Moda u zastoju – Tange

Tanga-veš je ušao u svet mode još 1939. godine kada su kreirani prvi modeli. Tadašnja ideja je bila da se olakša posao igračicama u pozorišnim burleskama da slobodno nastupaju na sceni ne pokazujući svoj donji veš.

Postaju neobično popularne krajem osamdesetih na plažama Brazila, odakle se početkom devedesetih sele na američke i evropske plaže. Trend se munjevito širi, i danas je postalo  skoro  neprihvatljivo da se veš nazire, i ocrtava, a tanga-gaće danas proizvode sve firme koje proizvode donje rublje.

Subotičani to čudo prvo sreću u susednom Segedinu, gde su patrijarhalne stege kudikamo slabije nego 40 km južnije. Dvehiljadita godina i jedna nova generacija, uvele su ovaj mali komad veša u modu i u našem gradu.

Nekada je moda značila sve što je prolazno, što je trenutno. Pomodno, dakle kratkog roka. Ali 21. vek značio je i kraj istorije i onih zakonitosti koje su uspostavljene u prethodnom stoleću.

 

Kad će opet ovako da se nosi ?
Slika

Tako su i Tanga gaće ostale zaglavljene u vremenu i ovom prostoru, koji za razliku od Brazila ima četiri godišnja doba. Mnoga je majka očajna i zabrinuta nad zdravljem svojih ćerki tinejdžerki, mnogi su očevi i dede zgranuti ogologuženjem svojih ljubimica. Nasuprot tome je zadivljujuća upornost armije devojčica da po hladnoći izlaze golih leđa i tanke garderobe. Lepota ima previsoku cenu ako to znači stalno izlaganje bubrega, „reproduktivno – sanitarnog čvora“ i inih vitalnih organa zimi i studeni. Ali, mladost je takva, ne misli na sutra.

Očajni roditelji optužuju kreatore svetske mode, da su homoseksualci, ženomrsci, da ne kreiraju modu za zimu. Neki idu dotle da krive izvesne glumice i pevačice (Džej Lou, Šakira…) da su svoj „donji deo leđa“ afirmisale kao najzanimljiviji deo ženskog tela i time preokupirale modne magove baš tim delom ženske figure.

Zar je toliko bezveze i demode ako se ocrtava donji veš ? Nije tema referenduma a nema ni dileme za naše devojke, već celu jednu deceniju.

 

Kukala joj majka…

Slika

LanskyKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Naravno, uvek je bilo među Subotičankama onih koje su krčile put novim trendovima. Za celo leto 1993. godine u Budvi, jedine su nosile toples i gaće sa "štrangom", dve bliznakinje iz Subotice, tada petnaestogodišnje ćerke poznatog slikara.
  Nisu se one prve raskomotile u istoriji "Obale lozovače" ali to leto, bile su jedine.

 2. tea kaže:

  Jedna mala ispravka. Neke od nas su tange nosile i 1992 godine (sto moze da posvedoce moji drugovi iz srednje) a tanga kupaci od 1994. Tako da nismo bas toliko zaostajali za dragim nam susedima.

 3. nesvrstan kaže:

  Draga Tea, 

  mislim da ćemo teško pronaći te tvoje drugove iz srednje, pa bi možda bilo interesantno da postaviš neku fotografiju iz tog doba. Naravno, isključivo u cilju dokazivanja tvoje tvrdnje  da su naše sugrađanke uvek bile u korak s vremenom!

  – ova tema je malo starija, ne znam da li će Tea videti ovu poruku  ;)))

 4. milan kaže:

  obožavam ovaj donji veš najudobniji mi je od svih gaćica

 5. dasHHa kaže:

  milan:

  obožavam ovaj donji veš najudobniji mi je od svih gaćica

  lol

 6. milan kaže:

  Volim da nosim tanga veš zato što je mnogo udoban obožavam onu tračicu ili kanap što se uvlači gde je to neizbešno i kad pri sedanju čučenju i savijanju počne da struže što mnogo volim a kada se ugreje ne osećam ih da ih imam na sebi obožavam tange to su najbolje gaće i onom ko je to izmislio glava mu se pozlatila zato što je izmislio gaće u kojim ću ja da uživam svaka mu čast

OSTAVITE KOMENTAR

+ 51 = 54

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: