Mogućnost korišćenja geotermalne vode za grejanje na Paliću

Na inicijativu preduzeća Park Palić, danas je organizovan sastanak između predstavnika ugostiteljskih objekata na Paliću i kompanije NIS Gazprom Neft – Direkcije za eksploataciju energetskih objekata, sa temom Geotermalni potencijal područja Palić.

 

Sastanku je prisustvovalo 30 predstavnika turističke privrede sa Palića a razgovaralo se o mogućnostima korišćenja postojećih bušotina i geotermalne vode za grejanje objekata. Na sastanku su predstavljeni i primeri dobre prakse korišćenja geotermalne vode u Bečeju za potrebe banje, bazena i hotela, u Kuli u industrijskoj zoni za potrebe fabrika, u Mokrinu za grejanje farmi kao i za potrebe balneologije u Kanjiži i Banji Junaković. Takođe, predočena je i uspešna saradnja sa preduzećem Elitte Palić koje je trenutno i jedino na Paliću koje koristi geotermalnu vodu u svrhu grejanja turističkog objekta.

 

Mogućnost korišćenja geotermalne vode je za grejanje (radijatorsko grejanje, podno grejanje, vazdušno grejanje, cevni izmenjivači), grejanje tople potrošne vode, zagrevanje bazena i balneologiju.

 

Od svih prethodno navedenih sistema koje mogu da koristi geotermalnu vodu kao izvor toplota samo radijatorsko grejanje ne može da pokrije 100% potreba za toplotom tokom grejne sezone. 

 

Geotermalna voda kao izvor toplote u kombinaciji sa radijatorskim sistemom može da pokrije 70% godišnje potrebe za toplotom dok se ostalih 30% potreba za toplotom nadomešćuje korišćenjem drugog izvora toplote npr.gasni kotao. Ovaj odnos može da se poveća u korist geotermalne vode promenom grejnih tela (postavljanje većih radijatora).

 

Položaj trenutnih bušotina

Picture1

Picture2KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Otkrili su toplu vodu?

 2. samo gradite kaže:

  Napravite posten bazen da covek ima gde da se okupa

 3. Belial kaže:

  Pa nismo mi glupi i ludi da ne znamo kako da koristimo termalnu vodu! Problem je sto ti drzava zabranila da je koristis. Moramo kao kriminalci krisom da krademo termalnu vodu iz naseg dvorista jer ako sazna boss naplatice ti porez kao da imas rudnik u dvoristu!!

  U Madjarskoj se recimo jedno celo selo greje sa jednog termalnog izvora ali kod nas to nije izvodljivo jer bi toplana ostala bez velikih prihoda a i Laban ne bi mogao da finansira rodbinu prijatelje i stranku.

 4. i kaže:

  Majmuni su sa NIS om poklonili i geotermalne izvore. Sad sam se nasekirao

 5. roki kaže:

  Zamislite sad moramo da pitamo Ruse da li mozemo da koristimo geotermalne izvore!!!!!!!!

  I naravno jos i da platimo njima za to!!!!!

  Mi smo banana drzava!!!!!!!!!!

 6. pajo kaže:

  Srbijo Kupi nazad NIS ili prodaj i nas za rezervne delove Rusu!

OSTAVITE KOMENTAR