Moderno ropstvo-trgovina ljudima

Žrtva trgovine ljudima može biti svako, a trgovac bilo ko. Reč je o jednoj od najunosnijoj kriminalnoj aktivnosti, čija se zarada na globalnom nivou procenjuje i na 60 milijardi dolara godišnje. Žene, deca, muškarci bez obzira na poreklo ili nivo obrazovanja, svi oni mogu postati žrtve. Posebne zamke se kriju na društvenim mrežama, kažu u subotičkoj policiji.
Oktobar je u našoj zemlji proglašen za mesecom borbe protiv trgovine ljudima. Policijski inspektori tim povodom su držali predavanja u osnovnim i srednjim školama u Subotici. Učenici Srednje hemijske škole “Lazar Nešić” uglavnom znaju šta je trgovina ljudima i kako da se zaštite.

Slika

Trgovina ljudima se odvija u nekoliko faza: vrbovanju, tranzitu i eksploatacija. Načini vrbovanja mogućih žrtava su različiti, od klasičnog obećavanja bolje plaćenog posla u zemlji ili inostranstvu, „četovanje” na internet forumima do oglašivanja navodnog pronalaženja bračnog partnera. Posle uspešno okončanog vrbovanja sledi tranzitna faza. Mnoge žrtve nisu nikada napuštale svoju zemlju i u potpunosti su zavisne od trgovaca. Neke napuštaju svoj dom bez pasoša, a ako ga imaju putne isprave im oduzimaju „organizatori posla”.U poslednje vreme, trgovci ljudima se kriju iza lažnih profila na društvenim mrežama.
Srbija nije samo zemlja tranzita, kako mnogi misle, već i zemlja porekla pa i destinacije. Poslednjih godina je u porastu interna trgovina ljudima, što znači da osoba može biti prodata iz jednog u drugi grad, a da ne napušta državu. U Subotici ove godine nije zabeležen nijedan slučaj, ali se u Višem javno tužilaštvu u toku dva predmeta za trgovinu ljudima i 29 krivičnih predmeta za ilegalne prelaske preko granice.

izvor RTV YUECOKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: