Momo Spas se nagodio sa sudom

Subotički biznismen Momčilo Rajić (53) zvani Moma Spas, optužen za organizovanje ilegalne proizvodnje alkohola, nagodio se sa državom, kojoj će morati da plati oko 60 miliona dinara, a moraće i da odleži šest godina u zatvoru!

 

Sporazum o priznanju krivice potpisao je i njegov sin Momčilo Rajić (29) zvani Mali Moma, kao i još nekoliko okrivljenih.

 

Odlukom Specijalnog suda Rajiću je u zatvorsku kaznu uračunata i prethodna presuda od dve godine zatvora, koja mu je izrečena zbog istog krivičnog dela. Osim zatvorske kazne obavezan je da plati pet miliona dinara i 54.778.000 dinara na ime protivpravno stečene imovinske koristi, a  novac će se sliti u državni budžet u naredne dve godine.

 

Rajić se teretio da je sa još 11 svojih saradnika izbegavanjem plaćanja akciza i PDV-a na proizvodnju oko 300.000 litara alkoholnih pića prisvojio više od 1.200.000 evra, a državni budžet oštetio za više od 600.000 evra. Među članovima alko-mafije bio je i Dragan Jelić (46), jedan od čelnika kruševačke policije.

 

Rajić, koji je vlasnik brojnih firmi po Vojvodini, i ostali optuženi uhapšeni su velikoj policijskoj akciji septembra prošle godine. Grupa koju su organizovali Rajić i njegov sin je od 28. novembra 2009. do 10. septembra prošle godine, uz pomoć Dragana Jelića, proizvodila i prodavala na crno ukupno 305.880 litara žestokog pića raznim firmama u Srbiji. Umesto da akcizne markice lepe na ambalažu od jednog litra, oni su ih stavljali na ambalažu od 0,10 i 0,05 litara, čime su i do 20 puta umanjili obavezu i izbegli plaćanje akcize i PDV-a.

 

Momčilo Rajić je, inače, venčani kum predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića i počasni predsednik Fudbalskog kluba „Spartak“. U više navrata je bio hapšen i pritvaran, ali se uvek brzo nalazio na slobodi zbog nedostatka dokaza. U maju 1996. godine Rajiću je određen pritvor zbog sumnje da je preprodavao alkoholna pića od rezanaca šećerne repe i kukuruzovine, ali je posle četiri meseca pušten na slobodu. Čim je izašao iz pritvora, ponovo je uhapšen zbog sumnje da je u Subotici utajio 2,3 miliona dinara poreza. Dok je bio u pritvoru, žiri Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu Rajiću je dodelio 17 srebrnih medalja za kvalitet.

 

Imperija Rajić


Alko-biznismen Rajić, vodoinstalater po zanimanju, još devedesetih godina zahvaljujući trgovini alkoholom za kratko vreme postao je jedan od najbogatijih Srba. Vlasnik je AD „Panon“ iz Crvenke, zemljoradničke zadruge „Lunovo Selo“ i zadruge „Velika Drenova“, a njegov sin Mali Moma je direktor novosadskih firmi „Pan bir“, „Mega Spas“, „Subotičanka 024“ i „Plavi golub“. Na Kelebiji, nedaleko od granice sa Mađarskom, sagradio je najmoderniju fabriku alkoholnih pića. Bio je vlasnik i pivara u Bečeju, Zrenjaninu, Titelu i Jagodini, ali su mu oduzete zbog neizmirivanja obaveza.

 

Izvor:


KOMENTARI

 1. Madagaskar kaže:

  Zašto se država nagodila sa njim? Kazna je trebalo da bude još oštrija i sva imovina da mu se oduzme!

 2. DR kaže:

  Madagaskar:

  Zašto se država nagodila sa njim? Kazna je trebalo da bude još oštrija i sva imovina da mu se oduzme!

  Zato sto po svemu sudeci, deo kapitala koji je stekao doticni mafiozo, mora neko da otcepi. Mora da se proba i ovaj deo kolaca. Ne? Inace pitanje Vam je na mestu. Pa i konstatacija. Ali mi nije jasno zar do sada niste shvatili gde zivimo? Pa zar ste mislili da ce tek tako da dozvole “velikani” da im propadne prilika da maznu malo para i ovde. MISLIM MALO. 😐 😎

 3. spasici kaže:

  Ma zna se jedan drugog brane taki je dogovor !!!!

 4. judo klub spartak subotica kaže:

  sad se lepo vidi da ako u kriminalu zaradis dovoljno veliko bogatstvo,moci ces da se cenjkas i nagadjas jer imas sa cime.ako si ucario tek neku sicu,ides u zatvor.sto ce reci radni narode,kad kradete-kradite naveliko,to vam pravosudje porucuje…

 5. samotnik kaže:

  Citav ovaj slucaj je samo jedna neozbiljna farsa!!! E, da se ozbiljno nadju na tapetu oni koji su utajivali od drzave, raznim mutljavinama i kriminalom dolazili do para, od 90 pa na ovamo… di bi nam bio kraj. Mesto toga kriminalci(ops, mislio sam, kontraverzni biznismeni)  za sitne pare kupe  politicare, pa arce po drzavi.

 6. milah kaže:

  Zar ovo nije organizovani kriminal tj.oranizovana kriminalna grupa?!!!

 7. voja kaže:

  treba coveku da dignemo spomenik, veliki broj nasih gradjana je zahvaljujuci njemu prezivelo devedesete a i mnogi su se obogatili zahvaljujuci momi spasu

 8. Fish kaže:

  Momo je legenda

 9. DoDo kaže:

  Pa,dobro ljudi,dokle vise…?

 10. Anonimni kaže:

  I sad glasajmo za Tadića. Ovo je slika i ogledalo naše vlasti. Pa kud se rodi u ovoj nesretnoj Srbiji.

 11. lolita kaže:

  ovo je lakrdija , sta taj covek radi  ne mogu da verujem !!!!!!

 12. ivo kaže:

  Vise od pola Subotice je zivelo od Mominog alkohola i sverca u Madjarsku.
  Zahvaljujuci njemu mnoga deca nisu bila gladna.
  Spomenik mu treba podici.

 13. zorandjala kaže:

  Slazem se sa onima koji brane Momu, Oduzeti inovinu onika koji su se obogatili preko Momine grbace,Gde su oni kojima je davao i sakom i kapom.Zasto oni cute,A oni koji nisu ziveli u tom periodu bo;je da ne komentarisu.A neka se jave i oni okje je Moma opljackao koji sada kazu da je mafijozo iliti kriminalac.

OSTAVITE KOMENTAR