Može i gore

Da je neka kuća napuštena, prepoznaje se po simptomima koji dolaze u tri faze. Najpre se po njoj nesmetano švrlja i lepe plakati, potom sledi razbijanje prozora iz razonode i u zadnjem stadiumu u njoj i oko nje se vrši nužda.

 

Nakom poslednjeg krckanja izloga na Robnoj kući Beograd, sledi ova poslednja faza. Ko prolazi tuda vikendom u sitne sate, taj zna da tu ima i nuždenja i povraćanja, dakle šta je sledeće…

 

Nedajbože neki požar ili tragedija? Ovo nije proročanstvo već čest epilog  tužnih priča, kao što je ova na subotičkom Korzou.

Dani srećeKOMENTARI

 1. iznogud kaže:

  Dobro,  ljudi, kako ovo da se reši?!
  To je privatno vlasništvo, a svako radi sa svojim kako hoće…
  U istu grupu spada dom vojske.
  Jad i beda.
     

 2. snex kaže:

  tuzno…

 3. int kaže:

  Ja bi uveo da u uskom centru ne mozes da radis sta hoces! Ako ti tako stoji godinama, propada, onda posle izveznog vremena da uzme opstina pa da radi sa tim sta hoce! Sada da zgrada moze tako da stoji 30 godina jer se vlasniku j.ebe…

 4. VIP kaže:

  iznogud:

  Dobro,  ljudi, kako ovo da se reši?!

   

  To je privatno vlasništvo, a svako radi sa svojim kako hoće…

  U istu grupu spada dom vojske.

  Jad i beda.

     

  Pa ne mogu li nasi “glavni i odgovorni”da mu narede da ili da u zakup ili da uredi samu zgradu?Ne postoji nikakav zakon koji moze da zahteva da se ova zgrada popravi?Pa pobogu ako ima zakona koji zabranjuju razne vreste prodavnica u centru grada onda mora da postoji neki zakon koji zabranjuje drzanje “ovakve “zgrade!Ja se ne razumem bas naj bolje ali mislim da ima neki zakon koji i te kako moze da ga natera kao privatnika da ili da nekome ko ce brinuti o toj zgradi ili da je preuredi u nesto.Neka je izda nekome da ne zvrji prazna! Ima nacina nego se niko nije ozbiljnije zngazovao oko toga!

 5. vanjavalerija kaže:

  Strašo ružno!!! …..Da ti se smuči…..Jedno pitanje za odgovorne oko ovakvih stvari…Ovo im ne kvari lepotu grada???Skidali su klima uredjaje,reklame,sve im smetalo da nam otežaju posao kao “kvari lepotu grada”…..svi su morali sve da sklanjaju jer će te u suprotnom kayniti! Pa jel možemo mi gradjani nekoga kazniti???….SRAMOTA!!!! 

 6. vanjavalerija kaže:

  vanjavalerija:

  Strašo ružno!!! …..Da ti se smuči…..Jedno pitanje za odgovorne oko ovakvih stvari…Ovo im ne kvari lepotu grada???Skidali su klima uredjaje,reklame,sve im smetalo da nam otežaju posao kao „kvari lepotu grada“…..svi su morali sve da sklanjaju jer će te u suprotnom kazniti! Pa jel možemo mi gradjani nekoga kazniti???….SRAMOTA!!!! 

  Ovde napišite odgovor…

 7. ivsa kaže:

  Pa mislim da ima nacin da se gazda kazni zbog ugrozavanja i centra grada.

   

 8. marko kaže:

  ima resenja da se donese zakon po kojembi vlasnik nekretnine kojase nekoristi polacao porez iz kojkeg bi drzava ili opstina vodila racuna o nekretnini.

   

 9. Northerner kaže:

  Neka ste im Vi rekli čika Marko. Ne bi bilo loše da se napravi večernja škola od te nakaradne zgradurine.
  Šalu na stranu, meni lično kao rođenom subotičaninu ne samo da smeta ovakav korzo, nego me ozbiljno i srce zaboli kada moram da prođem tuda. Naj rađe bih to ruglo da zaboravim, a da se setim luna parkova koji su nekada gostovali na tom prostoru:)

 10. mesab kaže:

  Ima, ima i načina i zakona, ali ajde nek se neko drzne da poteže na moćnike našeg doba, treba petlja za to. Postoje propisi da se vlasnik “natera”, ako ništa drugo da makar postavi maske od kakvog neprovidnog materijala, i privremeno bar sakrije ruglo od pogleda okoline, dok se ne nadje konačno rešenje i objekat privede nameni. Pa nije lokacija ovog objekta makar gde, nego u epicentru grada.

  Tako nešto lično sam gledao u Beogradu na jednom, gradjevinski propalom hotelu, dugo je to tako stajalo sakriveno, da bi na kraju jednog dana ispod maske progledala prelepa fasada!

 11. Nata kaže:

  U samom centru grada…sta reci?Isto i za dom JNA.Ko ne odrzava zgradu oduzeti mu…resen postupak.Gradska vlast kaznjava one sto duze od mesec dana drze gomilu zemlje ispred kuce,sama sam bila tome svedok…a ovo???Mora da je neki vazan vlasnik.I jos nek neko kaze nesto protiv Cakanja…

 12. slavko r. kaže:

  Vrlo jednostavno… iznajmis firmu da to sredi i ocisti i posaljes fakturu vlasniku… ako ne plati – tuzis!

 13. Molim?! kaže:

  Čitam komentare i neverujem!? Vlasnici su krivi!? Znači, možeš nesmetano da razbijaš, pišeš po zidovima i staklima, uništavaš nečiju imovinu, a vlasnik da popravlja?! Svaka Vam čast! Ajde malo da ja vama tako nešto radim na vašoj imovini, da li biste zvali policiju, polomili bejzbol palicu na meni ili popravljali ono šta sam uradio … Jako ste svi pametni – umesto da se ukaže na divljaštvo koje se nesmetano odvija u centru grada, naočigled prolaznika, policije, tzv. komunalne policije, vlasnik neka popravlja! I još nešto – nisam vlasnik nijednog od pomenutih objekata, nikog ne branim, ali napadam one koji ne koriste svoju moždanu masu!

   

 14. nsabi kaže:

  Ako se ne varam vlasnik je Verano motors iz Beograda i započeta je rekonstrukcija ali se iz nekog razloga stalo.

 15. .... kaže:

  U nekoliko navrata u medijima su ovi iz Verana davali obecanja da ce uskoro biti otvorenmo , samo da pronadju zakupce. E, njih nema kao sto znamo.  Verano inace daje prostor u zakup, to im je sistem poslovanja. Nas Korzo bas nema srece , na jednom kraju poruseno pozoriste, na drugom zatvorena i us..na bivsa robna kuca. Izmedju su banke, kakve li ironije . Sve zajedno cini jedno mrtvilo. Kada bi neko ponovo otvorio Antikvarijum pa da imamo razloga da prosetamo Korzoom. Stvarno, trebalo bi razmisliti sta sa tom ulicom? Ima li neko pametnu i zanimljivu ideju?

 16. djomla kaže:

  Nemate pravo da kaznite bilo koga zato što mu je neko drugi razbio izlog ili išarao fasadu.

  U suprotnom, isto pravilo bi morali sprovesti i na svim sličnim primerima u gradu. Kada bi se prošetali centrom grada i videli u kakvom su stranju fasade, krovovi, kapije i oluci shvatili bi da bar u polovini primera imate osnov da kaznite vlasnike tih nekretnina po tom principu.

  Ne možete neko pravilo sprovesti na jednom primeru. Ili važi za sve ili ne važi nizakoga. Baš bi voleo da vidim reakcije građana na pismo “Kaznili smo vlasnike RK Beograda jer je objekat isaran i razbijen, pa moramo i vas jer vaš objekat nije primeren zbog tog i tog!”

  Takođe, nemate načina da ga naterate da stavi prostor u funkciju, a da mu pri tome ne obezbedite osnovne uslove funkcionisanja. Vlasnik RK Beograda u svakom trenutku može da se pozove na činjenicu da nema načina da dopremi robu. Bilo kakva kazna bi izazvala tužbu koju bi grad sigurno izgubio. Grad prvo mora da otvori Korzo ili Engelsovu za kamione ili da mu obezbedi neku treću saobraćajnicu jer je i za robu široke potrošnje (market) potreban pristup kamionima, a da ne pričamo o eventualnom salonu nameštaja.

  Bilo kakvo kažnjavanje je ustvari očajan pokušaj da se sanira posledica ali ne i reši uzrok. Jedini način da rešite probleme ove i bilo koje druge zgrade je da ona postane profitabilna i koraci moraju da idu u tom pravcu. Ali to 95% subotičani nikada neće shvatiti.

 17. Provincijalac kaže:

  int:

  Ja bi uveo da u uskom centru ne mozes da radis sta hoces! Ako ti tako stoji godinama, propada, onda posle izveznog vremena da uzme opstina pa da radi sa tim sta hoce! Sada da zgrada moze tako da stoji 30 godina jer se vlasniku j.ebe…

  Dvolični Subotičani. Da se radi o vašoj imovini kukali bi do Beograda ali kada je u pitanju tuđa onda otimaj.

  Možda bi ti tvoju kuću mogao da daš pa da radimo sa njom šta hoćemo kao primer drugima.

   

 18. Anonimni kaže:

  Vidim plakate Ace Lukasa i Harisa Dzinovica. Zasto ne kaznite Sax i MG klub zbog toga sto lepe plakate na tudjoj imovini? Oni ruze i unistavaju grada svojim bahatim ponasanjem.

  Postavite stvari na pravi kolosek.

 19. Ivica kaže:

  ….:

  U nekoliko navrata u medijima su ovi iz Verana davali obecanja da ce uskoro biti otvorenmo , samo da pronadju zakupce. E, njih nema kao sto znamo.  Verano inace daje prostor u zakup, to im je sistem poslovanja. 

  Ma to je sve ništa…račun im je već u više navrata bio blokiran, na listi su najvećih dužnika, imaju gomilu nedovršenih objekata, od kojih je nekoliko na najekskluzivnijim lokacijama u BG-u (npr. B23 prekoputa arene)….tako da je sve to lupanje u prazno…ali eto, moraju nešto da kažu za medije…nema od njih vajde…

  E sad navodno su unajmili kuću koja će im pronaći strateške partnere, odnosno neke ozbiljne zakupce (u prevodu, neko ko će zakupiti ceo objekat), ali kao što je djomla napisao, dok se ne obezbede neki osnovni preduslovi kako bi ovaj prostor uopšte postao upotrebljiv, teško da će nekoga pronaći….

  Mada, ono čega se ja najviše bojim je to da oni traže nekoga ko će svih 34 RK zakupiti, pa možda i uložiti u njihovu rekonstrukciju, a mi ovde bezveze lupamo glavu šta će biti sa ovom našom….sve u svemu, ni sa većinom ostalih njihovih robnih kuća nije ništa bolja situacija i sumnjam da će se u skorije vreme rešiti ovaj problem…

 20. gomby kaže:

  Bas o ovim dveju zgrade sam pisao nedavno u PISTALJCI i sa slikama zajedno , odgovor je bio UUUAAAA, nije nase i mi nemozemo nista . Ako je sve tako crno i gradska vlast nema ingerenciju ni na sta u gradu jer je protutnjalo privatizacija preko nas i sad radi svako sta oce jer je to DEMOKRATIJA …Ako je istina ova ONDA SAM JAKO ZADOVOLJAN ::::::::BRAVO SUBOTICA….Ja sam rodeni Suboticanin ali ovakve dane grad jos nije nikad doziveo , ali po reakcijama vodecih ljudi u gradu mislim da nikad nece imati dane sto su nekad bile , jer grad vode kome nije stalo do toga da bude lepse i bolje ….

 21. biba kaže:

  jednostavno, podići porez za poslovni prostor u extra zoni koji se ne koristi!

 22. von Minhauzen kaže:

  Molim?!:

  Čitam komentare i neverujem!? Vlasnici su krivi!? Znači, možeš nesmetano da razbijaš, pišeš po zidovima i staklima, uništavaš nečiju imovinu, a vlasnik da popravlja?! Svaka Vam čast! Ajde malo da ja vama tako nešto radim na vašoj imovini, da li biste zvali policiju, polomili bejzbol palicu na meni ili popravljali ono šta sam uradio … Jako ste svi pametni – umesto da se ukaže na divljaštvo koje se nesmetano odvija u centru grada, naočigled prolaznika, policije, tzv. komunalne policije, vlasnik neka popravlja! I još nešto – nisam vlasnik nijednog od pomenutih objekata, nikog ne branim, ali napadam one koji ne koriste svoju moždanu masu!

  Podržavam te. Naime ako se radi o vlasništvu ,a vlasništvo je svetinja,koja se ne može samo tako oduzeti od vlasnika kako neki misle. Pa ko je Subotička Opština da mu se da pravo da oduzme tuđu imovinu? Pa zar još uvek živimo u totalitarnom režimu gde bi oduzimali tuđu imovinu? Pa ako subotička opština ne održava svoju infrastrukturu:puteve,trotoar,ne čisti sve javne površine,ne vodi računa o psima lutalicama,ptevi i trotoari se izgrađuju netransparentno-bez građevinske dozvole na tuđem zemljištu,grade se objekti po sričevima i babama-da li će se sve to oduzeti od opštine?O ovom javašluku i uništavanju tuđe imovine treba da vodi računa inspekcija i policijska komunalna inspekcija jer ih finansiraju vlasnici tih objekata u Subotici. Pa zar neki su toiiko neobavešteni da ogroman iznos poreza za nekretnine se uplačuje na račun opštine ,kao i druge dađbine koje plačaju subotičani. A za uzvrat građani vide samo šepurenje inspektorapo gredskim ulicama i” manekene “od komunalne policije u svojim avtomobilima sa Autrougarskim grbom.Skupo Subotičani plačaju svu ovu svitu.

 23. Evstahije kaže:

  A gde je dokaz da je beogradska robna kuća došla u treću fazu?Ne vidi se nigde govno na slici.

 24. golden age kaže:

  Jedino normalno resenje bi bilo da nam grad ne izgleda ko zapustena prcija! Dakle ko god donosio propise i zakone i sta ti ja znam kave akte. Mora razmisljati na tu stranu. Jer dok se mi ne dogovorimo i vec deceniju idemo ovim putem zapustanja, Subotica sve vise lici na cigan malu, a sve manje na gordu austrougarsku lepoticu od grada!

 25. zorandjala kaže:

  Nema to nikakve veze ni sa austrougarskom ni srbijom ni suboticom, problem je u nasim glavama i vaspitanju. Naime kada je u pitanju licna imovina ustanju smo i ca se pokoljemo,ako je komsija ili rodjak i tu smo solidarni ali ako je pitanje drzavna, drustvena imovina e onda nas boli uvo jedino smo zavidni sto mi nismo nista ugrabili.Spremni smo samo da se tu kao nesto bunimo a ustvari nam smeta sto je neko bio pametniji od nas i digao lovu.Zato menjajmo sebe dabi nesto menjali u okolini.

OSTAVITE KOMENTAR