Moguć novi pomor

Ako smem, preneo bih jednu vest iz Blica.

Ukoliko mraz potraje još 15 dana ribe bi mogle da ostanu bez kiseonika. Jezero je dodatno opterećeno organskim materijama koje su stigle putem gradskog prečistača, kaže Blagoje Lečić.

Posle katastrofalnog pomora ribe na Paliću u junu prošle godine sa najlepšim turističkim mestom u Vojvodini zima je počela da se poigrava i da ugrožava opstanak živog sveta u jezeru. Trenutno, kažu stručnjaci, problema nema, ali ukoliko niske temperature narednih deset do petnaest dana jezero budu držale okovano ledom ribe bi mogle da ostanu bez kiseonike.
Blagoje Lečić, biolog u Javnom preduzeću "Palić Ludaš", kaže da je debljina leda u proseku sedam cantimetara i da je problem nastao kada je ledenu površinu prekrio sneg.

U takvim uslovima kada je površina jezera zatamljena dolazi do prekida fotosinteze i alge ne mogu da žive normalno zbog čega previše troše kiseonik. Problem je i što u jezeru ima dosta mulja, koji se razgrađuje, istina zimi sporije nego leti, ali njegovo trulenje takođe ugrožava normalno odvijanje fotosinteze. Nagomilani gasovi zbog zatvorene površine jezera ne mogu da se izluftiraju i ovakvo stanje naredne dve nedelje neće štetiti živom svetu, ali nakon toga bi ribe mogle da se uguše – kaže Blagoje Lečić.

Prema njegovim rečima u Palić se u toku prošle godine iz gradskog prečistača slilo previše organskih materija koje su dodatno opteretile jezero, a nove okolnosti zbog mraza "podgrejale" su i onako loše stanje vode. Prema vremenskim prognozama otopljenja će biti, ali Blagoje Lečić kaže da sa različitih strana stižu i različite informacije o temperaturama.

Svake godine pravimo oduške na jezeru kako bi omogućili protok vazduha, međutim, sada nismo u mogućnosti da to uradimo. Zbog snega ne možemo da procenimo bezbednost i napravimo rupe u jezeru, a za druge akcije u preduzeću i gradskom budžetu nema novca. Pre mraza imali smo jedno otopljenje koje je odvojilo led od obale pa su gasovi delimično isparili, ali njihovo novo nagomilavanje pod ledom moglo bi da izazove novu katastrofu – poručuje Lečić.

U Gradskoj upravi pred kraj prošle godine najavljeno je da će Institut "Jaroslav Černi" iz Beograda do februara završiti studiju i idejno rešenje za projekat odmuljavanja jezera Palić. Biolog Blagoje Lečić učestvovao je u snimanju debljine mulja ali su i ovu akciju prekinule snežne padavine i niske temperature.

Tim će nastaviti sa radom čim se stvore uslovi za dalje snimanje i mi uskoro očekujemo predstavljanje idejnog rešenja za spas Palića– kaže Blagoje Lečić.

Ekipa "Blica" obišla je juče jezero i fotografisala građane koji su šetali po zaleđenoj jezerskoj površini zbog čega ostaje otvoreno pitanje : zašto radnici JP "Palić – Ludaša" ne mogu da stanu na led i i obezbede ribama dovod kiseonika? Zbog Dana državnosti niko od nadležnih u Gradskoj upravi juče nije radio, a zaposleni u JP "Palić Ludaš" više nisu odgovarali na naše pozive.

Za oduške ne treba para
Gabor Mesaroš, biolog, kaže da u svojoj istoriji Palić ima nekoliko slučajeva zimskih pomora ribe, ali da je poslednjih decenija JP "Palić Ludaš" o tome svesrdno vodio računa praveći oduške.
To je mala intervencija za koju osim alata ne treba ništa drugo.

izvor: BlicKOMENTARI

  1. coyote kaže:

    Palićko jezero je toliko prljavo da po meni nema smisla pričati o turizmu na njemu. Ovde se priča o planovima i potencijalima Palića, a ja ni jedan potencijal ne vidim. Niti imamo čistu vodu, niti imamo kongresnu dvoranu, niti bilo šta što bi moglo da zabavi gosta i zadrži ga par dana.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 70 = 74

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: