Moguća Srbija

Povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, Udruženje TERRA’S je u petak, 20. aprila, u centru Subotice organizovalo ekološki performans, koji se realizuje u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji pod nazivom „Moguća Srbija“.

Uz prigodan muzički program uživo, volonteri Regionalnog Arhus centra su delili informativno-promotivne materijale i animirali građane da se uključe u proces predlaganja mogućih rešenja za održivi razvoj Srbije, što je jedan od ciljeva projekta, dok se sa druge strane pozivaju političari na odgovornost zarad poboljšanja kvaliteta življenja.

 

Ovogodišnji slogan da se „Mobiliše Zemlja“, uklapa se u nastojanje da se preko projekta mobilišu stručnjaci koji su dali presek stanja i prioritetne aktivnosti delovanja u sedam oblasti, među kojima je i zaštita životne sredine, što je objavljeno u celosti na Internet strani www.mogucasrbija.rs, saopštila je, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S i dodala:

 

– Pohvalili su usvajanje tzv. zelenih zakona i podzakonskih akata od 2009. godine, ali je problem njihova primena u praksi. Stoga su predložili niz prioriteta, među kojima su: jačanje kapaciteta organa vlasti od lokalnog do državnog nivoa, gde bi trebalo da se zapošljavaju stručni, a ne partijski podobni ljudi. Zatim, obavezno jačanje civilnog i uključivanje poslovnog sektora u rešavanje ekoloških problema, te neophodnost redefinisanja uloge fondova za zaštitu životne sredine.

Subotički eksperti iz različitih oblasti su sugerisali na donosioce odluka da razmotre mogućnosti koje pružaju eko-inovacije u održivom razvoju. Predložili su da se u Subotici uradi energetski bilans, zatim plan za obnovljive izvore energije (toplotne pumpe, solarni paneli, biogas i sl.), te da shvate da je organska poljoprivreda stvarno razvojna šansa Srbije.

 

Danas su Subotičani ubacivali u „zelenu kutiju“ svoje ideje i predloge, ali imaju mogućnost da to urade do 13. maja na konkursu „Moguća rešenja za moguću Srbiju“. O detaljima se mogu raspitati na Internet strani www.mogucasrbija.rs.

 

Skupu se, s namerom da promoviše svoje aktivnosti, priključio i Američki kutak Gradske biblioteke.

 

„Moguću Srbiju“ podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC) u okviru Inicijative zagovaranja građanskog društva.KOMENTARI

  1. door kaže:

    lepo.

OSTAVITE KOMENTAR

14 + = 23

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: