Mnogo “falsifikovanog” meda na tržištu

Na  tržištu su se  pojavile velike količine “falsifikovanog” meda, upozoravaju pčelari.
Protekla godina bila je izuzetno loša za pčelare, meda gotovo da nije bilo. Ovakva situacija pogodovala je pojavi velike količine “falsifikovanog” meda na tržištu.

med

Pčelari ističu da je gotovo nemoguće uočiti razliku izmedu “falsifikovanog” i pravog meda, kao jedini relevantni reper ističu cenu, a trenutna cena pravog meda na tržištu kreće se između 550 i 1000 dinara po kilogramu, u zavisnosti od vrste meda.

Za kontrolu kvaliteta meda zaduženi su inspektori Uprave za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede. Analize se vrše na samoj liniji proizvodnje, ali i na tržištu odnosno
u prodavnicama i na pijacama. Učestale kontrole su izuzetno važne zato što je pčelarstvo jedina grana poljoprivrede, kod nas, koja može da zapošljava nove ljude. Građani koji sumnjaju u kvalitet meda koji su kupili, mogu to da prijave nadležnim organima. “Falsifikovani” med stvara ogromne probleme kako pčelarima, tako i državi.

Savetuje se kupcima da ove godine obrate pažnju prilikom kupovine bagremovog meda, kog je ove godine proizvedeno izuzetno malo, a na tržištu se može naći u velikim količinama po veoma pristupačnim cenama. Moguće je doći i do pravog bagremovog meda kod pčelara koji ga imaju u zalihama od prošle godine, ali po višim cenama.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

  1. peppery pepper kaže:

    CITAT: “…Pčelari ističu da je gotovo NEMOGUĆE uočiti razliku izmedu „falsifikovanog“ i pravog meda, kao jedini relevantni reper ističu CENU…”

    Dakle, cilj ove glupe priče je da se očuva VISOKA CENA meda pošto između “pravog” i falsifikovanog meda i nema razlike, tako kažu “pčelari”, a “RELEVANTNI” reper je CENA!?!?!?

    Sve JEFTINO je falsifikat, a SKUPO je “pravi” med…. Pa koga, bre, zajebavate???

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =