi za zaštitu bilja, koje su trenutno bez direktora, ali su nas i oni uputili na istu adresu i pre nego što smo postavili pitanje. Usledila je ista procedura i posle razgovora sa Nenadom Katanićem iz Poljoprivredne inspekcije. Jedino nam je Dejan Krnjaić, državni sekretar za poljoprivredu delimično odgovorio na pitanje dok nas je za detalje uputio na – Ministarstvo poljoprivrede.

 
– Inspektori svakodnevno kontrolišu mleko na farmama kako se ne bi dogodilo da se problematično mleko nađe na rafovima prodavnica. Čim inspektori uoče problem, država šalje pomoć za njegovo rešavanje – kaže Krnjaić.

 
Mleko se na farmama stvarno kontroliše pojačano, a kontrolišu ga i sami proizvođači koji sebi ne smeju da dopuste više nijedan kiks, a i inspektori. Ali pojačana kontrola mleka neće pomoći proizvođačima i prerađivačima mleka u Srbiji ukoliko Vlada ne odgovori na njihove zahteve da granica aflatoksina ostane 0,5 mikrograma po kilogramu. Oni se, prema tvrdnjama Gorana Janjića, direktora Nacionalne asocijacije prerađivača mleka, plaše da će ako u ovom trenutku budu bacali mleko koje ne ispunjava deset puta niži standard srpska poljoprivreda doživeti kolaps.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR