Modrovrana

Ornitolozi i zaposleni u JP “Palić Ludaš” ove godine su izbrojali jedan par modrovrana na Ludašu.Oto Sekereš objašnjava da je sve manje modrovrana i da su oni u vidu mera aktivne zaštite izradili 100 kućića za modrovrane i planiraju još toliko.

modrovrana-jpg_660x330

Modrovrana je ugrožena vrsta ptica i ponovo je počela da se gnezdi na Ludašu od 2011.godine. U Srbiji je zaštićena kao Prirodna retkost Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti iz 1993. godine. Nalazi se na IUCNcrvenoj listi ugroženih vrsta, kao i na listi organizacije BirdLife International. U Evropskoj Uniji je strogo zaštićena i nalazi se naAneksu 1 Direktive o pticama.

Udruženja ljubitelja prirode „Riparia“ godinama radi na realizaciji  mera aktivne zaštite modrovrana (Coracias garrulus), koje su se pokazale veoma uspešnim.

Modrovrana je široko rasprostranjena evroazijska gnezdarica, redovan evroazijsko – afrički migrant. Više od 50% njene globalne populacije i površine njenog gnezdilišnog areala se nalazi u južnoj i istočnoj Evropi, gde trpi izuzetno negativan populacioni pritisak. U samo jednoj od 29 evropskih zemalja u kojima se gnezdi, brojnost populacije ne opada. Gnezdi se isključivo, unutar otvorenih nizijskih staništa u dolinama reka, a za smeštaj gnezda traži duplje u drveću, ili, ređe, u vertikalnim odsecima tla.

Populacija modrovrana je u opadanju po celoj Evropi. Uzroci opadanja su nestanak staništa, nedovoljno mesto za gnežđenje(duplje), korišćenje pesticida, krivolov, elektrokucija. Broj parova u Vojvodini 1980.godine iznosio je 100 pari, 1990.-30 pari, a 2000. – 17 pari modrovrana.

Udruženje  ljubitelja prirode Riparia od 2003. godine radi na aktivnoj zaštiti ove vrste.KOMENTARI

 1. Gornjak kaže:

  Nadam se da ovih lepih ptica ima još negde skrivenih od očiju javnosti i da će njihova brojnost krenuti uzlaznom putanjom. Po Tavankutskim ritovima,u šumi i oko jezera mogu da se vide mnoge ptice koje do pre par godina nisam nikada video. Ko zna,možda ima i koja modrovrana.

 2. Anonimni kaže:

  Modrovrana se nastanila i u ataru NOVOG BEČEJA .

 3. Imre Almasi kaže:

  Modrovrana se nastanila i u ataru Novog Bečeja.

 4. nick kaže:

  vidjena jedna na borcanskom kanalu kod beograda

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: